Kunnioita lintujen pesintärauhaa

Lintujen pesimärauha alkoi Pirkanmaalla 10.3. ja se kestää 31.7. saakka. Kun lintu on aloittanut pesinnän, sitä ei tule häiritä eikä pesää tai munia saa vahingoittaa.  

Lintujen ja ihmiset tarpeet voivat toisinaan olla ristiriidassa. Esimerkiksi lokit saattavat puolustaa poikasiaan hyökkäilemällä kohti ihmisiä tai valita katon pesintäpaikakseen.
 
Yleisimpiä lokkilajeja Tampereella ovat kokonaan rauhoitetut naurulokki ja kalalokki, sekä pesimäaikana rauhoitettu harmaalokki. Erityisesti kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät Tampereella rakennusten katoille. Myös vaarantuneeksi luokitellut naurulokit sekä erittäin uhanalaiset selkälokit saattavat asettua katoille pesimään.

Ylipursuavat ja rikkinäiset jäteastiat houkuttelevat lintuja

Lokkeja ja varislintuja houkuttelevat rakennusten liepeille ruoantähteet, joten jäteastioiden tulisi olla kunnossa ja kansien kiinni, ettei roskia pääse leviämään ympäristöön.

Jos lintujen pesintä esimerkiksi katoille ei ole toivottavaa, voi pesintää koittaa ehkäistä käyttämällä lintuverkkoja, pelättimiä tai lintukarkotteita.  Jos lintu aloittaa pesinnän, se saattaa viivästyttää tai jopa estää kesäksi suunnitellun kattoremontin. 

Huolehdi, etteivät lemmikit häiritse tai pyydystä lintuja

Aina ei välttämättä tule ajatelleeksi, että helpostikin kytkettävissä oleva, mutta irrallaan juokseva koira voi pelästyttää erityisesti maassa pesivän linnun. Koiraa saa taajamassa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai koirapuistoissa ja koirien harjoituspaikoissa. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa valvonnassa.

Metsäalueilla ja maaseudulla koira on pidettävä kytkettynä 1.3.–19.8. metsästyslain mukaan. Metsästyslaki toteaa yleisperiaatteena, ettei koiraa saa muulloinkaan pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Luonnonsuojelualueilla irtipitokielto on voimassa ympäri vuoden.

Vapaana kulkevat kissat voivat saalistaa pikkulintuja ja häiritä pesintää. Poikaset ovat häiriöille ja vaaroille alttiita erityisesti silloin, kun ne lähtevät pesästä. Järjestyslaki velvoittaa kissanomistajia pitämään kissan suoraan valvontansa alla.

Puiden kaato kielletty pesimäaikaan

Pesintäajan rauhoittamiseksi Tampereen kaupungin rakennusjärjestys kieltää puiden kaadon 1.4.–31.7. Puita ei tule kaataa lintujen pesimäaikana muusta kuin pakottavasta syystä, ja tällöin on varmistettava ettei kaadosta ole haittaa pesinnälle. 
 

Tampereen palvelupiste

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu
Maanantai: 09:00-16:00
Tiistai: 09:00-16:00
Keskiviikko: 09:00-16:00
Torstai: 09:00-16:00
Perjantai: 09:00-16:00
Jaa sosiaalisessa mediassa