Löydä kaveri biokimppaan – kokeile uutta kimppakarttaa!

Biojätteen lajittelu lisääntyy tänä vuonna hurjasti, kun velvoite sen keräyksestä alkaa 1.9.2023. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse pihalleen omaa bioastiaa, vaan pöntön ja tyhjennyskulut voi jakaa yhdessä naapureiden kanssa biokimpassa. Nyt kavereita siihen voi etsiä kimppakartalla.

Jos haluaisi perustaa biokimpan tai liittyä sellaiseen, mutta ei oikein tiedä miten löytää siihen kaveri, kannattaa kokeilla Pirkanmaan Jätehuollon kimppakarttaa. Kartalta näkyy, missä päin Pirkanmaata olisi innokkaita biokimppakavereita.

– Alunperin aihe nousi esiin jo muutama vuosi sitten. Silloin yhteyspäällikkömme Janne Korkeamäki keksi idean, että asiakas voisi ilmoittautua hakemaan osallistujia jätekimppaan ja että mahdolliset kimpat esitettäisiin kartalla visuaalisesti. Nyt aika on kypsä ja idea saa nähdä päivänvalon. Biokimppa on loistava mahdollisuus biojätteen keräykseen, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund.

Asiakaspalvelijat bio-amoreina

Kartan käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Palvelussa voi valita, etsiikö jo olemassa olevaa kimppaa, johon liittyä vai haluaisiko perustaa uuden kimpan.

– Kun jättää kartan kautta yhteystiedot, asiakaspalvelumme käsittelee ne tietoturvan mukaisesti. Jos saamme ilmoituksen, että lähellä olisi mahdollinen kimppakaveri, otamme henkilöihin yhteyttä. Asiakaspalvelijamme toimivat siis eräänlaisina bio-amoreina, Eklund luonnehtii.

Mikä on biokimppa?

Naapurit voivat perustaa biokimpan eli hankkia yhteisen biojäteastian. Kimpassa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Kimppa sopii niin omakotiasujille kuin kesämökkiläisillekin, jotka voivat sopia tyhjennyksen vaikka vain kesäajaksi.

Yhteisestä biojäteastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus, ja jokainen osallistuja saa oman laskun. Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa maksutta jäteastian sovitulle paikalle.

Biojätteen keräysvelvoite alkaa syksyllä

Biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä 1.9.2023. Sen, kuuluuko kiinteistö velvoitteen piiriin, voi tarkistaa osoitteella kartasta, joka löytyy osoitteesta pjhoy.fi/kotipiha.fi. Koska yli viiden asunnon kiinteistöiltä pitää jo 1.4.2023 mennessä löytyä biojäteastia, koskee velvoite syksyllä 1–4 asunnon kiinteistöjä eli omakotitaloja, paritaloja, pieniä taloyhtiöitä ja vapaa-ajan asuntoja.

Velvoitetteen alueella olevat kiinteistöt voi liittää biojätteen erilliskeräykseen. Se onnistuu joko tilaamalla oma biojäteastia tai liittymällä biokimppaan naapureiden kanssa. Tällöin Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa astioiden toimituksen ja tyhjennyksen.

Kompostoijan ei tarvitse liittyä biojätteen erilliskeräykseen

Jos on jo aiemmin kompostoinut keittiössä syntyvän biojätteen kompostorissa tai aikoo aloittaa sen, ei tarvitse liittyä biojätteen erilliskeräyksen. Tällöin kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. 
 

Jaa sosiaalisessa mediassa