OSKEn kielivalmennuksessa saa tukea ja rohkaisua suomen kielen käyttöön

Tampereen kaupungin Kansainvälisessä osaamiskeskuksessa eli OSKEssa tarjotaan suomen kielen valmennusta ja tukea vieraskielisille työnhakijoille. Kielivalmennuksen tavoite on vahvistaa ja tukea vieraskielisten tamperelaisten itsenäistä suomen kielen käyttöä erityisesti työhön ja koulutukseen hakeutumisen vaiheessa. Tällaiselle suomen kielen tuelle on ollut tarvetta ja valmennuksissa onkin ollut vilkas meininki.

OSKEn kielivalmennus tukee työllistymistä

Andrei Petrov on käynyt kielivalmennuksessa vuoden alusta alkaen. Hän kokee, että kielivalmennukseen ilmoittautuminen on tehty helpoksi ja sijainti valmennukselle on hyvä, OSKE on aivan kaupungin keskustassa. Kielivalmennuksessa käymisen voi aloittaa joustavasti toisin kuin monet kurssit, joissa on ennalta määrätyt päivämäärät.

Andrei kertoo, että OSKEn kielivalmennuksessa suomen kielen harjoittelu on monipuolista.

- Opettaja selittää selkeästi ja mielenkiintoisesti. Hän kirjoittaa usein sanoja taululle ja ne on helpompi muistaa. Hän ehdottaa myös joskus harjoitusten tekemistä, jotta opiskelu ei kyllästytä, Andrei kuvailee.

Andrein mielestä on hyvä asia, että kielivalmentaja puhuu hitaasti ja selkeästi sekä rohkaisee osallistujia kommunikoimaan keskenään suomen kielellä. OSKEn kielivalmennuksen tarkoitus onkin tukea ja rohkaista osallistujia käyttämään suomen kieltä itsenäisesti, työllistymisen edistymistä tavoitellen. Kielivalmennus voidaan myös liittää osaksi työkokeilua.

Kuvassa haastateltu Andrei Petrov.
Andrei Petrov harjoittelee suomea OSKEn kielivalmennuksessa.

Kielivalmennusta on tarjolla useille kielitaitotasoille

Vuoden alusta alkaen kielivalmennusta on tarjottu kolmessa eri ryhmässä. Alkeistasolla harjoitellaan suomen kielen alkeita, haastavia äänteitä ja kirjallista ilmaisua erilaisissa tilanteissa. Kehittyvän tason ryhmä saa tukea työnhakuun liittyvään valmistautumiseen ja oman osaamisen sanoittamiseen. Yksi ryhmistä on kaikentasoisille ja toimii walk in – periaatteella. Osallistujien yksilölliset tarpeet pyritään aina ottamaan huomioon. Kielivalmennuksen toteutuksesta vastaa OSKEn koulutustiimi (Tredu).

Andrei kävi aluksi kielivalmennuksessa kaksi kertaa viikossa, ja harjoittelee suomen kieltä nyt kehittyvän tason ryhmässä. Hän osallistuu myös Tampereella järjestettäviin suomen kielen keskustelukerhoihin ja on tyytyväinen tarjolla olevaan tukeen. Hän on oppinut suomea OSKEn kielivalmennuksen aikana ja voikin suositella palvelua muille:

- Voin suositella tätä kielivalmennusta niille, jotka eivät vain halua oppia suomea itsenäisesti, vaan myös niille, jotka tarvitsevat selvennystä suomen kielen sääntöihin ja poikkeuksiin. Myös niille, jotka haluavat harjoitella kommunikointia suomeksi, Andrei rohkaisee muita.

Lisätietoja Kansainvälisen osaamiskeskuksen kielivalmennuksesta:

https://bit.ly/kielivalmennus

Teksti: Tiina Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa