Tampereen AV-tuotantokannustimella merkittävä vaikutus alan tuotantojen sijoittumiseen alueelle

Film Tampereen teettämän selvityksen mukaan Tampereen alueellisella tuotantokannustimella on ollut merkittävä vaikutus AV-alan tuotantojen sijoittumiseen alueelle. Suoran taloudellisen merkityksen lisäksi tuotantokannustin on vaikuttanut alan osaamisen ja tuotantopalvelujen kehittymiseen alueella.

Tampereen asema av-tuotantojen kuvauspaikkana on vahvistunut. Lisäksi kansainvälisestikin menestyneet av-tuotannot ovat vaikuttaneet niin Tampereen imagoon kiinnostavana kaupunkina matkailun, työnteon ja asumisen näkökulmasta kuin av-alan sisällä näkemyksiin Tampereesta tuotantopaikkana. Positiiviset esimerkit laajoista kansainvälisistä ja kansallisista tuotannoista, kuten Dual ja Koskinen, ovat tuoneet Tampereelle näkyvyyttä myös alan ja kiinnostusta Tamperetta kohtaan.

Vuonna 2022 kannustimen saaneen tuotannon keskimääräiset Tampereen seudulle kohdistuvat kustannukset olivat 442 000 €. Tuettujen tuotantojen määrä on laskenut vuosien 2019-2021 välillä 32 tuotannosta 18 tuotantoon, mutta samalla tuotantojen keskimääräiset koot ovat kuitenkin yli kaksinkertaistuneet. Vuosina 2019-2021 alueen yritysten yhteisöveron tuotto on ollut keskimäärin korkeampi, kuin yhtiöille maksettu kannustin. Tuettujen tuotantojen työllistävä kokonaisvaikutus on keskimäärin 60,6 työllistä vuodessa ja työllistävä vaikutus on kasvanut vuosien 2019-2022 välillä yli 80 %. Arvioinnin mukaan kannustimen saaneet tuotannot ovat työllistäneet jopa 2 200 työntekijää vuosina 2019-2022 eri pituisiksi jaksoiksi.

Työllistävä vaikutus on kasvanut

Keskimäärin tuotannot työllistivät noin 40 tamperelaista. Näin arvioituna tuetut tuotannot ovat työllistäneet jopa 2 200 työntekijää vuosina 2019-2022 eri pituisiksi jaksoiksi. Työllistävä vaikutus on kasvanut vuosien 2019-2022 välillä yli 80 %.

Alan työllisyystilanne ja alan ammattilaisten osaaminen on parantunut merkittävästi viime vuosina Tampereen seudulla. Erityisesti kansainväliset elokuvatuotannot ovat kasvattaneet alueen toimijoiden osaamistasoa. Alueelle sijoittuvat tuotannot työllistävät vuosi vuodelta enemmän alan osaajia, ja mahdollistavat nykyisin työskentelyn alalla vuoden ympäri. Tuotantokannustin on ollut omalta osaltaan tukemassa tätä kehitystä: tuettujen tuotantojen tuotantopäivistä yli 75 % sijoittui Tampereen alueelle.

Lisätietoja

Antti Toiviainen
Kehitysjohtaja
Puhelin:
040 772 6809
Jaa sosiaalisessa mediassa