Kintulammin luonnonsuojelualueella tehdään ennallistamispolttoa valmistelevia puunkaatotöitä männikössä

Kintulammin retkeily- ja luonnosuojelualueella tehdään 6.3.2023 alkavalla viikolla valmistelevia töitä männikössä, joka ennallistetaan kesällä polttamalla.  Ennallistamispoltolla jäljitellään metsäpaloa luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi.  Valmistelevat puunkaatotyöt kestävät voin viikon verran, ja niitä tehdään arkisin kello 7 ja 17 välillä.

Ennallistettava noin 3 hehtaarin laajuinen metsäalue sijaitsee Keltolahdentien varrella. Kirkkokiven laavu on lähimmillään noin 130 metrin päässä  ennallistamiskohteesta. Alue on noin 65-vuotiasta männikköä, joka on lajistoltaan ja rakenteeltaan yksipuolista.  Metsäalue on valittu ennallistamispolttoalueeksi maaston ja sijainnin sopivuuden sekä luonnon monimuotoisuudelle saavutettavan hyödyn vuoksi

Ensin hakkuukoneella tehdään poltettavan alueen ympärille noin 4 metriä leveä palokuja, jonka tarkoitus on estää tulen leviäminen polttoalueen ulkopuolelle. Palokujalta poistetaan kaikki puut, ja ne siirretään poltettavalle alueelle. Lisäksi männiköstä kaadetaan hakkuukoneella tasaisin välein pistomaisesti puustoa, joka myös jätetään maastoon poltettavaksi. Kaikkiaan puista kaadetaan noin kolmasosa maahan, ja kaadetut puut sijoitellaan tasaisesti, jotta ne kuivuisivat hyvin polton helpottamiseksi. Lisäksi alueen pienpuusto kaadetaan maahan.

Varsinainen ennallistamispoltto tehdään kesällä. Tavoitteena on luoda lämpimiä ja avoimia alueita metsäympäristöön ja tuottaa hiiltynyttä lahopuuta esimerkiksi kolopesijöille, hyönteisille ja sienille.

Kintulammin ennallistamispoltto on saanut valtionavustusta ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksesta. 
 

Lisätietoja

Anne Tuominen
Männikköalueen puunkaatotyöt: Metsätalouspäällikkö
Puhelin:
050 517 7053
Jaana Lappeteläinen
Kintulammin luonnonsuojelualue, ennallistaminen: Ympäristötarkastaja
Puhelin:
040 806 3448
Eeva Punju
Kintulammin luonnonsuojelualue, ennallistaminen: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa