Kaupungin historiaa muutetaan autolasteittain uuteen arkistoon Hervantaan

Uusi kaupunginarkisto on valmistunut Hervantaan tammikuun lopussa 2023. Puolen vuoden aikana Saavutustenkadulle muutetaan kuuden hyllykilometrin verran kirjoja, mappeja, karttoja ja valokuvia. Tulevat muutot nostavat yhteismäärän 10 hyllykilometriin.
Kaksi henkilöä seisoo arkistohyllyjen välissä. Hyllyjen päädyssä on valokuvia.
Valokuvatapetit koristavat arkistoholveissa muutamia hyllynpäätyjä. Saija Kirkkola ja Liisa Kumpulainen työtovereineen ovat valinneet tapetteihin kunkin holvin sisältöön liittyviä vanhoja valokuvia omasta arkistomateriaalista.

Arkiston rakentamisen tarve liittyy virastotalon uudistushankkeeseen. Perusparannetussa virastotalossa ei ole enää tiloja arkistolle.

– Kaupungin omasta toiminnasta kertyy vain digitaalisia asiakirjoja, mutta muuta vanhaa aineistoa on vielä tulossa runsaasti kaupunginarkistoon. Tälle tarvitaan lisätilaa, kertoo asiakirjahallintopäällikkö Saija Kirkkola.

Hervannan arkisto tulee joksikin aikaa täyteen, mutta määräaikaista aineistoa päästään hävittämään lähiaikoina säilytysaikojen umpeuduttua.

Uuteen kaupunginarkistoon muuttaa virastotalon kellariarkiston lisäksi myöhemmin kaupunkiympäristön palvelualueen arkisto Frenckellin kiinteistön myynnin takia. Arkistoon tuodaan lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelujen ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen kaupungille jäänyt aineisto sekä Sarviksella ennen ollut sivistyspalvelujen arkisto.

Kaupunginarkisto toimii Tampereen kotiseutuarkistona

Kaupunginarkisto on Tampereen kotiseutuarkisto, eli tamperelaiset yhdistykset, seurat ja yksityishenkilöt voivat luovuttaa arkistoaineistojaan kaupungille. Tämä aineisto annetaan kaupungille enimmäkseen paperisena.

– Uudessa arkistossa pystymme ottamaan paremmin huomioon asiakkaat heidän palveluihinsa varatuissa tiloissa. Asiakas- ja tutkijapalvelun saamme toimimaan toukokuussa, ja aineistoa aletaan vastaanottaa jälleen syksyllä, sanovat Saija Kirkkola ja suunnittelija Liisa Kumpulainen.

Uudenkarheita tiloja voidaan esitellä kaupunkilaisille esimerkiksi Tampereen päivänä. Arkiston arvokkainta omaisuutta eli kaupungin perustamisasiakirjaa ei voida pitää esillä, mutta muuta monenlaista kiinnostavaa pystytään näyttämään.

Kuin talo toisen talon sisällä

Uutta arkistotilaa yritettiin löytää ensin nykyisistä tiloista eri puolilta Tamperetta. Kaikissa tilavaihtoehdoissa ongelmana oli rakenteiden kantokyky.

Arkistoaineistot painavat paljon. Kansallisesti arkistotilojen rakentamista ja olosuhdevaatimuksia ohjaa Kansallisarkiston antama arkistotilamääräys. Valmiina olevien vuokratilojen remontointi vastaamaan määräyksen ehtoja osoittautui liian kalliiksi ja vaikeaksi.

– Lopulta parhaaksi ja edullisimmaksi ratkaisuksi valikoitui aivan uuden rakennuksen rakentaminen. Tätä varten löytyi kaupungin omistama tontti, sanoo Saija Kirkkola.

– Kaupunginarkisto on kuin talo talon sisällä. Ulkoseinän ja arkiston seinän välissä kulkee kapea huoltokäytävä, selvittää projektipäällikkö Tuukka Tuominen Tampereen Tilapalveluista.

Ulkoseinän ja arkiston seinän välisen tilan ansiosta arkiston lämpö- ja kosteusolosuhteet pystytään paremmin vakioimaan arkistotilamääräyksen mukaisiksi ulkona vallitsevasta säästä riippumatta.

Talon hissi on tarpeeksi iso esimerkiksi kartta-aineiston kuljettamiseen, ja oviaukkojen kynnyksettömyys mahdollistaa painavillakin arkistokärryillä kulkemisen vaivatta.

– Nyt rakennettiin puhtaasti arkistolle tarkoitettua rakennusta. Sen takia olemme voineet ottaa paremmin huomioon juuri arkistotoimintaa tukevia ratkaisuja: riittävän kokoiset aineiston vastaanottotilat, huonokuntoisen aineiston puhdistamista varten tarvittavat eristystilat ja aineiston järjestelytilaan pölyä sitovat kohdepoistoilmaimurit, sanoo Kumpulainen.

– Mahdollisuus osallistua talon suunnitteluun alusta saakka oli arkistoalan ammattilaisen uralle ainutlaatuinen tilaisuus, iloitsee asiakirjahallintopäällikkö Kirkkola.

Henkilö seisoo erilaisten laitteiden keskellä pääilmanvaihtohuoneessa.
– Koronan vuoksi rakennushanke oli erikoinen: yhtään työkokousta ei pidetty Hervannassa paikan päällä, vaan kokoukset järjestettiin Teamsissa. Kaikki rakentamisvaiheet sujuivat kuitenkin hyvin, kertoo Tuominen pääilmanvaihtohuoneessa.

Kaupunginarkisto

  • sijaitsee Hervannassa, osoitteessa Saavutustenkatu 1
  • rakennushanke kesti marraskuusta 2021 tammikuuhun 2023
  • tilaa 2760 neliömetriä
  • rakennuskustannukset 7,8 miljoonaa euroa
  • kolme kerrosta, neljä arkistoholvia
  • erityistila filmi- ja valokuva-aineistolle
  • katolla aurinkopaneelit
  • asiakas- ja tutkijapalvelu alkaa toukokuussa
  • asiakirjahallinnan yhteydessä toimiva kaupungin kirjaamo siirtyy virastotalosta Frenckelliin, jossa se toimii Tampereen palvelupisteen yhteydessä 13.3. alkaen
     

Lisätietoja

Saija Kirkkola
Asiakirjahallintopäällikkö
Puhelin:
040 801 6120
Liisa Kumpulainen
Suunnittelija
Puhelin:
040 800 7288
Teksti: Tuuli Oinonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa