Tammelan stadionin operaattorin hankinta aloitetaan neuvottelumenettelyllä

Tampereen kaupunki hankkii Tammelan stadionille operaattorin, jonka vastuulle tulee Tammelan stadionin toimintojen ylläpito. Kilpailullisen neuvottelumenettelyn avulla pyritään löytämään stadionille paras mahdollinen operoinnin toteutustapa.
Tammelan stadionin rakennustyömaa katsomosta kuvattuna.
Tammelan stadionin rakennustyöt ovat käynnissä helmikuussa 2023. Stadion valmistuu joulukuussa 2023.

Tammelan stadionin ja sitä ympäröivän korttelin rakennustyöt valmistuvat joulukuussa 2023. Kokonaisuuteen kuuluu jalkapallostadion sekä viisi asuinkerrostaloa, kauppakeskus ja pysäköintilaitos. Kerrosalaa koko korttelissa on yhteensä 29 000 kerrosneliömetriä. Operointipalveluun kuuluu koko stadionin hallinta ja ylläpito sekä vastuu ottelutapahtumista ja muusta sisällöntuotannosta.

Tampereen kaupunki julkaisi hankintailmoituksen 7.2.2023. Tammelan stadionin operoinnista kiinnostuneet yritykset voivat jättää osallistumishakemuksensa  6.3.2023 klo 14.00 mennessä, minkä jälkeen kaupunki kutsuu viisi soveltuvuusvaatimukset täyttävää ehdokasta hankintaneuvotteluun. Neuvotteluvaiheen jälkeen kaupunki julkaisee tarjouspyynnöt, johon valitut yritykset voivat jättää tarjouksensa. 

- Tampereella keskeisellä paikalla sijaitseva uusi Tammelan stadion tulee tarjoamaan jalkapallolle maailmanluokan olosuhteet. Pyrimme löytämään operaattorin, joka kykenee luomaan stadionin hallintaan aktiivisuutta ja alueen yhteisöllisyyttä lisäävän konseptin, Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari sanoo.

Hankintapäätöksen jälkeen operaattoriksi valitun kanssa tehdään käyttöoikeussopimus Tammelan stadionin operoinnista. Käyttöoikeussopimuksen kohteena on koko Tammelan stadionin toiminta, tilojen hallinta sekä kiinteistön ylläpito. Sopimuksen keston on suunniteltu olevan viisi vuotta.  Operointi alkaa joulukuussa 2023 rakennustöiden valmistuttua.  

Hankintaan osallistuvilta yrityksiltä edellytetään, että liikevaihto on keskimäärin miljoona euroa vuodessa viimeisten kolmen vuoden ajan ja yrityksellä on kokemusta kiinteistöjen ja tilojen hallinnasta sekä ravintolapalveluiden tai tapahtumien tuottamisesta.

Stadionin ylläpidon tehtävien jakautumisesta kaupungin ja operaattorin kesken tehdään vastuunjakotaulukko, jonka lopullinen muoto sovitaan neuvotteluissa. Hankintaneuvottelussa pyritään löytämään stadionille paras mahdollinen operointipalvelujen tuotantotapa ja operointia koskevat kaupalliset ehdot eli miten vuokra määräytyy ja vastuut jaetaan. Neuvoteltavat teemat tarkentuvat menettelyn edetessä. 

Valintaperusteena stadionin käytön monipuolisuus

Tammelan stadionin ensisijainen käyttötarkoitus on toimia jalkapallostadionina. Se on Suomen ensimmäisiä puhtaasti jalkapalloilulle rakennettuja urheilupaikkoja. Katsomossa on noin 8 000 katsojapaikkaa. Uusi stadion täyttää keskeiset UEFA 4 -kategorian vaatimukset.

Valitun operaattorin tulee mahdollistaa stadionilla tamperelaisen ylimpien sarjatasojen jalkapallon toiminta ja ottelutapahtumat sekä edistää jalkapallotoiminnan ja toimintaympäristön kehittymistä. Operaattorin tulee sitoutua kotimaisten jalkapallotapahtumien vuokrahinnoitteluun. 

Jalkapallotoiminnan lisäksi operaattori vastaa esimerkiksi ravintola- ja cateringpalveluista, lipunmyynnistä, yksinmyyntioikeuksista ja ottelutapahtumista. Tampereen kaupungin tavoitteena on, että Tammelan stadion ja sen eri tilat ovat aktiivisessa ja monipuolisessa ympärivuotisessa käytössä jalkapallotoiminnan lisäksi. Stadionin käytön monipuolisuus ja käyttöaste ovat operaattorin valintaperusteita. 

Tammelan stadionin rakentaminen toteutetaan allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit, Pohjola Rakennus ja YIT. Stadionin sekä sen yhteyteen Salhojankadun puolelle rakennettavat asuinkerrostalot rakentaa Pohjola Rakennus. YIT puolestaan toteuttaa Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot ja stadionin alapuoliset liike ja pysäköintitilat.

Tarjouspyynnön tarkkoihin tietoihin ja dokumentteihin voit tutustua:
Tarjouspalvelu -toimittajaportaalissa 

Palvelu edellyttää rekisteröitymistä osoitteessa: https://tarjouspalvelu.fi/tuomilogistiikka 

Lisätietoja

Markus Joonas
Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
050 345 0705
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Pekka P. Paavola
Liikunta- ja nuorisojohtaja
Puhelin:
050 554 5831
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa