Ikurin jääveistospolku palkittiin Vuoden kulttuuriteko -palkinnolla 

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain vuoden kulttuuriteon tunnustuspalkinnolla. Vuoden 2022 kulttuuriteko -palkinnolla palkitaan Ikurin jääveistospolku. Polun toteutuksesta vastaa urheiluseura Ikurin Vire.
Ikurin metsässä sijaitseva jääveistos yksisarvinen.
Ikurin jääveistospolku kunnioitti talvella 2022 Kirsi Kunnaksen elämäntyötä. Polulla saattoi kohdata tuttuja hahmoja runokokoelmasta Tiitiäisen satupuu. 

Ikurin asuinalueella metsän keskellä sijaitseva jääveistospolku on jo perinteeksi muodostunut suosittu talvinen vierailukohde kaiken ikäisille. Vuonna 2022 polku kunnioitti vastikään menehtyneen Kirsi Kunnaksen muistoa ja hänen elämäntyötään erityisen kauniilla tavalla. Polulla saattoi kohdata tuttuja hahmoja runokokoelmasta Tiitiäisen satupuu. 

Polkua toteutetaan vapaaehtoisvoimin ja se sisältää useita värivaloin koristeltuja jääveistoksia. Upeasti valaistut veistokset ovat näyttävimmillään iltahämärässä. Reitti tarjoaa vierailijoille maksutta upeita elämyksiä edistäen samalla luonnossa liikkumista ja yhdessä oloa. Jääveistospolku on hieno esimerkki ansiokkaasta ja yhteisöllisestä ruohonjuuritason kulttuuri- ja kansalaistoiminnasta.

Jääveistospolun alkutaival ajoittuu 25 vuoden taakse, jolloin hankkeen puuhahenkilöt järjestivät ensimmäisen talvitapahtuman lumenveiston ympärille. Ensimmäisen kerran jääveistospolku toteutettiin talvella 2017. 

- Luonnon ja veistosten yhdistäminen on kiehtonut aina, mutta jään kuljettaminen järvestä metsään ja työstäminen veistoksiksi metsässä on haasteellista. Päätimme kuitenkin yrittää ja hyvin on mennyt. Viime vuonna polulla vieraili noin 30000 kävijää neljän viikon aikana, kertoo veistospolun suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut Kari Manninen.

Veistospolun suunnittelu, veistosten veistäminen ja valaistuksen toteuttaminen on tehty lähes täysin vapaaehtoisvoimin.

- Alkuvuosina mukana oli muutamia ammattiveistäjiäkin, mutta nyt jo Ikurista löytyy hyviä veistäjiä omasta takaa. Myös valaistukset toteutamme omin vapaaehtoisvoimin. Palkinto lämmittää mieltä ja on erittäin mieluinen huomionosoitus, Manninen kiittää.

Kulttuuritekopalkinnon perusteena on erityinen ponnistus tamperelaisen kulttuurikentän kehittämisessä tai rikastuttamisessa. Palkinnon saajasta päätettiin kuntalaisten ehdotusten perusteella sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa tammikuussa. Palkinto luovutettiin torstaina 9.2.2023 Tuulensuun Palatsissa järjestetyssä Elämystalousfoorumissa. 

- Hienoa, että tänäkin vuonna vuoden kulttuuriteoksi oli paljon erinomaisia ehdotuksia. Se kertoo kulttuurikenttämme laajuudesta ja laadusta. Sivistys- ja kulttuurilautakunta kävi kokouksessaan palkittavasta keskustelun ja päätyi yksimielisesti Ikurin jääveistospolkuun, palkinnon luovuttanut apulaispormestari Matti Helimo sanoo.

Palkinnon luovutustilanne, jossa kolme miestä seisovat lavalla, yksi puhuu mikrofoniin.
Apulaispormestari Matti Helimo (vas) luovutti 9.2.2023 kulttuuritekopalkinnon Ikurin jääveistospolulle. Palkinnon vastaanottivat Ikurin Vireen puheenjohtaja Timo Ahonen (kesk.) ja Olavi Laine.

Lisätietoja

Jaakko Laurila
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
044 430 9014
Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa