Uutinen
7.2.2023 09.41
Kaksi kesämekkoihin pukeutunutta naista on kyykistyneenä auttamaan lippalakkipäistä lasta, joka ottaa puistoruokailun jälkeen ksylitolipastillin.

Puistoruokailu jatkuu ensi kesänä – ilmoittaudu vapaaehtoistoimijaksi

Suosittu Tampereen puistoruokailutoiminta alkaa taas ensi kesänä. Parhaillaan etsitään toimintaan mukaan yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Asukkaat, yhdistykset ja yritykset voivat tarjota työpanostaan, tuotteita tai palveluja lasten ja nuorten hyväksi. Kiinnostuksestaan voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella maaliskuun loppuun asti.

– Ensi kesän puistoruokailutoiminnan suunnittelu on jo käynnissä. Tavoitteena on, että voimme jatkaa suurin piirtein samalla tavoin ja samoilla alueilla kuin ennenkin. Viime vuonna puistoruokailua oli Hervannassa, Kaukajärvellä, Peltolammilla ja Tesomalla, kertoo puistoruokailua koordinoiva aluekoordinaattori Jarno Koskinen Tampereen kaupungilta.

Viime vuonna puistoruokailutoimintaa oli neljänä arkipäivänä viikossa klo 11–13. Ensimmäisen tunnin ajan ohjelmassa oli ohjattua toimintaa, kuten musiikkia, liikuntaa, leikkejä ja pelejä. Ruokailu alkoi puolenpäivän aikaan, jolloin tarjolla oli lämmin ateria kaikille alle 16-vuotiaille tamperelaisille. 

– Puistoruokailu on mukavaa kesätoimintaa koko perheelle. Lapset pääsevät leikkimään ja puuhailemaan yhdessä muiden kanssa ennen varsinaista ruokailua. Ulkona syöminen on hauskaa vaihtelua arkeen, eikä lounaan vuoksi tarvitse lähteä kotiin kesken kauniin kesäpäivän, Koskinen sanoo. 


Pienikin apu on arvokasta

Puistoruokailu toteutetaan kaupungin ja alueen toimijoiden yhteistyönä. Kaupunki vastaa puistoruokailun kuluista ja toiminnan koordinoinnista. Seurakunnat, yhdistykset, yritykset ja muut toimijat osallistuvat kaupungin rinnalla puistoruokailun ohjelman ja ruokajakelun toteuttamiseen.

– Viime vuonna saimme kymmenittäin yhteydenottoja tamperelaisilta, jotka tarjosivat apuaan puistoruokailun toteutukseen. Tällainen vapaaehtoinen auttaminen on mahdollista myös tänä vuonna, aluekoordinaattori Jarno Koskinen sanoo.

Parhaillaan etsitään ensi kesän puistoruokailuun yhteistyökumppaneita eri puolilta kaupunkia. Alueiden yhdistykset, seurat, järjestöt ja yritykset voivat lähteä mukaan toimintaan tarjoamalla työpanosta, tuotteita tai palveluja.

– Pienikin apu auttaa. Olemme iloisia, jos saamme esimerkiksi muutamana päivänä pakettiautolla kuljetusapua, kalusteita lainaksi tai lapsille peli- ja leikkivälineitä. Tervetulleita ovat myös vierailevat tähdet, kuten kaverikoirat, poliisit, palokuntalaiset tai suuret koneet kuljettajineen, Koskinen kertoo.

– Liikunta- ja kulttuuriyhdistykset voivat tulla päivänä tai parina järjestämään lapsille tunnin kestävän toimintatuokion ja harrastus- ja kaupunginosayhdistykset voivat tulla esittelemään toimintaansa, joka sopii koko perheelle. Puistoruokailuthan ovat oikeastaan perhetapahtumia, sillä pienimmät lapset ovat paikalla aikuisen seurassa. 

Vapaaehtoisia kaivataan myös avuksi varsinaiseen ruoan jakeluun ja siihen liittyviin järjestelyihin.

– Yritykset ja järjestöt voivat osoittaa yhteiskuntavastuutaan antamalla työntekijöidensä tulla yhtenä päivänä pariksi tunniksi auttamaan puistoruokailujen toteutuksessa. Myös yksityishenkilöt voivat ilmoittautua vapaaehtoiseksi avuksi, Koskinen kertoo.

Jokaisessa ruoanjakelupaikassa on vastuuhenkilö, joka opastaa tehtäviin. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään erityisosaamista. Ensiaputaidot ja hygieniapassi tai muu hygieniakoulutus ovat ruokajakelussa eduksi mutta niitä ei vaadita.


Ilmoittaudu mukaan

Asukkaat, yhdistykset ja yritykset voivat ilmoittaa lomakkeella kiinnostuksestaan lähteä mukaan puistoruokailun toteutukseen. Ilmoittautumisaikaa on maaliskuun loppuun asti. Lomakkeen linkki on puistoruokailun verkkosivulla

– Ilmoittautuessa voi kertoa, mille alueelle ja minä päivinä pääsisi auttamaan. Toivon, että vapaaehtoiset pystyisivät sitoutumaan niihin, sillä tiedot ovat kesän suunnitelman pohjana. On mahdollista, että aivan kaikkia mukaan tarjoutuneita emme pysty ottamaan mukaan. Olemme kuitenkin yhteydessä jokaiseen ilmoittautuneeseen, aluekoordinaattori Jarno Koskinen sanoo.

Tiedotimme aiemmin, että  puistoruokailutoiminnasta järjestetään infotilaisuus yhteistyökumppaneille ja muille aiheesta kiinnostuneille keskiviikkona 15.2.2023 klo 13–14. Tilaisuus on valitettavasti jouduttu perumaan. Ilmoitamme uudesta infotilaisuuden ajasta lähiaikoina.

Uutista päivitetty 15.2.2023 klo 9.30.
Infotilaisuus 15.2. joudutaan perumaan.

Lisätietoja

Jarno Koskinen
Aluekoordinaattori
Puhelin:
040 806 3987
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Tommi Penttinen
Jaa sosiaalisessa mediassa