Uutinen
3.2.2023 13.39
Tyttö pelaa kuvilla lattialla

Perusopetuksen kielitarjonta laajenee Tampereella

Perusopetuksen A1- ja A2- kielten tarjonta laajenee Tampereen kouluissa. Kaikilla kaupungin koulupoluilla on jatkossa tarjolla englannin kielen lisäksi vähintään kaksi muuta pitkää A1-kieltä.

Uudistuksen tavoitteena on laajentaa kielitarjontaa tasapuolisesti eri puolilla kaupunkia ja tukea koulujen yhteistyötä, kun kieliryhmiä muodostetaan. Myös huoltajien toiveita on kuultu: kaupungin kielitarjottimelle on toiveiden mukaisesti lisätty erityisesti espanjan kielen tarjontaa.

Tampereella kielitarjottimella ovat englanti, espanja, kiina, ranska, ruotsi, saksa, venäjä. Kielitarjonta vaihtelee jonkin verran koulupoluittain.

Samoja kieliä tarjotaan nyt kunkin koulupolun sisällä A1-kielenä ja vapaaehtoisena A2-kielenä. Tämä mahdollistaa sen, että A1- ja A2-kielten ryhmät voivat tarvittaessa yhdistyä. Tämä tukee myös kieliryhmien toteutumista koulupolulla. 

Pitkän A1-kielen opiskelu alkaa ensimmäisellä luokalla. Vapaaehtoisen A2-kielen opinnot alkavat kolmannella luokalla.

Kielivalintojen toteutuminen edellyttää, että saman kielen valinneita oppilaita on koulussa riittävä määrä. A1-kielen ryhmä perustetaan, jos saman kielen on valinnut vähintään 12 oppilasta. A2-kielen ryhmä perustetaan, jos vähintään 16 oppilasta on valinnut saman kielen. 

Tampereella on  onnistuttu monipuolisissa kielivalinnoissa valtakunnallisesti verrattuna hyvin. Viime vuosina on noin 35 prosenttia ikäluokasta valinnut ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi jonkin muun kielen kuin englannin. Kielivalintoja on saatu myös toteutumaan monipuolisesti.

Kielivalinnat alkavat pian, tietoa kotiin Wilman kautta

Oppilaiden ensi syksyn A- kielten kielivalinnat alkavat helmi-maaliskuussa. Perheet saavat tarkempaa tietoa kielivalinnoista Wilman kautta.

Ensimmäisellä luokalla alkava pakollinen A1-kieli valitaan, kun lapsi on esiopetuksessa. A1-kielen valintalomake on avoinna Wilmassa 13.3. – 2.4.2023. 

Kolmannella luokalla alkava, vapaaehtoinen A2-kieli valitaan, kun lapsi on 2. luokalla. Kielivalintalomake on avoinna Wilmassa 13.2.– 5.3.2023.

Lisätietoja

Outi Verkama
Koordinoiva kielenopettaja Perusopetuksen leht.
Puhelin:
040 740 4387
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Susanna Lyly
Jaa sosiaalisessa mediassa