Uutinen
27.1.2023 13.17
Mustavalkoisessa valokuvassa mies ja nainen Milavidan katolla.

Luento Museo Milavidassa, Gabriel Engberg – museomies ja maalari

Torstaina 2.2. klo 17 Museo Milavidassa Näsilinnassa kuullaan luento tamperelaisille tärkeästä miehestä, Gabriel Engbergistä. Luennoitsijana on Anne Paldanius. Luennolle on vapaa pääsy.

Taidemaalari Gabriel Engbergin merkitys Tampereen varhaiselle kuvataide-elämälle oli ratkaisevan tärkeä. Hän toimi uransa aikana lähes kaikilla taiteen saroilla, museonjohtajana Hämeen museossa ja Tampereen taidemuseossa sekä puheenjohtajana Tampereen Taideyhdistyksessä ja Tampereen Taiteilijaseurassa. Kuvataiteilijana hän oli vahva esikuva nuoremmilleen Pirkanmaan alueella.


Engbergin maalausten aihepiiri liikkui tamperelaisista kaupunkikuvista jylhiin erämaamaisemiin ja maaseudun arkiseen miljöökuvaukseen. Yli 50-vuotisen uransa aikana hänen maalaustyylinsä vaihteli: varhaisuralla hän käytti kansallisromantiikan sävytteistä ulkoilmamaalausta, 1910-luvulla impressionismia kuvatessaan valontäytteisiä maisemia sekä 1920-luvulla kubismin sävyttämää ekspressionismia. Pienimuotoisuus ja tyyni luonnontunnelma leimaavat hänen lopputuotantoaan. Luennolla tutustutaan hänen monipuoliseen tuotantoonsa runsaan kuvamateriaalin kera.   

 

Jaa sosiaalisessa mediassa