Tampereen kulttuuripalvelut nousivat koronasta – etenkin museokävijät löysivät tiensä takaisin näyttelyihin

Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden yhteenlasketut kävijämäärät nousivat miltei koronaa edeltävälle tasolle kahden vuoden hiljaisemman jakson jälkeen. Kirjaston, museoiden, työväenopiston, Tampere Filharmonian sekä kaupunkikulttuurin toiminnan ja tapahtumien pariin löysi tiensä vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa (2 846 925) kävijää.
Muotinukkeja puettuna Vivienne Westwoodin asuihin Museo Milavidan näyttelyssä.
Vivienne Westwood – muotia yksityiskokoelmasta -näyttely siivitti Museo Milavidan kävijämäärän ennätyslukemiin vuonna 2022.

Tampereen kaupungin tuottamat kulttuuripalvelut alkoivat vuoden 2022 aikana vetää ihmisiä pariinsa korona-aikaa edeltävään tahtiin. Etenkin kaupungin suurimmat museot kiinnostivat yleisöä huolimatta alkuvuoden koronasuluista. Ennätyksiäkin tehtiin: Tampereen taidemuseo tavoitti ennätysyleisön 17 vuoteen 53 733 kävijällään, ja kesää lukuun ottamatta vain viikonloppuisin auki ollut Museo Milavida koki huippuvuoden 32 813 kävijänsä myötä. 

Museokeskus Vapriikki nosti kävijämääränsä reilusti yli vuoden 2019 tason 181 072 museovieraalla. Sara Hildénin taidemuseon kävijämäärä nousi kansainvälistä huomiota saavuttaneen näyttelyn Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt myötä. Lopullinen vierailijamäärä Sara Hildénin taidemuseossa oli 77 669, joka on taidemuseon korkein sitten vuoden 2016 ja Ron Mueck -näyttelyn suosion.

Kaupungin kulttuuritoimijoiden järjestämät tapahtumat olivat pitkälti tauolla alkuvuoden, ja koronarajoitusten väistyttyä tapahtumatoimintaa päästiin käynnistelemään vasta loppukeväästä. Tämän vuoksi tapahtumien ja niihin osallistuvien henkilöiden määrä jäi pienemmäksi koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Korona-ajan poikkeukset näkyivät myös Tampereen kaupunginkirjaston kävijämäärissä, jotka jäivät vuonna 2022 vielä noin 27 % vuoden 2019 luvuista (2022: 2 104 566). Kirjaston verkkopalveluiden käyttö on sen sijaan lisääntynyt selvästi: vuonna 2022 verkkokirjastossa tai kirjaston mobiilisovelluksella asioitiin jo 4,8 milj. kertaa, mikä on 60 % enemmän kuin vuonna 2019. Kirjaston lainausluvut palautuivat jo lähelle vuoden 2019 tasoa (2022: 4 461 920).

Alkanut vuosi 2023 näyttää tamperelaisen kulttuuritarjonnan puolesta valoisalta. ”Uskomme vetovoimaisten palveluidemme saavan kaupunkilaiset palaamaan monipuolisten kulttuurimahdollisuuksien pariin entistä aktiivisemmin”, kertoo Tampereen kaupungin kulttuurijohtaja Juha Ahonen.

Lisätietoja

Juha Ahonen
Kulttuurijohtaja
Puhelin:
050 411 3033
Teksti: Marjo Vihavainen
Kuvat: Saarni Säilynoja / Museo Milavida
Jaa sosiaalisessa mediassa