Jos kriteerit täyttyvät, vuokralainen voi hakea alennusta maanvuokraan tai ostaa yhtiömuotoisen asuntotontin

Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan uudet linjaukset ovat tuoneet uudistuksia asuntotonttien vuokraukseen. Vuokralainen voi hakea tietyin edellytyksin maanvuokran kohtuullistamista asuntotontilleen. Lisäksi yhtiömuotoisen asuntotontin vuokralainen voi kriteerit täyttäessään ostaa tontin. Hakemukset on tehtävä sähköisellä lomakkeella, vapaamuotoisia pyyntöjä ei voida käsitellä.

Alennusta maanvuokraan voi hakea asuntotontille, jonka rakennusoikeudesta on käytetty vähemmän kuin 80 prosenttia. Jos asetetut edellytykset täyttyvät, lasketaan vuokraa rakentamattoman rakennusoikeuden osalta. Alennus vuokraan tulee voimaan seuraavan vuoden vuosivuokrassa. Uudistus on tullut voimaan vuoden alussa.

Vuokralaisen on maanvuokran kohtuullistamista hakiessaan esitettävä asiantuntijalausunto, miksi rakennusoikeuden hyödyntäminen tontilla ei ole nykyistä laajemmin mahdollista. Syynä voi olla esimerkiksi rakennusteknisiä tai suojelullisia näkökulmia. Sähköisessä hakemuslomakkeessa on ilmoitettava myös asemakaavan mukainen rakennusoikeuden määrä sekä käytetty rakennusoikeus.

– Vuokraa ei voida laskea esimerkiksi vuokralaisen varallisuuden tai kustannussyiden takia. Myöskään tontin maaperän ominaisuudet, kuten tontin pehmeys, kosteus tai kallioisuus eivät ole riittäviä perusteita alentaa maanvuokraa, kertoo tonttivastaava Jori Alanko.

Hän muistuttaa, että omakotitonteilla vuokran määrään vaikuttaa myös tontin pinta-ala, jolloin kohtuullistamisen vaikutus maanvuokraan ei ole yhtä merkittävä. Esimerkiksi 10 kerrosneliömetrin laskennallinen vaikutus tontin vuosivuokraan on yleensä noin 50–100 euroa.

Vuokratontin ostamista haetaan sähköisellä lomakkeella

Asuinkäyttöön tarkoitettujen Tampereen kaupungin vuokratonttien ostaminen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista.  Ostaminen voi kuitenkin tulla kysymykseen, jos yhtiömuotoinen asuntotontti sijaitsee kaupungin keskustan strategisen osayleiskaavan alueella, tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus, ja vuokralainen on maksanut kaikki vuokrat asianmukaisesti.

– Jos kaikki asetetut kriteerit täyttyvät, ostaminen on mahdollista, kertoo tonttipäällikkö Aila Taura.

Kaupungin asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaan tontti myydään ulkopuolisen, yhdessä sovitun, auktorisoidun arvioitsijan määrittelemällä hinnalla. Kaupunki tilaa arvioinnin, ja puolet palkkiosta maksaa vuokralainen. Tontin ostamista haetaan sähköisellä lomakkeella. Hakemuksia käsitellään kaksi kertaa vuodessa, vuonna 2023 helmikuussa ja syyskuussa.

Vuokratontin ostamisesta kertovalla verkkosivulla on kartta, josta voi tarkistaa kaupungin keskustan strategisen osayleiskaavan aluerajauksen sekä tontit, joita koskee suojelumääräys.

Lisätietoja

Aila Taura
Tonttipäällikkö
Puhelin:
050 351 8256
Jori Alanko
Tonttivastaava
Puhelin:
041 730 1457
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa