Kuusimäenkadun yhteiskatukokeilu päättyi – kyselyn mukaan yli puolet ei kannattanut yhteiskatua 

Takahuhdissa Kuusimäenkadulla kokeiltiin yhteiskatua välillä Pekankatu-Jukolankatu elokuusta 2020 alkaen vuoden 2022 loppuun.  Marraskuussa 2022 toteutettiin palautekysely yhteiskadusta.  Noin 60 % vastaajista toivoi kadun palauttamista ennalleen tai jotain muuta ratkaisua kuin yhteiskatu. 
Kuusimäenkatua kesällä, etualalla yhteiskadun liikennemerkki.
Yhteiskatua osoittava liikennemerkki Kuusimäenkadun varrella

Yhteiskadulla pyöräilijät kulkivat muun ajoneuvoliikenteen seassa kadun keskiosassa. Liikenne kadulla oli kaksisuuntaista. Autot väistivät vastakkaisista suunnista tulevia autoja pientareelle, kuitenkin huomioiden pientareella kulkevat jalankulkijat. 

Alueelle asennettiin tiedotustaulut yhteiskadusta. Yhteiskatukokeilun tavoitteena oli saada kokemuksia kustannustehokkaasta tavasta parantaa jalankulun ja pyöräilyn turvallisuutta sekä rauhoittaa asuinalueiden liikennettä.

Yhteiskadulla ajoneuvoille tarkoitettua ajorataa kavennettiin ajoratamaalauksin kolmen metrin levyiseksi. Näin saatiin osoitettua jalankulkijoille leveät pientareet. 

Yli puolet vastaajista koki, ettei kokeilulla ollut vaikutusta turvallisuuteen

Marraskuussa 2022 avoinna olleeseen kyselyyn saatiin noin 60 vastausta. Suurin osa vastaajista (64 %) asuu kokeilun lähellä. Joka neljäs vastaaja kulkee tai ajaa kokeilualueen läpi (24 %) ja joka kymmenes (11%) käyttää alueen palveluja. 

Vastaajien mielestä ennen kokeilua eniten turvallisuutta kadulla heikensi pyörätien tai jalkakäytävän puuttumisen ja ajoneuvoliikenteen suuret nopeudet. Osa vastaajista ei ollut havainnut mitään turvallisuusongelmia. 

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei kokeilulla ollut mitään vaikutusta turvallisuuteen. Viidesosan mielestä kokeilun myötä kadulla oli turvallisempaa kuin ennen, mutta saman verran vastaajista oli sitä mieltä, että kadulla oli turvattomampaa kulkea. 

Yhteiskatu sopisi 40 %:lle vastaajista

Kadun varren tiedotustaulun sisältö oli pääosin ymmärretty, vaikka joidenkin mielestä se ei ollut helppolukuinen. Enemmistön mielestä kulkeminen kesällä oli selkeää, mutta lumipeitteen aikana ei. 

Noin 60 % vastaajista halusi palauttaa tilanteen ennalleen tai jonkin muun ratkaisun. Noin 40 % vastaajista oli tyytyväinen ratkaisuun tai valmis hyväksymään ratkaisun muun vaihtoehdon puuttuessa.

Ajonopeudet kohosivat hieman kokeilun aikana

Ajonopeuksia mitattiin ennen kokeilua ja sen aikana. Kokeilu ei vaikuttanut ajonopeuksiin toivotulla tavalla, pikemminkin ajonopeudet kohosivat hieman. Kyselyn ja nopeusmittausten tulosten perusteella kokeilu Kuusimäenkadulla päätetään, ja tilanne palautetaan ennalleen. Kuusimäenkadun turvallisuustilannetta seurataan, ja muista mahdollisista turvallisuus- ja rauhoittamistoimenpiteistä päätetään erikseen.
 

Lisätietoja

Heljä Aarnikko
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 806 4917
Jaa sosiaalisessa mediassa