Uutinen
4.1.2023 14.59
Suuresta keltaisesta talosta kävelee ihmisiä portaita pitkin alas. On pimeä talvi-ilta. Maassa ja portailla on lunta. Talo opn valaistu kirkkaasti.

Laikussa, Haiharassa ja Hiedanrannassa esillä monipuolisesti kuvataidetta vuonna 2023 - näyttelyt ovat pääsymaksuttomia

Kaikille avoin Kulttuuritalo Laikku ja Lastenkulttuurikeskus Rulla tarjoavat monipuolisesti taidenäyttelyitä Keskustorin kupeessa ympäri vuoden. Kaupunginosissa toimivat kesäkohteemme Haiharan Taidekeskus ja Galleria Muuntotila lisäävät taiteen saavutettavuutta.

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö ylläpitää näyttelytiloja kolmessa kulttuuritalossa: Kulttuuritalo Laikussa Keskustorilla, Haiharan taidekeskuksessa Kaukajärvellä ja Lielahden kartanossa Hiedanrannassa. Kaupunkikulttuuriyksikön ylläpitämiin näyttelyihin on vapaa pääsy, joten ne ovat kaikkien kaupunkilaisten ja Tampereella kävijöiden ulottuvilla.

Kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen sekä monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella. Ammattitaiteilijoiden näyttelyiden lisäksi tiloja on erilaisten opistoryhmien, kulttuuriyhdistysten ja kuvataideharrastajien näyttelyille.

Kulttuuritalo Laikku

Laikun näyttelyajat pitenevät alkaneena vuotena viisi viikkoisiksi, joten näyttelyitä on sekä Galleriassa että Studiossa kahdeksan.

Näyttelyvuoden aloittaa 14. tammikuuta esille tulevat Arja Kärkkäisen kuvakudokset Galleriassa ja Petra Vehviläisen installaatio Studiossa.

Helmikuun lopulla Studiossa nähdään Fanny Varjon visuaalinen abstrakti-installaatio. Se koostuu valokuvista ja veistoksista, joiden yksityiskohdista tarkka katsoja löytää puuta, akryylimaaleja, värjättyjä hiuksia, karvoja, silikonia ja keramiikkaa. Toukokuussa avautuu Marja Patrikaisen dioraamaveistoksista koostuva näyttely, jossa esitellään suomalaisen muinaisuskon jumalhahmoja drag- ja camp-estetiikan kautta nykymaailmassa.

Syksyllä Galleriassa on esillä kaksi näyttelyä, joissa tarkastellaan kaupunkia eri perspektiiveistä.

Keiden kaupunki -tutkimushankkeessa tarkastellaan suomalaisten kaupunkien historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta historiantutkimuksen ja taiteen keinoin. Sarjakuvataiteilija Tiitu Takalon kokoama taiteilijaryhmä suuntaa katseensa tulevaisuuteen: näyttelyn teemana on utopiakaupunki.

Lokakuussa kunnioitetaan arkkitehti Reima Pietilän syntymän 100-vuotispäivää. Esillä on Pietilöiden pienoismalleja ja suunnitelmia, jotka ovat lainassa Suomen Arkkitehtuurimuseolta. Tampere muodostui Reima ja Raili Pietilän arkkitehtuurin keskeiseksi alueeksi, kun arkkitehtipari toteutti kaupunkiin suomalaiselle modernille kirkkoarkkitehtuurille keskeisen Kalevan kirkon (1966), Hervannan keskusta-alueen sekä pääkirjasto Metson (1986).

Studiossa vuoden päättävän Aino Louhen näyttely liittyy hänen syksyllä 2022 ilmestyneeseen kuvakirjaansa Tähtienvälinen avaruus. Teosten teemat liikkuvat eron jälkeisessä yksinolossa ja oman itsensä etsimisessä parisuhdeidentiteetin rikkouduttua.

Gallerian ja Studion lisäksi Laikku tarjoaa monipuolista nähtävää ympäri vuoden. Matalan kynnyksen Aulagalleria 3. kerroksessa esittelee nopealla rytmillä muun muassa tamperelaisten kuvataideharrastajien teoksia ja Laikussa toimivien yhdistysten toimintaa. Lisäksi Laikussa on Käytävägalleria, jossa Tampereen taiteilijaseuran Taidelainaamo nostaa esiin kuukausittain jäsentaiteilijansa teoksia.

Lastenkulttuurikeskus Rulla

Laikun alimmassa kerroksessa sijaitsee Lastenkulttuurikeskus Rulla. Siellä vuoden aloittaa Miksi Mörkö hymyilee? -näyttely jo 7. tammikuuta. Näyttelyssä voi tutustua satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Esillä olevat teatterinuket ovat nyt eläkkeellä eivätkä esiinny enää. Näyttely esittelee myös erilaisia nukketeatteritekniikoita, ja näyttelyssä mukana olevat vanhat esineet ovat saaneet uusia merkityksiä ja tehtäviä.

Huhtikuusta juhannukseen esillä oleva Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän toiminnallinen Kumma juttu -näyttely koostuu lasten toisille lapsille tekemistä teoksista. Tekijät ovat 7–10 -vuotiaita käsityön taiteenperusopetuksen oppilaita, jotka ovat saaneet hullutella Näpsän lukuvuoden teemalla "omituiset käsityöt".

Rullan elämystila Terra on perheen pienimmille suunnattu pysyvä ja leikittävä näyttelytila.

Haiharan taidekeskus

Haiharan taidekeskuksen kartanossa koetaan kesällä kolme korkeatasoista kuvataidenäyttelyä. Toukokuussa näyttelykauden avaavat Hanna Vihriälä, Paula Ollikainen ja Markus Lampinen. Näyttelyn nimi Yleisvalo herättelee mielenkiintoa valon vaihtumisesta vuorokauden ja vuodenajan mukaan.  

Talli-rakennuksessa nähdään yhdistysten näyttelyitä. Kesällä 2023 näyttelyitä pitävät Sara Hildén –akatemia, Pirkkalan Taideyhdistys ry, Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijat ry, Tampereen Saksalainen Kulttuurikeskus ja Noormarkun taide- ja kulttuuriyhdistys Myllykonsti ry.

Galleria Muuntotila

Hiedanrannassa, Lielahden kartanolla sijaitsevan Galleria Muuntotilan näyttelykausi on muutettu kesäiseksi ja näyttelyitä on viisi.

Vuonna 2023 näyttelykausi alkaa 6. toukokuuta Liisa Tarleena Öhmanin hauskoilla keramiikkaveistoksilla, joita tulee esille noin 60 kappaletta. Öhman tutkii taiteensa kautta samaistumisen, eristäytymisen ja roolien teemoja sekä niihin liittyviä pelkoja, toiveita ja oletuksia. Galleria Muuntotilan kesän päättävä taidenäyttely on Ruusu-Maria Lappalaisen Polun varrelta, joka on esillä 26.8. alkaen. Se koostuu pääosin tekstiilitaideteoksista tuoden esille luonnon representaatiota.

Lisätietoja
Johtava koordinaattori Irma Puttonen
Jaa sosiaalisessa mediassa