Uutinen
9.12.2022 10.19
Talvinen iltavalaistus Tampereen keskustasta, jossa etualalla Hämeensilta, ratikka, Tammerkoski ja takana häämöttää Näsijärvi.

Yritysjohtajat arvioivat Tampereen suurten kaupunkien ykköseksi

Tampere toimintaympäristönä saa jälleen kiitosta yritysjohtajilta. Tampere on isojen kaupunkien ykkönen Taloustutkimuksen tekemän Kuntien imago 2022 -tutkimuksen mukaan. Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa Tampere on kärjessä jokaisella mittarilla tarkasteltuna.

Parhaat arviot imagostaan saivat viimevuotiseen tapaan Seinäjoki, Kaarina ja Tampere. Yritysjohtajien arvioitavana oli 13 erilaista imagotekijää. Tampereen liikenteellinen sijainti ja yhteydet, yrittäjämyönteisyys sekä yhteistyön sujuvuus elinkeinoyhtiön kanssa nousivat arvioissa parhaimpina piirteinä kärkeen. Kunnan asioiden tiedottamisessa yrityksille sekä innovaatioiden tukemisessa oli hivenen laskua.

Yhteistyön sujuvuus elinkeinoyhtiön kanssa on tutkimuksessa uusi näkökulma ja mittari imagotekijöitä arvioitaessa.

– Olen ilahtunut tuloksesta. Business Tampereen palveluille on kysyntää ja ne vastaavat yritysten tarpeisiin. Kyselyn perusteella hyvät elinkeinopalvelut ovat menestystekijä kaupunkiseutujen välisessä kilpailussa, sanoo Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen.

Myös työvoiman saatavuutta sekä yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä arvioitaessa Tampere menestyi.

– Tampere on tehnyt viime vuosina paljon rohkeita päätöksiä ja kaupunki on kehittynyt vauhdilla. Tuloksissa näkyy varmasti Tampereen hyvä oppilaitosyhteistyö ja ylipäätään tapamme tehdä ja kehittää kaupunkia yhdessä yritysten, oppilaitosten ja eri toimijoiden kanssa. Tätä hyvää yhteistyötä jatkamme tulevaisuudessakin, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Tampere on kokoluokassaan kärkikaupunki myös NPS-suositteluindeksin mukaan. Parhaimman suositteluindeksin kolme parasta ovat tänäkin vuonna Seinäjoki, Tampere ja Kaarina. Vuosi sitten Tampere oli kolmannella sijalla, nyt se on toisena. Vastaajille esitettiin kysymys: kuinka todennäköisesti suosittelisi kaupunkia/kuntaa toiselle yritykselle toimipaikaksi. Lisäksi pyydettiin perustelut suositteluun ja kritiikkiin avoimin vastauksin.

Tampere sai kokonaisvaikutelmastaan keskiarvoksi 8,21. Keskiarvo kohosi hieman viime vuodesta. Esimerkiksi Helsingin saama kokonaisarvio on 7,71 ja Turun 7,57. Kaikkien tutkimukseen osallistuneiden kuntien kokonaisvaikutelman keskiarvoksi muodostui 7,50.

Vuosittain tehtävässä tutkimuksessa tarkasteltiin yli 30 000 asukkaan kuntien imagotekijöitä sekä suositteluindeksiä ja annettiin arvio kokonaisvaikutelmasta. Tutkimukseen vastasivat yritysten päättäjät: toimitusjohtajat ja talousjohtajat.

Haastattelut on tehty puhelininformoituna Internet-kyselynä syksyn aikana ja tutkimukseen on vastannut yhteensä 1983 henkilöä. Arvioitavana oli 36 Suomen kuntaa.

Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa