Uutinen
8.12.2022 13.03
Työntekijöitä palvelemassa asiakkaita pääkirjasto Metson asiakaspalvelussa.

Kirjastoasioita voi hoitaa toisen puolesta valtuutuksella

PIKI-kirjastojen asiakas voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan kirjastoasioita puolestaan joko pitkäaikaisesti tai kertaluontoisesti.

Pirkanmaan kirjastot ovat ottaneet käyttöön yhteiset valtuutuskäytännöt toisen puolesta asiointiin. PIKI-verkkokirjaston Ohjeet-sivulla olevilla lomakkeilla täysi-ikäinen asiakas voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan kirjastossa joko pitkäaikaisesti tai kertaluontoisesti.

Vaikka asiakas antaa toiselle valtuutuksen hoitaa kirjastoasioitaan puolestaan, hän voi edelleen asioida kirjastossa myös itse.

- Puolesta asiointi soveltuu esimerkiksi sellaisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua kirjastossa asiointiin. Jos henkilökohtaiselle kirjastossa käynnille on jokin pitkäaikainen este, esimerkiksi terveydelliset syyt, henkilö voi valtuuttaa omaisen tai läheisen hoitamaan kirjastoasiointia puolestaan, verkkopäällikkö Perttu Rasi Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Lomakkeet PIKI-verkkokirjastossa

Puolesta asiointi -valtuutuksen voi tehdä PIKI-verkkokirjaston Ohjeet-sivulta löytyvillä lomakkeilla. Valtuutuksella asiakas voi antaa suostumuksensa siihen, että toinen henkilö asioi hänen puolestaan kaikissa kirjastoasioissa. Valtuutus on voimassa toistaiseksi, mutta sekä valtuuttaja että valtuutettu voivat halutessaan perua sen milloin tahansa. Myös valtuutetun pitää olla täysi-ikäinen ja tietoinen saamastaan valtuutuksesta. Hänellä pitää olla kirjastossa toisen puolesta asioidessaan mukanaan henkilöllisyystodistus.

Asiakas voi valita joko sähköisesti täytettävän tai tulostettavan lomakkeen. Sähköinen lomake edellyttää vahvaa tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta. Sähköisellä lomakkeella annettu valtuutus astuu voimaan kolmen vuorokauden kuluessa lomakkeen lähettämisestä. Tulostettavan lomakkeen voi tuoda haluamansa PIKI-kirjaston asiakaspalveluun.  

PIKI-verkkokirjastossa on myös tulostettava valtakirja, jolla asiakas voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan puolestaan yksittäisiä kirjastoasioita. Tulostettavan valtakirjan voi korvata vapaamuotoisella valtakirjalla, johon on kirjoitettu samat asiat.

PIKI-verkkokirjastossa asiakas voi edelleen hoitaa huollettavansa tai muun perheenjäsenen verkkoasiointia lisäämällä vain heidän kirjastokorttinsa omaan tiliinsä. Ohjeet korttien lisäämiseen ovat PIKI-verkkokirjaston Ohjeet-sivulla.


Lomakepohjat:

Sähköinen suostumuslomake (e-lomake, edellyttää vahvaa tunnistautumista)

Tulostettava suostumuslomake (pdf)

Kertaluontoinen valtakirjapohja (pdf)
 

PIKI-verkkokirjasto:

PIKI-verkkokirjaston Ohjeet-sivu

Lisätietoja
Tampereen kaupunginkirjasto Perttu Rasi
Puhelin:
040 661 6762
Teksti: Emma Salmi
Kuvat: Opa Latvala
Jaa sosiaalisessa mediassa