Uutinen
29.11.2022 10.32
Prinsessa Vapriikin aulassa.

Tampereen museot julkaisivat 2023 näyttelynsä

Tamperelaiset museot julkaisivat 29.11.2022 ensi vuoden ohjelmistonsa. Luvassa on elämyksiä koko perheelle, häähumua sekä kiinnostavia taidenäyttelyitä. Tampereen museot ovat koronasta huolimatta pitäneet pintansa vetovoimaisina vierailukohteina, joiden kävijämäärät ovat koronaa edeltävällä tasolla. Tampereen taidemuseossa, historiallisissa museoissa, Postimuseossa ja Sara Hildénin taidemuseossa on nyt uudet johtajat.

Vapriikki muistaa vuonna 2023 erityisesti lapsiperheitä. Huhtikuussa avautuu Olipa kerran, tarina satujen synnystä -näyttely, joka kertoo saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomammat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa. Marraskuussa mediamuseo Rupriikin tilalle avautuu radiohistoriaa esittelevä näyttely, joka tarjoaa elämyksellisen museokokemuksen myös näkövammaisille. Taloa luotsaa nyt uusi johtaja Kimmo Antila, joka astui remmiin lokakuussa 2022. 

Museo Milavida on vihdoin avoinna tiistaista sunnuntaihin, eikä vain viikonloppuisin. Museossa jatkaa alkuvuoden suosittu Vivienne Westwood – muotia yksityiskokoelmasta. Maaliskuun 31. avautuu Kaunis morsian, joka täyttää Näsilinnan palatsin iloisella häätunnelmalla. 

Taidemuseon ja Muumimuseon uusi museonjohtaja Selma Green aloittaa 1.1.2023. Tampereen taidemuseossa avautuu keväällä kahden näyttelyn kokonaisuus, joka käsittelee kehollisuutta hyvin eri tavoin. Suomalaisen kuvanveiston mestarin Wäino Aaltosen retrospektiivi valottaa monumentaalihankkeiden rinnalla kuvanveistäjän julkisista odotuksista vapaiden teosten luomistyötä. Museon alakerrassa queer-taiteen pioneerin Del LaGrace Volcanon näyttely esittelee valokuvia henkilöistä, kehoista, sukupuolista ja seksuaalisuuksista, jotka vastustavat yhteiskunnan heteronormatiivisia luokitteluja. Kesän päänäyttely on perinteisesti Vuoden nuoren taiteilijan palkintonäyttely. Museon pohjakerroksessa kansainvälinen Backlight2023-valokuvafestivaali pohtii valokuvan todistusvoimaa globaalien kriisien ja konfliktien maailmassa. Syksyllä tamperelainen kuvataiteilija Tuula Lehtinen saa ansaitsemansa laajan museonäyttelyn.  

Tiitiäinen, metsäläinen, pieni menninkäinen ja hänen lukuisat ystävänsä valloittavat Muumimuseon vaihtuvassa näyttelyssä Tiitäisen aika, joka on esillä 29.4.2023–7.1.2024. Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin lastenrunoihin perustuva näyttely vie leikin ja mielikuvituksen pyörteisiin. 

Sara Hildénin taidemuseossa parhaillaan esillä oleva näyttely Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt on esillä 15.1. asti. Helmikuun 11. päivä avautuva Jukka Mäkelän retrospektiivinen näyttely jatkaa Sara Hildénin Säätiön kokoelmataiteilijoiden esittelyjen sarjaa ja esittelee taiteilijan tuotantoa 1970-luvulta alkaen. Säätiön kokoelmaan perustuva kesänäyttely pohtii ihmisen, taiteen ja tilan suhdetta. Mukana ovat muun muassa Antti Oikarinen, Silja Rantanen, Nina Roos, Jussi Niva ja Pentti Lumikangas, joilta jokaiselta nähdään laaja teoskokonaisuus. Syksyn kansainvälinen näyttely julkistetaan myöhemmin.  

Postimuseo jatkaa muutosmatkaansa MuseoX-hankkeessa ja tiivistää yhteistyötä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Uusi johtaja FT Sami Louekari aloittaa 1.12.2022. 

Jaa sosiaalisessa mediassa