Uutinen
29.11.2022 15.50
Tampereen ja Tarton kaupunkitunnukset maalattuna Tarton Ystävyyden siltaan.
Tampereen ja Tarton tunnukset maalattiin syyskuussa Tarton ystävyyden siltaan 30-vuotisen ystävyyden merkiksi.

Tampereen ja Tarton 30-vuotista ystävyyttä juhlitaan viikonloppuna Tampereella

Tampere ja Tartto juhlivat kaupunkien kolmen vuosikymmenen mittaista ystävyyskaupunkisuhdetta tulevana viikonloppuna Tampereella.

UNESCOn kirjallisuuskaupunki Tartto on mukana Tampereen Kirjafestareilla 3.-4.12., ja Tarton luovan talouden keskus osallistuu Tampereen joulutorin ohjelmaan pop up -myyntipisteellä 3.-5.12.

Tarttolaisten pop up -myyntipisteellä on myynnissä tarttolaisten ja etelävirolaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tekemiä designkoruja, vaatteita ja sisustustarvikkeita.  Lisäksi Tarton vuoden 2022 kaupunginkirjailija Paavo Matsin esittelee ja lukee joulutorilla osittain Tampereelle sijoittuvaa uutta novelliaan Leninin valssi. 

Tampereella vierailee viikonlopun aikana myös Tarton apulaispormestari Lemmit Kaplinski sekä Tarton kaupungin kulttuuripuolen ja Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 -hankkeen edustajia. 

Tarttoon maalattiin ystävyyden muraali

Kaupunkien välistä pitkää ystävyyskaupunkisuhdetta on juhlittu kuluvan vuoden aikana monin tavoin.

Tampereen kaupungin delegaatio osallistui syyskuussa Tartossa Hiilineutraalit kaupungit -seminaariin ja Tartossa järjestyn Suomi-päivän ohjelmaan. 

Tamperelaiset ja tarttolaiset nuoret maalasivat Tartossa sijaitsevaan Ystävyyden siltaan viikon aikana ystävyyden muraalin, joka jää Tarttoon pysyväksi kaupunkien välisen ystävyyden maamerkiksi. 

Nuoret taiteilijat istuvat maalatun ystävyyden muraalin päällä Tartossa.
Tamperelaiset ja tarttolaiset nuoret maalasivat syyskuussa Tartossa sijaitsevaan Ystävyyden siltaan jättimäisen ystävyyden muraalin.

Tampereella vietettiin lokakuussa Tampere-Tartto-seuran järjestämää Viro-kuuta, jonka aikana järjestettiin Viroon ja Tarttoon liittyviä tapahtumia. Lisäksi Tartossa sijaitsevan kulttuuri- ja yhteistyökeskus Tampere-majan 25-vuotisjuhlanäyttely oli nähtävillä kulttuuritalo Laikun Galleriassa elo-syyskuussa. 

-    Tartto on yksi Tampereen uusimmista ystävyyskaupungeista, mutta samalla se on myös yksi aktiivisimmista. Kaupunkien välinen yhteistyö on alusta saakka ollut hyvin mutkatonta, ja tarttolaisten kanssa on aina ollut helppo hypätä mukaan uusiin yhteistyön avauksiin. Olemme tehneet viime vuosina esimerkiksi älykaupunkikehitykseen liittyvää yhteistyötä, ja sitä jatketaan EU:n ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -mission puitteissa, kertoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. 
-    Toivotamme tarttolaiset vieraamme lämpimästi tervetulleiksi Tampereelle, ja mukaan niin Kirjafestareiden kuin joulutorinkin ohjelmaan. 

Ystävyyskaupunkisopimus solmittiin vuonna 1992

Tampere ja Tartto allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen vuonna 1992, melko pian Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen.

Kaupungit ovat tehneet runsaasti monialaista yhteistyötä 30 vuoden aikana, viime vuosina esimerkiksi Tarton Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2024 ja Tampereen vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihaun yhteydessä.
 
Molemmat kaupungit valittiin tänä vuonna mukaan Euroopan unionin ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -missioon, joten tulevina vuosina yhteistyötä tehdään runsaasti sekä älykaupunkikehityksessä että hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. 
 

Lisätietoja
Kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen
Puhelin:
040 538 8402
Teksti: Pekka Pernu
Kuvat: Pekka Pernu
Jaa sosiaalisessa mediassa