
Tampereen ja Hervannan keskustoihin uudet kävelyopastukset
Alueopasteessa merkittävät kohteet sekä kävelyaika ja -matka niihin
Kävelyopastukseen kuuluvat isot taulumaiset alueopasteet ja viitat. Molemmissa on panostettu visuaalisuuteen. Alueopasteen kartalla kerrotaan lähialueen nähtävyyksistä, kulttuurikohteista, aktiviteeteista ja liikennepalveluista ja ne esitetään myös kuvilla tai kuvakkeilla. Opastettavia kohteiden joukossa ovat muun muassa Tampere-talo, teattereita, kirjastoja, yliopistokampuksia, toreja, Ratinan ja Tammelan stadionit, Kannen Areena, Särkänniemi, Kauppahalli ja Tallipiha.
Etäisyys kohteisiin kerrotaan sekä perinteisesti metreinä että minuutteina, ja kartalla on esitetty viiden minuutin kävelysäde ympyrällä.
Viitat auttavat pysymään reitillä
Alueopasteita on sijoitettu paikkoihin, joihin saavutaan kuten rautatieasemalle, Keskustorille tai Hervannan keskustaan. Opastus on siten helposti bussista, junasta ja ratikasta astuvien saatavilla. Lisäksi alueopasteita on paikoilla, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Opastus kohteisiin jatkuu viitoilla, jotka auttavat pysymään reitillä. Viittoja on aina reitin kääntymiskohdissa.
Selkeitä ja turvallisia reittejä
Opastukseen on liikenneinsinööri Katja Seimelän mukaan valittu mahdollisimman selkeitä reittejä, joilla on hyvä ja turvallista kävellä.
–Moni kohde keskustassa opastetaan Hämeenkadun kautta, koska kävelijä halutaan ohjata pääkadulle. Vapriikkiin menijät opastetaan Valssipadonraitilta Työnpuiston alikulun kautta eikä suoraan Rongankatua Satakunnankadun yli. Hervantakeskuksesta opastetaan yliopiston Hervannan kampukselle turvallisinta reittiä Insinöörinkadulta, Katja Seimelä selvittää.
Opastus houkuttelee liikkumaan kävellen käyntikohteiden välillä
Keskustaan on sijoitettu 13 alueopastetta ja Hervantaan kaksi. Viittapisteitä on noin 140 ja niissä on reilut 300 viittaa. Viittojen pohjaväri on musta, joten ne erottaa esimerkiksi pyöräilyopasteista. Visuaalisesti näyttävä opastus on toteutettu sekä suomen- että englanninkielisenä.
Laadukas kävelyopastus auttaa asukkaita, työmatkalaisia ja matkailijoita nauttimaan kaupungista huolettomasti. Kävelijä löytää vaivattomasti kohteeseen tai voi poiketa spontaanisti kiinnostavissa paikoissa. Opastuksella pyritäänkin siihen, että käyntikohteiden välillä liikuttaisiin enemmän kävellen.
Tampere on saanut kävelyopastukseen Traficomin myöntämää valtion kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen tarkoitettua investointitukea.
