Uutinen
28.11.2022 08.46
Keskustori valaistu jouluisilla valoilla pimeänä talvipäivänä, Joulutori ja valaistu joulukuusi.

105-vuotiasta Suomea juhlitaan Tampereella itsenäisyyspäivän juhlassa ja lasten tanssiaisissa

Suomi täyttää tänä vuonna 105 vuotta. Itsenäisyyspäivää juhlistetaan Tampereella 6. joulukuuta itsenäisyyspäivän juhlan ja lasten tanssiaisten merkeissä. Keskustorilla kello 17 Itsenäisyyspäivän juhlaa tähdittävät Erin ja Mikko Töyssy. Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset käynnistyvät kello 14 Tampere-talossa. Tanssiaisten teemana on tänä vuonna Puhdas luonto. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Itsenäisyyspäivän juhlassa kuullaan Erin ja Mikko Töyssyn lisäksi Tampereen työväenyhdistyksen soittokuntaa, Mieskuoro Laulajia, Poikakuoro Pirkanpoikia sekä Nuorisokuoro Sympaattia. Kaupungin tervehdyksen tuo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja juhlassa runoja lausuu tamperelaisnäyttelijä Karoliina Blackburn. Tapahtuman juontaa toimittaja Salla Paajanen. Kaupunki suosittelee saapumaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen.

Tapahtuman päätteeksi noin kello 17.30 syttyy Keskustorin alueen rakennusten talvivalaistus. Viime vuosilta tutut valokuviot jäävät luomaan talven tunnelmaa ilta-aikaan aina 6.1.2023 saakka.

Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhlan vuonna 1927 Suomen itsenäisyyden 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Nykyisen muotonsa juhla sai vuonna 1954, ja perinteestä on pidetty kiinni muutamaa poikkeusvuotta lukuun ottamatta jo 68 vuotta. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

-Tampereen itsenäisyyspäivän juhlalla on pitkät perinteet ja on upeaa, että pääsemme taas tänä vuonna juhlimaan yhdessä Keskustorille. Luvassa on arvokas ja iloinen tapahtuma, joka toivottavasti tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, sanoo tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen kaupungilta.

Konsertin vaikutukset liikennejärjestelyihin

Itsenäisyyspäivän juhla vaikuttaa keskustan liikennejärjestelyihin. Pysäköinti kielletään Keskustorin parkkialueilla ja Puutarhakadulla sijaitseva taksiasema poistetaan käytöstä 6.12. noin kello 19.30 saakka. 

Aleksis Kiven katu suljetaan Kauppakadun sekä Puutarhakadun väliseltä osuudelta ennen tapahtumaa noin kello 16.30 ja avataan mahdollisimman pian tapahtuman päätyttyä, kun alue on tyhjentynyt.

Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset 

Lapsille on jälleen luvassa tanssin hurmaa ja hauskoja aktiviteetteja, kun Tampere-talossa järjestetään kello 14–17 Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset. Juhlalla on vuosittain vaihtuva teema, ja tänä vuonna lasten toiveesta teemaksi valittiin Puhdas luonto. 

- Tanssiaisten ydinajatus on tanssiminen ja hauskan pitäminen! Lasten valitsema teema näkyy esimerkiksi tapahtuman toimintapisteissä, Lastenkulttuurikeskus Rullan kulttuuriohjaaja Merja Kostamovaara kertoo.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen tuo tapahtumaan kaupungin tervehdyksen sekä tervehtii tanssiaisten aluksi sisään saapuvia vieraita. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband tanssittaa juhlavieraita, ja tunnelmaa nostattavat myös Tampereen Hip Hop House -tanssikoulun Juniors- ja Kids-tanssiryhmät. Tanssien isäntäväkenä toimii Tampereen Lasten Parlamentti.

Tapahtumassa nähdään irlantilaisen sirkustaiteilija Simon Llewellyn esitys We are the Champions. Tanssiaiset juontaa näyttelijä Veera Degerholm yhdessä Lasten Parlamentin Oona Tapailan ja Joona Ellilän kanssa. Vieraat saavat halutessaan pukeutua juhlavasti, mutta jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin haluaa.

Uutista päivitetty 30.11.2022: ohjelmistopäivitys: itsenäisyyspäivän juhlaa tähdittää Erin.
 

Lisätietoja
Itsenäisyyspäivän juhla Tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen
Puhelin:
040 801 6222
Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset Kulttuuriohjaaja Merja Kostamovaara
Puhelin:
044 431 4740
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa