Uutinen
22.11.2022 15.03
Suuri joukko palkintojen saajia Raatihuoneella.
Tampere palkitsi muiden hyväksi työtä tehneitä. Takana Sara Kauppinen, Kati Malmi, Juha Santala (Linja20), Olli Viljakainen, Tuomas Waldén ja Matti Helimo, edessä Elja Karhunen, Katja Lehtinen, Meeri Kokko (Linja20) sekä Elli Rasimus ja Mirva Ritari.

Tampere palkitsi muiden hyväksi työtä tehneitä

Tampereen kaupunki valitsee ja palkitsee vuosittain tamperelaisia, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet muiden hyväksi. 22. marraskuuta 2022 luovutettiin Raatihuoneella järjestettävässä tilaisuudessa Vuoden aikuinen ja Vuoden vapaaehtoinen -tunnustukset, Hyvä haltija -kunniamaininta ja Lampun henki -palkinto.

Tänä vuonna palkintojen teemana on turvallisuus. Kaupunkilaiset saivat ehdottaa palkintojen saajia. palkittavat valittiin edotusten pohjalta sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa marraskuussa. Apulaispormestari Matti Helimo toteaa, että Tampereella tehdään paljon merkittävää, vaikuttavaa ja pyyteetöntä työtä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi. 

- Haluan omalta osaltani ja kaupungin puolesta kiittää kaikkia vapaaehtoistyötä tekeviä. Vapaaehtoistyö on todella merkityksellistä ja vaikuttavaa. Se täydentää kaupungin palveluja ja kotien työtä. Tämän vuoden teema, turvallisuus, ei voisi olla ajankohtaisempi. On hienoa, että saimme monia ehdotuksia palkintojen saajiksi, Helimo sanoo.

Olli Viljakainen on Vuoden aikuinen

Tampereen Vanhan kirkon nuorten aikuisten pastori Olli Viljakainen palkittiin Vuoden aikuinen -tunnustuksella. Viljakainen on tehnyt hienoa työtä Laikunlavan ja Kirjastonpuiston nuorten tukemiseksi ja auttamiseksi.

Olli Viljakainen on avannut Vanhan kirkon tilaa muun muassa A-killan Katukillan käyttöön. Hän kuuluu myös Laikun lavan toimijoiden ryhmään, jotka ovat kesäisin toimineet yhteistyössä Kaarikoirien ja YADin kanssa Skeittitapulin puitteissa. Viljakainen on ollut myös mukana suunnittelemassa walk in -terapiaa, jossa on kysymys yksittäisestä terapiatapaamisesta 16-30-vuotiaille. Walk in –terapiassa voidaan keskustella esimerkiksi vaikeista elämäntilanteista, kriiseistä ja haasteista. Se on maksutonta eikä siihen tarvitse varata aikaa, paikalle voi tulla vain kerran tai käydä useammin. Vastaanotot ovat avoinna maanantaisin klo 13–18 Vanhalla kirkolla ja keskiviikkoisin klo 12-16 Hervannan Yhteisökeskus L8:ssa. 

- Olen kovin kiitollinen ja häkeltynyt tästä tunnustuksesta. Olen ollut mahdollistamassa työtä, jota Vanhan kirkon ympäristössä teemme yhdessä kollegoideni, vapaaehtoisten ja muiden toimijoiden kanssa. Suuri kiitos kaikille heille tästä yhteisestä työstä. Tämä tunnustus myös rohkaisee jatkamaan rakastamista ja välittämistä, joka parhaimmillaan muuttaa yksilöitä, yhteisöjä ja jopa yhteiskuntaa, Olli Viljakainen sanoo. 

Aamukorvan päivystäjä Tuomas Waldén sai Vuoden vapaaehtoinen -tunnustuksen

Vuoden vapaaehtoinen -tunnustuksella palkittiin ikäihmisten auttavan puhelinpalvelun Aamukorvan päivystäjä Tuomas Waldén. Aamukorva on 35 vuoden ajan auttanut yli 200 000 ikäihmistä yksinäisyyden torjumiseksi. Tuomas Waldén on toteuttanut koko koronapandemian ja epävakaan maailmantilanteen ajan arvokasta, helposti saavutettavaa vapaaehtoistoimintaa, jossa toteutuu kuntalaisten turvallisen arjen, turvallisuuden tunteen ja mielen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen sen sananmukaisessa merkityksessä.  

Aamukorva syntyi Tampereella vuonna 1987 osana TampereMissionin työtä. Palvelulle on ollut ikäihmisten keskuudessa tarvetta ja toiminta laajeni Tampereelta Helsinkiin vuonna 2000, jossa siitä vastaa HelsinkiMissio. 
Aamukorvassa puheluihin vastaavat Tampereella vuoden jokaisena päivänä klo 6-9 tehtäväänsä koulutetut vapaaehtoistyöntekijät. Tampereella vapaaehtoisia päivystäjiä on 40. Palveluun voi soittaa nimettömänä ja puhelut ovat luottamuksellisia. Aamukorvan vapaaehtoiset vastaavat puhelimeen siis juuri silloin, kun moni ikäihminen tuntee itsensä kaikkein yksinäisimmäksi. Vuosittain Aamukorvassa vastataan noin 3200 puheluun Tampereella. 

Tuomasn Waldén sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt ja otettu tunnustuksesta. 

- Näen oman roolini vapaaehtoisena eräänlaisena joka paikan höylänä, jolla on tahtoa yrittää aidosti kohdata arjen haasteiden kanssa kamppailevia sekä kannustaa heitä jaksamaan elämän vastoinkäymisistä huolimatta. Se kaikkein pieninkin kädenojennus voi auttaa arvaamattoman paljon. Koen oman panokseni sangen vaatimattomaksi, joten on hienoa, että työni on koettu muistamisen arvoiseksi. Kenenkään ei siis tarvitse olla vapaaehtoisuuden supersankari, jotta voi saada työstään arvostusta osakseen, Tuomas Waldén sanoo. 

Ajankohtaiset yhteiskunnalliset asiat, kuten koronaepidemia tai sota Ukrainassa, ovat lisänneet Aamukorvaan soittajien määrää. Valitettavan monella ikäihmisellä ei ole lainkaan juttuseuraa, monella on kuitenkin tarve purkaa mieltään tilanteiden herättämistä huolista. 

Hyvä haltija -kunniamaininta Linja20-hankkeelle

Tilaisuudessa luovutettiin myös Hyvä haltija -kunniamaininta, joka osoitetaan merkittävästä työstä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi.  Tänä vuonna kunniamaininta myönnettiin Linja20-hankkeelle. 

”Linja20-hanke on edistänyt merkittävällä tavalla minun ja monen muun ihmisen yksinäisyyden tunnetta, tuonut ihmisiä yhteen ja saanut elämääni todella paljon positiivista. Päihteiden lopettamisen jälkeen olin tyhjän päällä ja linja20 tuli elämääni pelastavana enkelinä.” Näin todetaan yhdessä Linja20-hankkeen palkitsemista ehdottavassa viestissä.

Linja20 on vuosina 2020-2023 aikana toteutettava TampereMissionin koordinoima hanke, joka mahdollistaa tukea ja toimintaa 18-29-vuotiaille, jotka eivät ole töissä tai opiskelemassa. Toimintaan mukaan tulevat nuoret voivat osallistua yksilövalmennukseen sekä ryhmiin, kohtaamispaikkoihin ja retkille. Hankkeessa on mentoriksi koulutettuja vapaaehtoisia nuoria, jotka toimivat kaverina ja joiden kanssa on helppo jutella ja tehdä yhdessä asioita.

Lampun henki -palkinto Mirva Ritarille ja Elli Rasimukselle

Lampun henki -palkinnolla palkittiin Lempäälän kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari ja Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus heidän työstään varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatuksen aktiiviseksi edistämiseksi. Mirva Ritari ja Elli Rasimus ovat kulttuurikasvatuksen puolestapuhujia ja siten lasten yhdenvertaisen kulttuuriosallisuuden mahdollistajia. Vuodesta 2009 alkaen Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset ovat palkinneet Vuoden lastenkulttuuritoimijan Lampun henki -palkinnolla. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota lapsen oikeuteen olla lapsi ja kulttuurikasvatuksen merkitykseen lasten hyvinvoinnin edistäjänä.

Mirva Ritari ja Elli Rasimus ovat luoneet sekä asenteellista että rakenteellista tilaa lasten taiteelliselle toimijuudelle ja varhaiskasvatuksessa tehtävälle taidekasvatukselle. Ritarin johdolla Lempäälän Kulttuurirappuset -kulttuurikasvatusohjelma on kytketty yhä kiinteämmin osaksi kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa ja sen sisältöjä on kehitetty myös perhepäivähoidon osaksi. Tästä hyvänä esimerkkinä kevään 2022 Taiteilija perhepäivähoidossa -kehittämistyö. Rasimus on mahdollistanut Tampereella Taidekaaren pilotista pysyväksi toiminnaksi positiivisella ja rakentavalla asenteella. Rasimuksen ansiosta Taidekaari on liitetty osaksi Tampereen varhaiskasvatussuunnitelmaa, mikä mahdollistaa tuhansien lasten taide-elämykset ja -kokeilut osana varhaiskasvatuspäivää.

Kaikki palkinnot luovutettiin tilaisuudessa Raatihuoneella 22.11.2022. 

Lisätietoja
Vuoden vapaaehtoinen tunnustus: Hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen
Puhelin:
040 800 7874
Vuoden aikuinen -tunnustus ja Hyvä haltija -kunniamaininta: Lapsiasiamies Tiia Heinäsuo
Puhelin:
050 411 2434
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa