Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennus etenee jatkosuunnitteluun

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 21.11.2022 Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennuksen tarveselvityksen jatkosuunnittelun pohjaksi. Peltolammin ja Lakalaivan asemakaavaluonnoksen valmisteluaineistot ovat parhaillaan nähtävillä ja niistä pyydetään kuntalaisten palautetta.

Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennusta suunnitellaan Lakalaivan kaupunginosaan, Automiehenkadun, Autovarikonkadun ja Lempääläntien rajaamalle alueelle.

Kokonaisuudessa on kaksi osaa: kaupungin toimintojen tarvitsemat tilat eli koulu, päiväkoti, nuorisotilat ja kirjaston tilat sekä erillinen liikerakennus, johon sijoittuvat koulun liikuntatilat sekä kirjastoauton tilat yhdessä hyvinvointialueen tilojen kanssa. Sekä tilat että piha-alueet suunnitellaan yhteiskäyttöisiksi. Lisäksi tiloja voi vuokrata iltakäyttöön, esimerkiksi lasten harrastustoimintaan.  Myös piha-alueet halutaan suunnitella siten, että päivisin niitä käyttävät koulu ja päiväkoti, iltaisin ne ovat kaikkien käytössä.

Koulusta, päiväkodista, nuorisotiloista ja kirjastosta koostuva uudisrakennus on suunniteltu toteutettavaksi kaupungin omana investointina. Liikerakennus toteutuu yksityisenä investointina ja kaupunki vuokraa palvelukäyttöön tarvitsemansa tilat rakennuksen omistajalta. Mitoituksissa on huomioitu asukasmäärän kasvusta johtuva palvelutarpeen kasvu.

Rakennustyöt on suunniteltu toteutettavaksi vuosien 2025–2027 aikana, jolloin käyttöönotto olisi elokuussa 2027. Kaupungin oman investoinnin ja liikerakennuksen rakentamisaikataulut sovitetaan yhteen, jotta tilat voidaan ottaa käyttöön yhtä aikaa.

Rakennusinvestoinnin tämänhetkinen kustannusarvio kaupungin toteuttaman kokonaisuuden osalta on yhteensä 35 050 000 euroa. Jatkosuunnittelussa pyritään alentamaan kustannuksia. Myös liikerakennuksen puolelta vuokrattavien tilojen vuokra-arvio on alustava ja se tarkentuu hankesuunnittelun valmistuttua. Vuokran tulee olla vertailukelpoinen kaupungin vastaavien vuokrien kanssa, vertailukohteina Lielahden Lielahtikeskus ja Tesoman Westeri. Mikäli liikuntasalin ja kirjastoauton tilojen osalta edetään vuokramallilla, tulee vuokrasopimus kaupunginhallituksen ja lautakunnan hyväksyttäväksi erikseen ennen toteutusvaiheeseen siirtymistä.

Päätökseen liittyy kaupunginhallituksen ponsi, jossa kaupunginhallitus edellyttää vakavaa huomiota kustannustason saamiseksi huomattavasti nykyistä alemmalle tasolle jatkotyössä. 

Alueen kaavan valmisteluaineistoon voi tutustua tiistaina 29.11.2022 klo 15–19, kun asemakaavoittaja ja suunnitelijat ovat tavattavissa Peltolammin koulun väistötilan ruokalassa osoitteessa Säästäjänkatu 16. Tilaisuudessa voi tutustua valmisteluaineistoon ja keskustella paikalla olevien suunnittelijoiden kanssa.

Lisätietoja

Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Elina Kalliohaka
Koordinaattori
Puhelin:
040 486 4918
Jaa sosiaalisessa mediassa