Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsen oikeuksien viikko on teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990. Suomi oli aktiivisesti mukana lapsen oikeuksien sopimuksen valmistelussa ja laadinnassa ja allekirjoitti sopimuksen yhtenä ensimmäisistä valtioista vuonna 1990. Lapsen oikeuksien sopimus tuli Suomessa voimaan vuonna 1991 ja sopimus on osa Suomen oikeusjärjestystä ja voimassa lakina Suomessa. Ratifioidessaan lapsen oikeuksien sopimuksen Suomi sitoutui turvaamaan lapsen kaikki oikeudet sekä suojelemaan ja edistämään niitä. Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia.


Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Sekä lapsen oikeuksien sopimus että kansallinen lainsäädäntö velvoittavat huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa: turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheitä tukemalla ja syrjinnän vastaisella työllä.


Taidekaaressa keskitymme erityisesti näiden lapsen oikeuksien toteuttamiseen:

  • Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään.
  • Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi.
  • Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä, kunhan ne eivät loukkaa muiden oikeuksia. Lapsella on oikeus saada tietoa.
  • Koulutuksen tulee pyrkiä kehittämään lapsen kasvua täyteen mittaansa. Koulutuksen tulee edistää ihmisoikeuksien, lapsen vanhempien sekä oman ja muiden kulttuurien kunnioittamista.

Taidekaari tarjoaa mahdollisuuksia taide- ja kulttuurielämyksiin syrjimättömän, lasten ja nuorten erityistarpeet huomioivan ja ihmisenä kasvamiseen tukevan toiminnan kautta. Leikki, taide, tieto ja toiminta ovat tasa-arvoisesti mukana kulttuurikasvatusohjelmassamme. Kannustamme lapsia ja nuoria omaan ilmaisuun, ajatteluun ja mielipiteiden kertomiseen.

Lisää Lapsen oikeuksista: lapsenoikeudet.fi 

Teksti: Janina Ahlfors
Kuvat: Lapsen oikeudet.fi -nettisivusto
Jaa sosiaalisessa mediassa