Uutinen
15.11.2022 10.00
Ratikka, kävelijöitä ja pyöräilijä Hervannan keskustassa

Verkkotilaisuus 23.11. Hervannan alueen kehittämisestä – teemana energia-asiat

Hervannan alueen kehittämiseen tutustutaan energianäkökulmasta kaikille avoimessa verkkotilaisuudessa keskiviikkona 23.11.2022 kello 17–18.30.  Tilaisuus on viimeinen kolmen tilaisuuden sarjasta, jotka on järjestetty Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyössä. 

Energia-asiat on huomioitu Hervannan kaavoituksessa

Energia-asioita on mietitty maankäytössä Tampereella jo hyvän aikaa eri näkökulmista. Kaupungin  energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen alustaa kaupungin energiajärjestelmästä, energiamurroksesta ja yleiskaavaan tulevasta energiaselvityksestä. Projektiarkkitehti Raija Mikkola puolestaan kertoo Hervannan suunnittelusta ja Hervannan kampuksen naapuriin tehtyjen asemakaavojen energiasuunnittelusta.

Energiayhteisöt tulevaisuuden toimijoina 

Uusi sähkömarkkinadirektiivi (EU) 2019/944 määritteli energiajärjestelmän uudeksi oikeudelliseksi toimijaksi kansalaisten energiayhteisön. Sen tavoitteena on edistää asiakkaiden mahdollisuuksia investoida yhdessä uusiutuvaan energiaan, vaikuttaa omiin energiakustannuksiinsa sekä tarjota energiajärjestelmän tarvitsemia joustoja. Esimerkiksi energiayhteisönä toimiva taloyhtiö luo uusia mahdollisuuksia paikallisiin käyttäjälähtöisiin energiaratkaisuihin. Sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta kertoo, mikä on energiayhteisö, mitä lainsäädäntö jo nykyisin mahdollistaa ja miten paikallisia energiaratkaisuja voidaan hyödyntää meneillään olevan energiakriisin hallinnassa.

Millainen on energian tulevaisuus?

Energian tuotannon ja käytön muutos vauhdittuu Euroopassa viimeaikaisten tapahtumien seurauksena. Sähköenergian osalta voidaan jo hyvin puhua murroksesta, sillä meneillä on siirtymä fossiiliseen energiaan pohjautuvasta sähköntuotannosta täysin uusiutuvaan energiaan. Mikä tämän mahdollistaa, mikä on nykytilanne ja tulevaisuus, ja miten se vaikuttaa tulevaisuuden asuinympäristöihin? Asiasta alustaa sähköenergiatekniikan professori Seppo Valkealahti.

Kysymyksiä asiantuntijoille voi lähettää ennakkoon

Keskustelutilaisuuksien tavoitteena on lisätä tietoisuutta kaupunkikehityksestä sekä Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun korkeakoulukampusten roolista sekä tuoda esiin yhteistyömahdollisuuksia korkeakoulujen opintojaksoihin ja opinnäytetöihin liittyen. Tärkeänä näkökulmana on myös opiskelijaystävällisyyden huomioiminen kaupunkitilan kehityksessä.  Tilaisuuden aikana kaupunkikehittämisen asiantuntijat vastaavat osallistujien kysymyksiin, ja kysymyksiä on myös mahdollista lähettää ennakkoon sivun alalaidasta löytyvän linkin kautta.
  
Tilaisuudessa on puhumassa Tampereen kaupungin asiantuntijoita, Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökuntaa sekä kampuskehityksen asiantuntijoita. Tilaisuuden avaussanat lausuu apulaispormestari Aleksi Jäntti ja tilaisuuden vetäjänä toimii korkeakouluyhteistyön erityisasiantuntija Max Liikka.  
 
Tilaisuus on suomenkielinen. 
 
Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus järjestetään Microsoft Teamsin välityksellä keskiviikkona 23.11.2022 klo 17.00-18.30. Linkki tilaisuuteen löytyy tästä:   
 

Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa