Lapsen oikeuksien viikolla pukeudutaan keltaiseen ja lähdetään tapahtumiin ja kiusaamattomuuskävelylle

Suomessa vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa 14.–20.11.2022. Viikon tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta. Tampereella järjestetään viikon aikana monenlaisia tapahtumia lapsille ja perheille.

– Tänä vuonna on kulunut 33 vuotta siitä, kun YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin. Se on kaikkein laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle alle 18-vuotiaalle, kertoo Tampereen kaupungin lapsiasiamies Tiia Heinäsuo.

– Lapsen oikeudet muodostuvat neljästä yleisperiaatteesta. Lasta ei saa syrjiä ja hänen etunsa pitää ottaa huomioon. Lapsella on oikeus elämään ja kehittymiseen ja hänen näkemystään pitää kunnioittaa, Heinäsuo tiivistää.

Jokaisella lapsella on oikeus muun muassa tasa-arvoon, turvallisuuteen, terveyteen ja koulutukseen. Aikuisten velvollisuus on varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat.

Lapsenoikeudet.fi-verkkosivulle on koottu tietoa lapsen oikeuksista vanhempien, opettajien ja muiden aikuisten käyttöön. Sivustolla on lapsen oikeuksista materiaalia, jota voi käyttää eri-ikäisten lasten kanssa keskustellessa. 


Lapset mukaan töihin, kävelylle ja tapahtumiin

Tampereella vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa koko yhteisön voimin. Viikko huipentuu sunnuntaina 20.11.2022, jolloin liputetaan Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi.

Lapsen oikeuksien viikko käynnistyy maanantaina 14.11.2022 klo 9–10, jolloin kaikki lapset ja nuoret ympäri Suomen voivat seurata Yle Areenassa Lapsen oikeuksien viikon istuntoa. Lapsille suunnatussa tapahtumassa on mukana pääministeri Sanna Marin, useat muut ministerit sekä lapset ja nuoret eri puolilta maata. Tilaisuudessa esiintyy Robin.

Koko Lapsen oikeuksien viikon ajan eri-ikäiset tamperelaiset voivat lähteä kävelylle kiusaamattomuuden ja kaveritaitojen puolesta. Kiusaamattomuuskävelylle voi lähteä itselleen sopivaan aikaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kävelyn pituuden ja reitin voi valita itse. Mukaan voi halutessaan ottaa esimerkiksi kiusaamisen vastaisia kylttejä. 

Torstaina 17.11.2022 on Pukeudu keltaiseen -päivä. Keltainen on väri, joka edustaa ystävyyttä ja kaveritaitoja. Sekä kiusaamattomuuskävelyltä että Pukeudu keltaiseen -päivästä voi ottaa valokuvia ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lastentre, #olettärkeä, #äläoletörkeä sekä tägäämällä kuvat Instagramissa @tampeenvanhemmatry ja @lapsiystavallinenkunta_tampere.

Perjantaina 18.11.2022 on Lapset mukaan töihin -päivä, jolloin lapset voivat käydä tutustumassa läheisen aikuisensa työpaikkaan ja työyhteisöön. Tampereen kaupunki haastaa työnantajat mukaan päivään. Työpaikoilla voidaan järjestää pieniä toiminnallisia tapahtumia, joissa lapset pääsevät tutustumaan työpaikkojen elämään oman ikätasonsa mukaisesti.

Lauantaina 19.11.2022 vietetään Lapsen oikeuksien päivän perhetapahtumaa Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa klo 10 lähtien. Tapahtumassa on monenlaista yhteistä tekemistä lapsille ja aikuisille sekä tietoa lapsen oikeuksista. Toimintapisteissä pääsee klo 10–14 askartelemaan, leikkimään, osallistumaan muskarihetkiin ja satutyöpajaan. Kirjoja voi lainata liikkuvasta kirjastosta ja nallesairaalaan voi tuoda oman nallen, nuken tai muun lelun. Tapahtumassa voi tavata myös Kanin, Ketun ja Ilona-nallen. Lastenorkesteri Höpinätötterön konsertti alkaa klo 14.

Sunnuntaina 20.11.2022 on Lastenmusiikkipäivän juhlakonsertti Tullikamarin Pakkahuoneella klo 12.30–13.30. Konsertissa esiintyvät Herra Heinämäen lato-orkesteri, Satu Sopanen, Eläimellistä-orkesteri sekä oppilaita Sorin Sirkuksesta ja Pirkanmaan musiikkiopistosta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ilmaislipuilla, joita voi noutaa Lastenkulttuurikeskus Rullasta ja Kulttuuritalo Laikusta. Lippuja on rajallinen määrä.
 

Lisätietoja

Tiia Heinäsuo
Lapsiasiamies
Puhelin:
050 411 2434
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa