Nuoret pääsevät kehittämään Tamperetta Vaikuta!- päivillä

Yhdeksäsluokkalaisten Vaikuta!-päivien aikana kerätään nuorten mielipiteitä ajankohtaisista asioista ja käydään läpi keinoja, joilla nuoret voivat vaikuttaa kotikaupunkiinsa ja sen palveluihin. Tämän syksyn Vaikuta!-päivissä nuoret kertoivat muun muassa harrastustoiveistaan ja ideoivat some-sisältöä ympäristöystävällisistä kulutustottumuksista.
Oppilaita istuu selin pulpeteilla luokan etuosassa.
Vaikuta!-päivien tavoitteena on lisätä 9.-luokkalaisten vaikutusmahdollisuuksia Tampereella (kuvituskuva: yläkouluikäisiä nuoria koulussa).

Kahdesti vuodessa järjestettäviä nuorten Vaikuta!-päiviä koordinoi ja ne toteuttaa Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden osallisuustiimi. Päiviä on järjestetty nyt neljänä vuonna peräkkäin.  Yhdeksäsluokkalaisille suunnattu syksyn tapahtuma pidettiin 11.-13.10.2022.

Tapahtuman ideana on antaa nuorille käytännön tietoa erilaisista vaikuttamisen mahdollisuuksista. Vaikuta!-päivien yhteydessä nuorilla oli myös tilaisuus vaikuttaa eri toimijoiden palveluihin: nuorten näkökulmaa olivat tällä  kertaa kuulemassa muun muassa kouluruuan valmistaja Voimia, Tampereen kaupungin kirjasto, Pirkanmaan pelastuslaitos, Tampereen yliopisto, nuorisopalveluiden diginuorisotila, Hämeen luontoliitto ja Tampereen nuorisovaltuusto. 

Nuoret ideoivat tällä kertaa esimerkiksi kouluruoan valmistaja Voimian tehtävässä unelmiensa koululounaslistan yhdelle viikolle. Hämeen luontoliiton tehtävässä nuoria pyydettiin tuottamaan heidän mielestään hyvä Instagram-storyn julkaisu ympäristöä säästävästä, kulutustottumuksia käsittelevästä vinkistä. 

Kaupungin liikuntapalveluiden tuottamassa Lupa harrastaa -tehtävässä nuoret kertoivat, mitä he haluaisivat Tampereella harrastaa.


Nuorten ideat esille Vaikuta!-pelissä 


Vaikuta! -päivät on suunnattu 9.-luokkalaisille, ja ne kestävät 3–5 päivää. Tänä syksynä tapahtumaan osallistui yhteensä 270 oppilasta neljästä eri peruskoulusta: Kaarilan koulusta, Kansainvälisestä koulusta Fistasta, Hatanpään koulusta ja Sammon koulusta. Seuraavan kerran Vaikuta!-päivät järjestetään keväällä 2023. Tapahtuma järjestetään kerrallaan 5-6 eri yläkoulussa, jotka vaihtuvat tapahtumasta toiseen.

Vaikuta!-päivät järjestettiin etätapahtumana erikseen jokaiselle mukana olleelle koululle pelillisen työkalun avulla. Nuoret pelasivat Vaikuta!-peliä 3–5 hengen joukkueina. 

Nuoret tekivät pelissä erilaisia tehtäviä ja antoivat samalla mielipiteensä asioihin, jotka vaativat heidän mielestään kehittämistä. 


Lasten ja nuorten kuuleminen tukee Lapsiystävällinen kunta -kehittämistä


Lasten ja nuorten näkemysten kuuleminen on tärkeä osa Tampereella tehtävää Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyötä, joka pohjautuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Vaikuta!-päivät on hyvä esimerkki osallisuuden toteutumisesta. Vaikuta!-päivillä voidaan kerätä laajalta nuorten joukolta näkemyksiä kaupungin asioihin ja lisätä heidän kokemuksiaan kuulluksi tulemisesta. 

Lapset ja nuoret ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita, mutta heidän osallisuutensa toteutuminen edellyttää myös aikuisilta aktiivista asennetta ja konkreettisia tekoja. Lapsiystävällisempää Tamperetta rakennetaan yhdessä.

Nuorisopalvelut järjestää osallistumisen teematilaisuuksia säännöllisesti myös perusopetuksen neljännen luokan oppilaille.
 

Lisätietoja

Päivi Niskanen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 528 7368
Jenna Naukkarinen
Nuoriso-ohjaaja
Puhelin:
050 385 0222
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Susanna Lyly
Jaa sosiaalisessa mediassa