Uutinen
8.11.2022 13.41
taiteilija Julia Koskimies esittelemässä taideteoksiaan näyttelyn avajaisissa
Kollektiivin jäsen Julia Koskimies esittelemässä taideteoksiaan näyttelyn avajaisissa.

Death & Beyond – Nuorten taidenäyttely käsittelee kuolemaa syvällisesti

Taidekollektiivi Hiekkalaatikon viides näyttely sijaitsee Tampereen Ohjaamossa. Näyttely on yleisön nähtävissä 12.12.22 saakka. Näyttelytyöt käsittelevät kuoleman ja elämän kiertokulkua.

Nuorten taitelijoiden taidenäyttely, joka käsittelee kuolemaa, avattiin Ohjaamossa yleisölle 24. päivä lokakuuta. Avajaisissa nuoret taiteilijat kertoivat toisilleen, ystävilleen sekä Ohjaamon työntekijöille teoksistaan, tunteista mitä ne olivat herättäneet sekä luovasta prosessistaan. Taideteoksia oli tehty muun muassa maalaamalla, huovuttamalla kuin myös lähes antiikkisella filmikamerallakin.

– En ajatellut alun perin lähteväni mukaan toimintaan, mutta olen aina halunnut saada teoksiani esille taidenäyttelyyn. Sen myötä rohkaistuin ja nyt olen saanut sen tehdyksi, naurahtaa yksi taiteilijoista esitellessään työtänsä.

Taidenäyttelyn aihe, Kuolema, koskettaa meistä jokaista. Teoksissa pohditaan mielenkiintoisilla tavoilla sitä, miten eri asiat voivat kuolla sekä kuolemaan liittyvää kiertokulkua. Kuolemaan liittyvät tuntemukset ja kokemukset, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu sekä näihin liittyvän pelon, ahdistuksen mutta myös toivon ja muiden tunteiden purkaminen on teoksissa vahvasti esillä.

– En ole koskaan nähnyt ainuttakaan kuvaa tai taideteosta, joka oikeasti pelottaisi tai ahdistaisi, mutta pääsin näissä teoksissani aika lähelle niitä tunteita, taiteilija selventää. 

Keskustelua syntyy paljon ja artistit kertovat mielellään teoksien historiasta, siitä miten ne on toteutettu ja miten ne teemaan kiteytyvät. Vaikka välillä aihe menee synkäksi, on keskustelu hyväntuulista ja avaavaa.

– Haluan, että jokainen muodostaa teoksistani oman näkemyksensä. Minä en halua että kukaan tulee kertomaan mikä on oikea tulkinta teoksestani. En edes minä itse, taiteilija avaa.

Hiekkalaatikko on turvallinen ryhmä nuorille

Taidekollektiivi Hiekkalaatikko on vuonna 2021 lokakuussa perustettu nuorten taiteilijoiden ryhmä. Kollektiivi on turvallinen ja syrjinnän vastainen yhteisö, joka ei anna minkään olla este yhteen kokoontumiselle ja taiteen rakastamiselle. Yhteisö haluaa kasvaa yhdessä, oppia toisiltaan sekä tehdä projekteja, joihin kaikki voivat osallistua omien voimavarojen mukaan.

Taidekollektiivi on järjestänyt Ohjaamossa viisi taidenäyttelyä, toteuttaneet upean seinämaalauksen aulatilojen piristämiseksi sekä pitänyt avoimia taidetuokioita Ohjaamon tiloissa. Vaikka toiminta on jalkautunut Ohjaamon tiloihin, on se täysin Ohjaamon toiminnasta riippumatonta. Kollektiivin toiminta on lähtöisin nuorten omasta ideoinnista ja sitä kautta juuri sellaista, millaista nuoret itse haluavat sen olevan.

– Hiekkalaatikossa tuntuu siltä, että missä olen, on just se paikka, missä minun pitää olla, kommentoi yksi kollektiivin jäsen.

Kollektiivin itsensä toteuttaman hyvinvointikyselyn mukaan jokainen nuori on kokenut mukana olemisen positiiviseksi muun muassa arjessa jaksamisen, itseluottamuksen, itsevarmuuden sekä tulevaisuuteen uskomisen suhteen. Nuoret ovat kokeneet kollektiivin turvalliseksi ja mukavaksi yhteisöksi, joissa heitä kuunnellaan ja jossa he saavat olla omana itsenään.

– Tämä on mielestäni aitoa rikkautta maailmassa, jossa on vaikeaa ottaa yhteyttä muihin ja tulla nähdyksi, kiteyttää kollektiivilainen.

Taidenäyttelyyn voi tutustua arkipäivisin kello 13-16 välisenä aikana Ohjaamon tiloissa osoitteessa Hammareninkatu 5b. Näyttely on avoinna 12.12.2022 saakka.

Ohjaamo on Tampereen työllisyys- ja kasvupalvelujen monialainen palvelupiste, jonka palvelut auttavat alle 30-vuotiaita nuoria muun muassa työllistymiseen, opiskeluun, terveyteen ja vapaa-aikaan liittyvissä asioissa. Ohjaamolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia nuorille.

Voit tutustua taitelijoihin sekä heidän töihinsä heidän Instagram-tileillään:
Taidekollektiivi Hiekkalaatikko
@pakuri_t
@veloa_rt 
@usvakuu
@artistocato
@kiesusss
@colorful_dimension
@mimmifelting
@castillo.grafico
@j.koskimies

Lisätietoja
Teksti: Leevi Rasila
Kuvat: Leevi Rasila
Jaa sosiaalisessa mediassa