Hyvän rakentamisen palkinto 2022 Hervantajärven alueella sijaitseville Lumipuu-puukerrostaloille

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi vuoden 2022 Hyvän rakentamisen palkinnon Hervantajärvellä sijaitseville puukerrostaloille Lumipuulle.  Lisäksi erityiskunniamaininnalla palkittiin Nokia Arena -hanke. Palkinnot jaettiin 1.11.2022 Pirkanmaan rakennuspäivillä.
Lumipuu-puukerrostalot Hervantajärven alueella.
Lumipuu-kerrostalojen selkeä ja yksinkertainen arkkitehtuuri sai kiitosta.

Lumipuun suunnittelun taustalla on Tampereen yliopiston ja Tampereen opiskelija-asuntosäätiön järjestämä puurakentamisen arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti arkkitehtiopiskelija Aleksi Kraaman ja Eero Kuokkasen ehdotus Lumipuu. 

Kaksi CLT-tilaelementtirakenteista puukerrostaloa sijoittuvat Hervantajärven pääkadun varteen ratikkapysäkin läheisyyteen. Lumipuu-kerrostalojen selkeä, yksinkertainen arkkitehtuuri on raikasta, ja kokonaisuus on liitetty hyvin katutilaan. Maantasokerroksen yhteistilaan on käynti kadulta, mikä elävöittää katutilaa ja mahdollistaa yhteisöllisyyttä.  Kohtuuhintaista asumista voidaan toteuttaa korkeatasoisesti tinkimättä rakentamisen ja arkkitehtuurin laadusta. 

Lumipuun pääsuunnittelusta vastasi Arkkitehdit LSV Oy:n Janne Laukka ja hankkeessa toimi projektisuunnittelijana myös kilpailuehdotuksen laatinut Aleksi Kraama.  Hankkeen rakennuttajana toimi Toas ja rakentamisesta vastasi Rakennusliike Tikirak Oy.

Nokia Arena -hanke palkittiin erityiskunniamaininnalla

Ympäristö ja rakennusjaosto huomioi myös Nokia Arena -hankkeen erityiskunniamaininnalla. Areenan suunnitelma pohjautuu Studio Daniel Libeskindin visioon keskustan eri osia yhdistävästä kansirakententeesta halleineen ja torneineen. Tampereen kaupungilla on ollut rohkeutta ja päättäväisyyttä toteuttaa kansainvälisesti merkittävä kaupunkikehitysprojekti.  Monitoimiareenalla on huomattava vaikutus kaupunkikuvaan ja kaupungin identiteettiin.

Areenan vahvuuksia ovat keskeinen sijainti, toiminnallisuus ja tunnistettava, rohkea arkkitehtuuri. Hankkeen laajuus ja monitahoisuus on edellyttänyt vuosia kestävää tiivistä yhteistyötä useiden eri toimijoiden kesken.

Hankkeen pääsuunnittelusta on vastannut Arco Architecture Company (ent. Aihio arkkitehdit Oy) / Marika Rökman. Rakennuttajana toimi KOY Tampereen Monitoimiareena ja päärakentajana SRV.
 

Nokia Arenan julkisivua.
Nokia Arenan julkisivua

Lisätietoja

Matti Höyssä
Ympäristö- ja rakennusjaoston puheenjohtaja

Tekniikan lisensiaatti
Puhelin: 0400 625 972
Sähköposti: matti.hoyssa(at)hotmail.com

Saana Karala
Kaupunkikuva-arkkitehti
Puhelin:
041 730 2636
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa