25.10.2022 09.01
Kuvassa on paljon erivärisiä kierrätysvaatteita henkarissa

Siiri tekee omien arvojensa mukaista työtä kiertotaloudessa

Peruskoulun jälkeen Siiri etsi jonkin aikaa omaa polkuaan, kun opinnot lukiossa ja kauppaoppilaitoksessa keskeytyivät. Työttömyysjakson jälkeen Siiri hakeutui kuntouttavaan työtoimintaan ja työskenteli muun muassa Sopimusvuori ry:ssä Hiedanrannan alueella. Hiedanrannassa Siiri huomasi Nextiili ry:n työpaikkailmoituksen, innostui hakemaan töitä ja tuli valituksi työkokeiluun. Kaksi kuukautta kestäneen työkokeilujakson jälkeen työ Nextiilissä on jatkunut palkkatuetussa työssä vajaan vuoden ajan.  

Nextiilissä Siiri työskenteli ensin tekstiilien esilajittelussa, josta hän siirtyi vintagetekstiilien lajittelijaksi. Nykyisin hänen työhönsä kuuluu vintagetekstiilien lajittelun ja hinnoittelun lisäksi myymälän ylläpitoa ja työtä myös muilla Nextiilin osastoilla.  

– Vintagetekstiilien lajittelussa olennaista on eri aikakausien pääpiirteiden tunnistaminen. Vaatteen leikkaus, eri vuosikymmenien suosikkimateriaalit, värit ja kuosit auttavat vaatteen sijoittamisessa oikealle vuosikymmenelle, Siiri kuvailee.  

– Tekstiililaatuja ja sekoitteita on olemassa todella paljon, ja usein keinokuiduista pyritään tekemään arvokkaammaksi miellettyjen luonnonkuitujen kaltaisia. Joidenkin kotimaisten tekstiili- ja vaatevalmistajien vanhimmat tuotteet ovat lähes aina puuvillaa tai pellavaa, joiden tunnistaminen on helppoa, Siiri kertoo. Tekstiiliteollisuuden murroksesta kertoo, että vaate on todennäköisesti vintagea, jos siinä on suomalaisen valmistajan merkki tai Made in Finland -merkintä.  

Nextiilissä Siiri on myös suorittanut kierrätystekstiilin lajittelututkinnon osan, joka on opinnollistettu Nextiilissä KIERTO-hankkeessa ja luotu yhteistyössä Tredun kanssa. Tutkinnon osa suoritetaan näytöin ja se on laajuudeltaan 15 osaamispistettä. Koulutuksessa perehdytään esi- ja vintagelajittelun perusteisiin, materiaalien tunnistamiseen, tekstiilien kunnon arviointiin, tekstiilien kierrätykseen ja työergonomiaan. Jos tuote on uudelleenkäyttökuntoinen, se ohjataan myyntiin. Huonokuntoiset tekstiilit ohjataan kuidutukseen Paimion kiertotalouslaitokselle, jossa poistotekstiileistä valmistetaan teollisessa prosessissa kierrätysraaka-ainetta erilaisiin käyttötarkoituksiin.  

– Nextiilissä tehdään myös erilliskeräyksiä yrityksille ja yhdistyksille, jolloin tekstiilit päätyvät hyväntekeväisyyteen tai myyntiin, Siiri kertoo. Erilliskeräysten kautta tekstiilejä päätyy myös uusiokäyttöön ja vaikkapa taideproduktioihin. 

Siirille tekstiililajittelijan koulutuksen suorittaminen Nextiilissä on sopinut hyvin.  

– Asioita on helpompi omaksua, kun samalla tekee käytännön työtä. Olen käytännön kautta oppija ja viihdyn työssä oppien paremmin kuin koulun penkillä, hän toteaa.  Siiri pitää tekstiililajittelijan koulutusta hyödyllisenä, koska tekstiilien uudelleenkäyttö on todennäköisesti tulevaisuuden ala. Uuden jäteasetuksen mukainen tekstiilien erilliskeräys alkaa Suomessa vuoden 2023 alussa ja tuo mukanaan työpaikkoja tekstiililajittelun osaajille.  

– Ympäristöarvot olivat minulle iso syy siihen, että hakeuduin töihin Nextiiliin. Minulle on tärkeä työskennellä alalla, joka on ympäristön kannalta kestävä, Siiri pohtii. Hänelle arjen ekoteot ovat olleet aina itsestään selviä.

– Myös ilmastoahdistusta helpottaa, kun voin lisäksi tehdä omien arvojeni mukaista työtä, hän jatkaa.  

Mikä on Nextiili?

Nextiili ry on tamperelainen voittoa tavoittelematon tekstiilien kierrättämisen edelläkävijä, joka vastaanottaa poistotekstiiliä kotitalouksilta Pirkanmaalla. Yhdistyksen myymälässä on laaja valikoima käsityömateriaaleja ja -tarvikkeita sekä kattava vintagevaate- ja kodintekstiiliosasto. Myymälän UUSIO-osasto tarjoaa upcycling-käsityöyrittäjien tuotteille markkinapaikan. Nextiiliin lahjoitetusta materiaalista yli 80 prosenttia hyödynnetään uudelleen joko sellaisenaan tai uusien tuotteiden raaka-aineina, jäljelle jäävästä osuudesta valmistetaan energiaa paikallisesti. Myymälän tuotolla Nextiili toimii aktiivisesti kiertotalouden edistämistyössä, paikallisessa hyväntekeväisyystyössä ja tarjoaa työmahdollisuuksia kiertotalouden alalla

Teksti: Ritva Pietarinen
Kuvat: Ritva Pietarinen
Jaa sosiaalisessa mediassa