Uutinen
10.10.2022 10.00
Hämeensilta pimeässä etelän suunnasta, ihmishahmo kuvassa.

Tampereen kaupunki säästää ja kannustaa energiansäästöön Astetta alemmas -kampanjan myötä

Tampereen kaupunki osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja kannustaa kaikkia mukaan energiansäästöön niin kotona kuin työpaikoilla. Kampanja näkyy lähiviikkoina ratikan ja bussin matkustusnäytöillä, kaupungin julkisten tilojen infotauluilla ja kaupungin sosiaalisessa mediassa. Kampanjasivuilla on tietoa ja vinkkejä energiansäästöön sekä taloudelliseen energian kulutukseen. Tampere on jo aloittanut energiankulutuksen vähentämisen eli torjuu energiapulan uhkaa säästämällä muun muassa tilojen lämmityksessä ja valaistuksessa.

Merkittävimpänä toimenpiteenä kiinteistöjen lämpötilaa lasketaan keskimäärin 1,5 astetta eli noin 20 asteeseen. Säätötoimia tehdään kiinteistöihin vähitellen, eikä käyttäjä välttämättä huomaa muutosta. Käyttäjiä ohjeistetaan ottamaan tarvittaessa muutos huomioon pukeutumisessa. Lämpötilaa ei alenneta esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluiden rakennuksissa tai päiväkodeista. Ilmanvaihtoa säädetään tarkemmin käyttöaikojen mukaan sisäilmaolosuhteita heikentämättä.

Energiaa kuluu myös liikuntapaikkojen ylläpitoon. Säästötoimena ulkokenttien lämmityksen käyttökunnossapidon pakkasrajaa lasketaan kymmenestä asteesta siten, että jos pakkasta on yli viisi astetta, kenttien lämmityksen tehoa ei enää nosteta.

Koulukadun kentän ja Sorsapuiston jäädyttäminen aloitetaan vasta, kun vuorokauden keskilämpötila alle +2 astetta. Aiemmin jäädytys aloitettiin, kun lämpötila oli +5 astetta. Uimahallien saunojen käyttöä rajoitetaan siten, että joka toinen sauna on pois käytöstä.

Valoviikot päättyvät loppiaiseen

Valoviikot päättyvät tänä vuonna loppiaiseen eli 8.1.2023 eli viime vuosia aikaisemmin pois lukien valogalleria, joka jatkaa 12.3.2023 saakka. Valoviikkojen energiankulutus on pienentynyt led-tekniikan ja valojen uusimisen myötä merkittävästi.

Valoviikoille valoa tuovat Hämeenkadun valoverhot, Hatanpäänvaltatien pylväät sekä Tammerkoski ovat kiinteitä asennuksia, joten niiden käyttöä jatketaan ympäri vuoden harkitusti.

Katuvalojen paloaikoja säädetään myös aikaisempaakin tarkemmin. Suuria muutoksia ei tässä vaiheessa tehdä jo aiemmin tehtyjen energiaa säästävien säätöjen lisäksi, mutta ainakin aamusammutuksia pystytään säätämään jonkin verran lisää.

Kaupunki selvitti energiankulutustaan taustatiedoksi säästötoimille, jotka täydentävät jo tehtyjä ja meneillään olevia energiatehokkuustoimenpiteitä kuten uudisrakentamisen ja perusparannusten hyvä energiatehokkuus. Valaisinverkosta noin 65 prosenttia on jo vaihdettu energiatehokkaiksi valaisimiksi, ja valaistuksen ohjausta on kehitetty. 

Kaupunki aktivoi henkilöstöään osallistumaan energiansäästötalkoisiin. Kaupunki myös varautuu omassa toiminnassaan energiajakelun häiriöihin tai keskeytyksiin.

 

Valtakunnallisen kampanjan sivut

www.astettaalemmas.fi

 

Tampereen kaupungin sivut

www.tampere.fi/energia

 

Lisätietoja

Petri Mölsä
Tampereen Tilapalvelut Oy Toimitusjohtaja
Puhelin:
0405434181
Jouni Perttula
Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja
Puhelin:
040 196 6512
Teksti: Anna-Leea Hyry
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa