Suomalais-ugrilaista sukukansapäivää eli Sugrifestiä vietetään lokakuussa

Tampereella on vietetty kansainvälistä suomalais-ugrilaista sukukansapäivää vuodesta 2014. Tänä vuonna Sugrifestin päätapahtumaa vietetään Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 8.10. klo 10–17.


Venäjän Ukrainassa helmikuussa käynnistämä hyökkäyssota on vaikuttanut myös suomalais-ugrilaiseen yhteistyöhön. Virallinen yhteistyö Venäjän suuntaan on katki myös sukukansa-asioissa. Useimmat kansainvälistä yhteistyötä tehneet suomalais-ugrilaiset toimijat Venäjällä ovat sotaa vastaan, ja suoraa yhteydenpitoa suomalais-ugrilaisiin aktiiveihin on edelleen tärkeää jatkaa. Yhteistyö Viron, Unkarin ja muiden Euroopan maiden sukukansatoimijoiden kanssa on vuoden aikana puolestaan kasvattanut merkitystään.

Sugrifestin ohjelma on muuttuneesta tilanteesta huolimatta erittäin monipuolinen. Koko päivän ajan Laikun luentosalissa on käynnissä markkinat, joilla myynnissä on monenlaisia sukukansoihin liittyviä tuotteita. Musiikkisalissa on koko päivän vaihtuvaa ohjelmaa: konsertteja, tanssia ja luentoja. Ar–god-trio saapuu Virosta esittämään udmurttien, besermäänien ja virolaisten musiikkitraditiota. Loimolan voima -yhtye tekee karjalan kielen edistystyötä Suomessa. Vingerpussid-tanssiryhmä on Sugrifestin vakiovieras, joka johdattelee myös yleisön virolaisten tanssien tahtiin. Pustan pojat sekä runonlausuja Ildikó Martinec tuovat unkarilaista väriä päivään Taivaannaula ry kertoo suomalais-ugrilaisten pyhistä paikoista ja tavoista kuvien välityksellä. Suomentaja Esa-Jussi Salminen esittelee udmurtin kielestä suomentamaansa Murskautuneet tähdet -novellikokoelmaa (2020). Kolttasaamelaista pukukulttuuria esittelee Minna Moshnikoff. Sukukansapäivässä on perinteiseen tapaan myös kansallispukujen tuuletus ja kaikki halukkaat pääsevät yhteiskuvaan Laikun portailla klo 13.

Sukukansapäivän lisäksi Sugrifestiin liittyy muutakin ohjelmaa, kuten Sugrifest-klubi Telakalla 6.10. klo 20.

Tarkat ohjelmatiedot:
facebook.com/sugrifest
suomivenajaseura.fi/sugrifest 
laikku.fi/tapahtumat

Lisätiedot ja haastattelut:
Riku Savonen
järjestöpäällikkö, Suomi–Venäjä-seura
0503281420
[email protected]

Sugrifestiä järjestävät:
Kulttuuritalo Laikku, Pirkanmaan elokuvakeskus, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaanmusiikin kerho, Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Suomi–Venäjä-Seura, Taivaannaula, Tampere Eesti klubi, Tampere-Tartto seura, Tampereen Kalevalaiset, Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen Suomi-Unkari Seura

Teksti: Riku Savonen
Kuvat: Riho Tiivel
Jaa sosiaalisessa mediassa