Uutinen
29.9.2022 09.00
Suojatiemerkit suojatien liikennemerkeissä Kalunvuorenkadulla.
Suojatien liikennemerkkeihin syttyy vilkkuva valo pimeään aikaan, kun kulkija astuu suojatielle.

Tampereella kokeillaan valaistuja suojatiemerkkejä kuudella suojatiellä

Tampereella on parannettu lahjoitusvaroilla suojatieturvallisuutta kuudella suojatiellä uudentyyppisellä, valaistulla Välkky Sign suojatiemerkillä.  

Suojatiemerkissä syttyy valo jalankulkijan lähestyessä suojatietä, jolloin autoilijalla on helpompi havaita jalankulkija pimeään vuodenaikaan. Kokeilukohteiksi valikoidut suojatiet sijaitsevat koulujen välittömässä läheisyydessä tai koulureitillä. Välkky Sign -suojatiemerkkejä löytyy Vuoreksen, Isokuusen, Leinolan,  Olkahisten ja Kalkunvuoren koulujen läheisyydestä sekä Iidesranta-kadulta.

Tampereen kaupunki sai LähiTapiola Pirkanmaalta lahjoituksen suojatieturvallisuuden parantamiseen.
– Tampere on kunnostautunut nykyaikaisten liikenneturvallisuutta edistävien liikenneturvallisuusratkaisujen toteuttajana.  Haluamme ehdottomasti olla mukana turvaamassa lasten koulumatkoja. Tänä vuonna päätimme kohdentaa varoja LähiLahjoitus-rahastostamme myös liikenneturvallisuutta edistäviin hankkeisiin. Tampereen kaupunki lahjoituksen kohteena oli meille selvä valinta, perustelee LähiTapiolan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen

Korotuksia ja hidasteita vuosittain erityisesti koulujen ympäristöihin

Tampereen kaupunki toteuttaa vuosittain kymmeniä liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä kuten korotettuja liittymiä, korotettuja suojateitä ja hidasteita. 
–Ajohidasteiden tavoitteena on taata jalankulkijalle turvallinen kadun ylitysmahdollisuus. Huomiota on kiinnitetty erityisesti koulujen lähiympäristöön, kertoo liikenneinsinööri Heljä Aarnikko.  

Pimeä vuodenaika lähestyy – heijastimet esiin

Heijastin on halpa henkivakuutus pimeään vuodenaikaan. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kolme heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta jalankulkijaa (OTI Vuosiraportit 2015-2019). 
Liikenneturvan seurantojen mukaan kuitenkin vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Kirjastonpuistoon taas heijastinpuu 

Kirjastonpuiston koristeomenapuu Laikunlavan vieressä on heijastinpuu, jonne toivotaan yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä runsain mitoin heijastimia.  Puusta voi tarvitseva ottaa heijastimen käyttöönsä. Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10.
Heijastinpuu on Moron toimituksen ja Tampereen kaupungin yhteishanke. 
 

Lisätietoja
Tampereen kaupunki Liikenneinsinööri Heljä Aarnikko
Puhelin:
040 806 4917
LähiTapiola Pirkanmaa, vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen
Kuvat: Jouni Hänninen
Jaa sosiaalisessa mediassa