Uutinen
26.9.2022 15.25
Rokotetta pistetään käsivarteen.

Influenssarokotukset alkavat lokakuussa – samalla käynnillä yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille koronan tehosterokotus

Influenssarokotuksia annetaan ajanvarauksella 10.10.2022 alkaen Hatanpään rokotusyksikössä ja 24.10.2022 alkaen Tampereen ja Oriveden terveysasemilla. Neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, opiskeluterveydenhuollossa, kotihoidossa ja asumispalveluissa influenssarokotukset käynnistyvät marraskuussa.

Yli 65-vuotiaiden ei kuitenkaan kannata kiirehtiä influenssarokotukseen vielä lokakuussa.

− Yli 65-vuotiaiden kannattaa malttaa odottaa rokotetta marraskuulle, ellei influenssakauden uutisoida alkavan poikkeuksellisen varhain. Rokotteen antama suoja voi varsinkin ikäihmisillä hiipua kuukausien kuluessa, ja on hyvä, että sen teho riittää mahdollisimman pitkälle keväälle, kertoo epidemiologi Sirpa Räsänen Tampereen kaupungilta.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotuksen?

Rokotustoimenpide vastaanotoilla on kaikille maksuton, mutta itse influenssarokote on maksuton vain tietyille ryhmille.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

Jos et kuulu ryhmään, joka saa maksuttoman influenssarokotteen, voit itse ostaa sen. Saat tilattua kausi-influenssareseptin joko verkossa osoitteessa tampere.fi/influenssarokotukset tai soittamalla omalle terveysasemallesi.

Ajanvaraus rokotukseen

Hatanpään rokotusyksikössä (Hatanpäänkatu 24 C) ja terveysasemilla annettavaan influenssarokotukseen pitää varata aika. Aikoja on jo nyt varattavissa. Aika kannattaa varata verkossa osoitteessa tampere.fi/influenssarokotukset. Valitse sähköisessä ajanvarauspalvelussa "rokotusaika", kun haluat varata ajan influenssa- tai koronarokotukseen (Huomaa, että influenssarokotukset alkavat Hatanpään rokotusyksikössä 10.10.2022 ja terveysasemilla 24.10.2022).

Puhelimitse ajan saa numerosta 03 5657 0023 (joka päivä kello 7–22). Orivesiläiset voivat soittaa myös terveyskeskuksen ajanvarauspuhelimeen 03 5657 5777 (ma–pe klo 12–13). 

Yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille koronan tehosterokotus samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa

Tänä syksynä terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosterokotteen saa samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa. Eli molemmat rokotteet saadakseen tarvitsee varata vain yksi rokotusaika. 

Jos yli 65-vuotias tai riskiryhmään kuuluva haluaa pelkästään koronan tehosterokotteen, sen voi saada 3.10.2022 alkaen Hatanpään rokotusyksiköstä tai ajanvarauksella terveysasemilta. Näihin ryhmiin kuuluva voi ottaa tehosterokotteen, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa sairastanut koronan.

Koronan tehosterokotteena käytetään ensisijaisesti uutta omikronvirukselta suojaavaa varianttirokotetta. Uuden varianttirokotteen voivat saada lisäksi ne 60–64-vuotiaat, joilla ei suositeltua neljää annosta vielä ole, kun rokotteet ja sairastamiset lasketaan yhteen. Myös ne 18–59-vuotiaat, joilla ei ole vielä hankittuna suositeltua kolmea annosta, kun rokotteet ja sairastamiset lasketaan yhteen, voivat saada tehosterokotteen.

Kotihoidon asiakkaat saavat rokotteet kotihoidon kautta.

Neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa influenssarokotukset alkavat marraskuussa

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset saavat influenssarokotteen neuvolassa. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset ja opiskelijat rokotetaan ensisijaisesti koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.

Neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa influenssarokotukset alkavat marraskuussa. Rokotteen saa normaalin vastaanottokäynnin yhteydessä tai ajanvarauksella. Lisäksi voidaan järjestää pop up -tapahtumia, joista tiedotetaan myöhemmin. Kouluissa ja oppilaitoksissa terveydenhoitaja viestittää Wilman kautta influenssarokotuspäivistä ja kun ajat ovat varattavissa sähköisesti. 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksen yhteydessä (Hatanpään rokotusyksikössä) on riskiryhmään kuuluvan lapsen mahdollisuus saada samalla influenssarokotus.

***
Tiedotetta muokattu 26.9.2022: Tarkennettu, että vastaanotoilla rokotustoimenpide on maksuton.

Lisätietoja
Aikuisten rokotukset: Osastonhoitaja Maria Riski
Puhelin:
040 615 9844
Lasten, nuorten ja raskaana olevien rokotukset: Osastonhoitaja Anneli Leponen
Kotihoidon rokotukset: Kotihoidon päällikkö Sirkku Miettinen
Jaa sosiaalisessa mediassa