PIKI-päivänä juhlitaan yhteistyötä ja Vuoden lukutekoja

Pirkanmaan kirjastot julkistivat PIKI-päivänä 22. syyskuuta Vuoden lukuteko -palkinnon saajat. Jokaisessa Pirkanmaan kunnassa palkitaan henkilö tai ryhmä, joka on tehnyt tärkeää työtä lukemisen edistämiseksi. Samalla juhlitaan PIKI-kirjastokimpan 20-vuotista taivalta.
Maria Lassila sylissään Vuoden lukuteko -kunniakirja ja kukkakimppu
Tampereen kaupunginkirjasto palkitsi Vuoden lukuteko -palkinnolla opettaja ja kirjailija Maria Lassilan.

Pirkanmaan kirjastojen PIKI-kirjastokimppa viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa. Pirkanmaan 22 kaupungin- ja kunnankirjastoa kuuluvat PIKI-kirjastoihin, jotka yhdessä palvelevat alueen yli 500 000 asukasta. 

- Kimppatoiminnan tavoitteena on, että eri puolilla Pirkanmaata asuvat asiakkaat saavat käyttöönsä mahdollisimman samat palvelut ja aineistot. Kirjastojen yhteistoiminta näyttäytyy muun muassa yhteisenä PIKI-kirjastokorttina ja -verkkokirjastona. Asiakkaat voivat lainata, käyttää ja varata seutuvarauksen avulla koko kimpan aineistoja. Kimppa mahdollistaa myös e-aineistojen laajan käytön. E-aineistot hankitaan yhteisesti, ja ne ovat kaikkien käytössä PIKI-kirjastokortilla, PIKI-koordinaattori Salla Hyökki Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Kuluneen 20 vuoden aikana kirjastopalvelut ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet. PIKI-kirjastot haluavat tulevaisuudessakin tarjota pirkanmaalaisille laadukkaita ja ajanmukaisia kirjastopalveluita, minkä vuoksi yhteistoimintaa ja palveluita kehitetään jatkuvasti ideoita jakamalla sekä yhteistä kirjastojärjestelmää hyödyntämällä. Tänä vuonna on julkaistu esimerkiksi uusi, asiakkaiden toiveita entistä paremmin vastaava PIKI-verkkokirjasto ja otettu käyttöön robotiikkaa kirjastokorttihakemusten käsittelyä nopeuttamaan. 

Vuoden lukuteko -palkinnot jaetaan toista kertaa

22. syyskuuta vietettävän PIKI-päivän kunniaksi PIKI-kirjastot jakavat viime vuoden tapaan Vuoden lukuteko -palkinnot. Kukin kirjasto on valinnut omasta kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

- PIKI-kirjastot tekevät hyvää yhteistyötä lukemisen edistämiseksi monien eri tahojen kanssa, kuten palkittujen lista paljastaa. Joukossa on kouluja ja päiväkoteja, lukukoiria, lukupiirien vetäjiä ja muita vapaaehtoistyötä kirjastossa tekeviä. Vuoden lukuteko -palkinto antaa kirjastoille mahdollisuuden osoittaa arvostusta tästä tärkeästä työstä ja tehdä sitä näkyväksi, Hyökki kertoo.

Kukin kirjasto jakaa itse tunnustuksen valitsemalleen palkinnon saajalle.  Kaikki Vuoden lukuteosta palkitut saavat kunniakirjan ja kirjaston valitseman pienen palkinnon. 

Vuoden lukuteko -palkinnon saajat 2022

Akaa  
Sahurin vuoropäiväkoti, Viiala (Akaa)  

Hämeenkyrö  
Heinijärven koulun 2. ja 3. luokka sekä opettajat Kirsi Kero-Katajainen ja Tuula Rasa 

Ikaalinen 
Luokanopettaja Maria Roppola 

Juupajoki  
Kirjaston lukupiiri

Kangasala 
Lukuopettajat Pirjo Laatikainen ja Pauliina Niemistö

Kihniö  
Yläkoulun äidinkielen opettaja Riitta Kalliokoski

Lempäälä  
Moision alakoulu

Mänttä-Vilppula  
POEM ry  

Nokia 
Viisi lukukoiraa ja ohjaajat

Orivesi  
Satutuntien vetäjä Ulla Seppälä

Parkano  
Luokanopettaja Katri Kallio

Pirkkala  
Toivion koulun opettaja Riina Leppäranta

Punkalaidun  
Kirjallisuuspiirin vetäjä Marja Uotila

Pälkäne  
Kirjapiirin vetäjä Kaija Turunen 

Ruovesi  
Mm. lukupiirejä vetänyt Tapani Uusiniitty 

Sastamala  
Stormin koulu

Tampere  
Takahuhdin yläkoulun suomi toisena kielenä -opettaja ja kirjailija Maria Lassila

Urjala  
Mm. Kalevala ääneen luettuna -piirin vetäjä Marja-Leena Salo  

Valkeakoski 
Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi ry

Vesilahti  
Vesilahden päiväkoti Peiponpellon varhaiskasvatuksen perheohjaaja Pirjo Honkanen sekä lastenkirjailija Tiina Nopola

Virrat  
Killinkosken koulun opettajat  

Ylöjärvi 
Paikalliset vapaaehtoiset, jotka lukevat viikoittain Ylöjärven Uutiset -lehteä Tampereen seudun näkövammaiset -yhdistyksen (TSN) äänilehtipalveluun

Lisätiedot palkituista ja kirjastojen perustelut PIKI-verkkokirjastossa:  
PIKI-päivän sivu

Lisätietoa PIKI-kirjastoista ja kirjastokimpan historiasta:  
Mikä on PIKI? -sivu

Lisätietoja

Salla Hyökki
Tampereen kaupunginkirjasto Koordinaattori
Puhelin:
040 800 7829
Teksti: Emma Salmi
Kuvat: Taina Sahlander
Jaa sosiaalisessa mediassa