PIKI-päivänä juhlitaan yhteistyötä ja Vuoden lukutekoja

Pirkanmaan kirjastojen PIKI-kirjastokimppa viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa. Pirkanmaan 22 kaupungin- ja kunnankirjastoa kuuluvat PIKI-kirjastoihin, jotka yhdessä palvelevat alueen yli 500 000 asukasta.
- Kimppatoiminnan tavoitteena on, että eri puolilla Pirkanmaata asuvat asiakkaat saavat käyttöönsä mahdollisimman samat palvelut ja aineistot. Kirjastojen yhteistoiminta näyttäytyy muun muassa yhteisenä PIKI-kirjastokorttina ja -verkkokirjastona. Asiakkaat voivat lainata, käyttää ja varata seutuvarauksen avulla koko kimpan aineistoja. Kimppa mahdollistaa myös e-aineistojen laajan käytön. E-aineistot hankitaan yhteisesti, ja ne ovat kaikkien käytössä PIKI-kirjastokortilla, PIKI-koordinaattori Salla Hyökki Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.
Kuluneen 20 vuoden aikana kirjastopalvelut ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet. PIKI-kirjastot haluavat tulevaisuudessakin tarjota pirkanmaalaisille laadukkaita ja ajanmukaisia kirjastopalveluita, minkä vuoksi yhteistoimintaa ja palveluita kehitetään jatkuvasti ideoita jakamalla sekä yhteistä kirjastojärjestelmää hyödyntämällä. Tänä vuonna on julkaistu esimerkiksi uusi, asiakkaiden toiveita entistä paremmin vastaava PIKI-verkkokirjasto ja otettu käyttöön robotiikkaa kirjastokorttihakemusten käsittelyä nopeuttamaan.
Vuoden lukuteko -palkinnot jaetaan toista kertaa
22. syyskuuta vietettävän PIKI-päivän kunniaksi PIKI-kirjastot jakavat viime vuoden tapaan Vuoden lukuteko -palkinnot. Kukin kirjasto on valinnut omasta kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.
- PIKI-kirjastot tekevät hyvää yhteistyötä lukemisen edistämiseksi monien eri tahojen kanssa, kuten palkittujen lista paljastaa. Joukossa on kouluja ja päiväkoteja, lukukoiria, lukupiirien vetäjiä ja muita vapaaehtoistyötä kirjastossa tekeviä. Vuoden lukuteko -palkinto antaa kirjastoille mahdollisuuden osoittaa arvostusta tästä tärkeästä työstä ja tehdä sitä näkyväksi, Hyökki kertoo.
Kukin kirjasto jakaa itse tunnustuksen valitsemalleen palkinnon saajalle. Kaikki Vuoden lukuteosta palkitut saavat kunniakirjan ja kirjaston valitseman pienen palkinnon.
Vuoden lukuteko -palkinnon saajat 2022
Akaa
Sahurin vuoropäiväkoti, Viiala (Akaa)
Hämeenkyrö
Heinijärven koulun 2. ja 3. luokka sekä opettajat Kirsi Kero-Katajainen ja Tuula Rasa
Ikaalinen
Luokanopettaja Maria Roppola
Juupajoki
Kirjaston lukupiiri
Kangasala
Lukuopettajat Pirjo Laatikainen ja Pauliina Niemistö
Kihniö
Yläkoulun äidinkielen opettaja Riitta Kalliokoski
Lempäälä
Moision alakoulu
Mänttä-Vilppula
POEM ry
Nokia
Viisi lukukoiraa ja ohjaajat
Orivesi
Satutuntien vetäjä Ulla Seppälä
Parkano
Luokanopettaja Katri Kallio
Pirkkala
Toivion koulun opettaja Riina Leppäranta
Punkalaidun
Kirjallisuuspiirin vetäjä Marja Uotila
Pälkäne
Kirjapiirin vetäjä Kaija Turunen
Ruovesi
Mm. lukupiirejä vetänyt Tapani Uusiniitty
Sastamala
Stormin koulu
Tampere
Takahuhdin yläkoulun suomi toisena kielenä -opettaja ja kirjailija Maria Lassila
Urjala
Mm. Kalevala ääneen luettuna -piirin vetäjä Marja-Leena Salo
Valkeakoski
Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi ry
Vesilahti
Vesilahden päiväkoti Peiponpellon varhaiskasvatuksen perheohjaaja Pirjo Honkanen sekä lastenkirjailija Tiina Nopola
Virrat
Killinkosken koulun opettajat
Ylöjärvi
Paikalliset vapaaehtoiset, jotka lukevat viikoittain Ylöjärven Uutiset -lehteä Tampereen seudun näkövammaiset -yhdistyksen (TSN) äänilehtipalveluun
Lisätiedot palkituista ja kirjastojen perustelut PIKI-verkkokirjastossa:
PIKI-päivän sivu
Lisätietoa PIKI-kirjastoista ja kirjastokimpan historiasta:
Mikä on PIKI? -sivu