Thomas Houseago - WE with Brad Pitt & Nick Cave -näyttely Sara Hildénin taidemuseossa avaa Tampereen monipuolisen kulttuurisyksyn

Tampereella on tänä syksynä poikkeuksellisen monipuolinen tarjonta kulttuurin ja tapahtumien elämyksiä. Mielenkiintoisen kulttuurisyksyn avaa Thomas Houseago - WE with Brad Pitt & Nick Cave -näyttely Sara Hildénin taidemuseossa.
Näyttelyssä taideteosten luona vierekkäin seisomassa Anna Hjorth-Röntynen, Nick Cave, Sarianne Saikkonen, Thomas Houseago, Anna-Kaisa Ikonen ja Brad Pitt.
Sara Hildénin taidemuseossa avautuu 18.9.2022 Thomas Houseago - WE with Brad Pitt & Nick Cave -näyttely. Kuvassa museojohtaja Anna Hjorth-Röntynen, Nick Cave, näyttelypäällikkö Sarianna Saikkonen, Thomas Houseago, pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Brad Pitt

18. syyskuuta 2022 Sara Hildénin taidemuseossa avautuu Thomas Houseago - WE with Brad Pitt & Nick Cave -näyttely. Thomas Houseago on kutsunut näyttelyyn mukaan ystävänsä Brad Pittin ja Nick Caven, jotka esiintyvät nyt ensimmäistä kertaa aiemmin tunnetuksi tulleiden rooliensa ulkopuolella.

Los Angelesissa asuva ja työskentelevä Thomas Houseago on sukupolvensa merkittävimpiä kuvanveistäjiä. Houseago on tullut tunnetuksi omintakeisesta ilmaisustaan, jossa ihmishahmo yhdistyy arkkitehtoniseen rakenteeseen. Näyttely esittelee Thomas Houseagon ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Houseago on noussut maailmanmaineeseen veistoksillaan, joita hän on luonut kipsistä, harjateräksestä, pronssista ja puusta. 

Tampereelle Houseago tuo myös uusia maalauksia sekä punapuu- ja kipsiveistoksia. Yksi teoksista on kunnianosoitus Sara Hildénin Säätiön kokoelmaan kuuluvalle Alberto Giacomettin (1901–1966) veistokselle Nainen rattailla (1943, 1962). Parin viime vuoden aikana Houseago on myös hakenut uusia väyliä taiteeseensa maalaamalla. Näyttelyssä on esillä hänen suurikokoisia, ekspressiivisiä Visions-sarjansa maalauksia, joiden aiheina ovat luonto, maisema, kosminen ykseys ja elämän kiertokulku.

Yksi näyttelyn keskeisistä teoksista on monumentaaliveistos Cast Studio (2018), jonka tekemiseen osallistui Houseagon ystäviä ja kollegoita. Yhteistyönä syntynyt veistos on kunnianosoitus taiteilijuudelle, joka kaihtaa kiveen hakattuja rooleja. Teos lähtökohtanaan hän kutsui näyttelyyn mukaan läheiset taiteilijaystävänsä Brad Pittin ja Nick Caven. Musiikin ja elokuvataiteen saralla tunnetuiksi tulleet Cave ja Pitt tuovat nyt ensimmäistä kertaa näytteille kuvataidettaan – teoksia, jotka ovat syntyneet dialogissa Thomas Houseagon kanssa.

Sisällyttämällä näyttelyyn luovien työtovereidensa taideteoksia Houseago esittelee WE-käsitteen. Vaikka kukin teoskokonaisuus on taiteilijansa nimissä, niiden esittely yhteisen otsikon alla heijastaa teosten ja tekijöidensä toisiinsa kytkeytyvää luonnetta. WE on avoin konsepti, joka rohkaisee uusiin tapoihin ajatella taiteen tekemistä ja taiteilijan roolia – ajattelutapoihin, joissa keskitytään vähemmän yksittäisen taiteilijan ideoihin.

Nick Caven teossarjassa nähdään lasitettuja keramiikkahahmoja. Teossarja The Devil – A Life kuvaa paholaisen elämää.  Se on Caven ensimmäinen laaja kuvataiteellinen teoskokonaisuus. Siihen kuuluu 17 yksittäistä, 15–50 senttimetriä korkeaa hahmoa, jotka Cave on muotoillut käsin, maalannut ja lasittanut Englannissa vuosina 2020–22. Sarjan esteettinen ilme viittaa viktorianaikaisiin Staffordshiren keramiikkakoristeisiin, joita Cave keräilee. Caven assistenttina sarjan toteuttamisessa on toiminut Corin Johnson.

Valikoima Brad Pittin veistoksia on ensimmäistä kertaa esillä julkisesti. Mukana on muun muassa ihmisvartalosta tehtyjä muotteja hyödyntävä kipsipaneeli, joka kuvaa tarinallista ammuskelukohtausta, sekä jalustalle asetettuja läpinäkyvästä silikonista tehtyjä talonmuotoisia veistoksia, joita on ammuttu erikaliiperisilla aseilla. Teokset ovat pysäytyskuvia luodin liikeradasta ja sen tuhovoimasta. Esillä on myös  Pittin ensimmäinen veistos nimeltään House A Go Go (2017), joka on 46 senttimetriä korkea talorakennelma.

- Olen erittäin iloinen, että taitelijat päättivät tuoda WE-näyttelyn juuri Tampereelle. On hienoa ja harvinaista, että Tampereella päästään tutustumaan tunnetun muusikon ja tunnetun näyttelijän suurelle yleisölle aiemmin tuntemattomiin taiteellisiin puoliin. Näyttelyn yhdessä tekemisen, uuden luomisen ja yhteisöllisyyden viesti sopii hyvin Tampereelle, joka on tunnettu rohkeasta yhdessä tekemisestä ja muuntautumiskyvystään. Näinä aikoina yhdessä tekemisen viesti vielä korostuu entisestään, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Luvassa kulttuuritarjontaa moneen makuun

 Sara Hildénin näyttelyn lisäksi Tampereen kulttuurisyksyssä on tarjontaa moneen makuun.  Myös muut Tampereen museot, Vapriikki, Milavida, Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo tarjoavat nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tampereen taidemuseossa avautuu 8.10.2022 Siveltimen voima -näyttely, joka esittelee suomalaista ekspressionismia ja vapaata maalauksel¬lista taidetta kultakaudelta nykytaiteeseen. Vapriikissa suosittu Apinat-näyttely jatkuu 23.10.2022 asti. Sen jälkeen avautuu 8.12.2022 Tampere ennen ja nyt -näyttely, joka käsittelee historiallisten valokuvien avulla Tampereen kaupunkikuvan muutosta.

Tampere Filharmonian syksyn konserttikalenterissa on rakastettuja klassikoita ja uusia tuttavuuksia. Syksyllä käynnistyy myös kevääseen ulottuva Strauss-sarja, jonka avaa Hannu Lintu 19.9. ja joka päättyy Santtu-Matias Rouvalin jäähyväiskonserttiin 27. toukokuuta 2023. Niinikään Suomen teatteripääkaupungin näyttämöillä on nyt runsaasti mielenkiintoisia esityksiä. Tampereen teattereissa nähdään muun muassa suurmusikaaleja, rikostarinoita, draamaa ja komediaa. Nokia Arenalla taas luvassa ovat esimerkiksi Lumikuningatar jääshow, Cats musikaali sekä Vobeatin ja Swedish House Mafian konsertit.

- Tampereella on luvassa upea kulttuurisyksy ja -talvi, josta jokainen varmasti löytää mieleisiään elämyksiä, Ikonen sanoo.

Sara Hildénin taidemuseo

Lisätietoja

Anna Hjorth-Röntynen
Sara Hildénin taidemuseon näyttelyä koskevat lisätiedot: Museonjohtaja
Puhelin:
040 185 4132
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Jussi Koivunen
Jaa sosiaalisessa mediassa