Tampere voitti Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun uudenlaisella infrarakentamisen hankintamallilla

Tampereen kaupungin kehittämä ja Suomen ensimmäinen kiertotaloutta tukeva infrarakentamisen hankintamalli voitti ”Kuntien parhaat kiertotalousteot” -kilpailun. Kilpailun toteuttivat Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Sitra.

Tampereen kaupungin kehittämä infrahankkeiden kiertotaloutta edistävä hankintamalli on voittanut Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun. Uutta hankintamallia kehitettiin ja testattiin Yliopistonkadun kunnostuksessa.

– Lisäämällä kunnianhimoiset kiertotalouden tavoitteet infrarakentamisen hankintoihin saadaan vietyä koko alaa kohti käänteentekevää kestävyyttä. Kiertotalouden kriteerien ja hankintamallin avulla lisätään materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä, ja myös kuorma-autoliikenne vähenee huomattavasti. Mallia saa vapaasti hyödyntää muissakin kaupungeissa. Olemme todella iloisia ja ylpeitä kilpailun voitosta, sanoo projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen Tampereen kaupungilta.

– Voittajan vahvuus on yhteiskehittäminen ja rohkea kokeilunhalu, jolla saatiin tulosta aikaan. Voittaja osoittaa, että fiksuilla ja kehittyneillä hankintatavoilla on merkitystä, sanoo kuntatekniikan kehittämisen erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.

Voittajat valittiin 20 finalistin joukosta. Nämä edelläkävijyyttä osoittavat konkreettiset toimet vauhdittavat luonnonvarojen kestävää käyttöä, aluetaloutta ja yhteisöllisyyttä.

– Kilpailun korkea taso yllätti meidät järjestäjät positiivisesti. Kilpailuun saatiin lukuisia erinomaisia kiertotalouden kuntaesimerkkejä, jotka kaikki on nyt dokumentoitu Kestävyysloikka.fi -palveluun, sanoo ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Kiertotalous auttaa hillitsemään ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojenylikulutusta. Kiertotalous tuottaa usein myös taloudellista hyötyä, tuo uusia työpaikkoja sekä houkuttelee alueelle uusia asukkaita tai yrityksiä.

– Kannustan kaikkia kuntia tarttumaan rohkeasti kiertotalouden mahdollisuuksiin. Tulevaisuuden hyvinvointi rakentuu kiertotaloudelle ja luontoa vahvistaville ratkaisuille, kertoo johtava asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta.

Kilpailun voittajat valitsi raati, johon kuuluivat johtava asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta, työelämäprofessori Reijo Karhinen Itä-Suomen yliopistosta, johtaja Miira Riipinen ja johtaja Jarkko Huovinen Kuntaliitosta, erityisasiantuntija Heikki Sorasahi ympäristöministeriöstä, erityisasiantuntija Sari Tasa työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä johtaja Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta.

Kunniamaininnan saivat Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilien kierrätys, Lahden kaupungintalon peruskorjaus, ruokahävikin vähentäminen kouluissa ja päiväkodeissa Joensuussa (Polkka oy) ja kiertotalousopetus Riihimäen kouluissa.

Palkitsemistilaisuus järjestettiin Kuntamarkkinoilla 14.9.2022.

Lisätietoja

Karoliina Tuukkanen
Projektipäällikkö
Puhelin:
041 730 1710
Teksti: Suomen ympäristökeskus ja Miika Peltola
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa