Uutinen
16.9.2022 14.20
Farkkujalkaisen nuoren punaiset tennistossut.

Nuorisovastaanoton matalan kynnyksen palvelut: avoimet ovet Sarviksella 21.9.

Nuorisovastaanoton Sarviksen toimipisteessä on avoimet ovet keskiviikkona 21.9.2022 klo 15-17. Toimintaansa esittelevät nuorten päihdepalvelut Nuppo sekä nuorten mielenterveyspalvelut Lyhty sekä Lyhty Walk-in. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille Tampereen kaupungin Nuorisovastaanotosta ja sen palveluista kiinnostuneille.

Avointen ovien tilaisuus järjestetään Nuorisovastaanoton Sarviksen toimipisteessä osoitteessa Hatanpäänkatu 3B, 33900 Tampere. Tilat sijaitsevat Sarviksen B-rapun 2. kerroksessa.

Avoimien ovien aikana kävijöillä on mahdollisuus tutustua Sarviksen toimipisteen työntekijöihin ja palveluihin sekä nuorisovastaanottoon yleisesti. Työntekijät kertovat myös yleisimmistä mielen epätasapainon tilanteista sekä erilaisista työskentelyn muodoista. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Tukea päihteistä irrottautumiseen ja apua mielenterveysongelmiin 13-24 -vuotiaille

Nuorisovastaanotto kokoaa yhteen tamperelaisille ja orivesiläisille nuorille suunnattuja mielenterveys-, päihde- ja seksuaaliterveyspalveluja. Näistä Nuorisoneuvola on seksuaaliterveyden neuvola alle 22-vuotiaille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin.

Nuppo palvelee 13-25 -vuotiaita nuoria, joilla on alkoholiin, huumeisiin, toiminnallisiin riippuvuuksiin tai lääkeaineisiin liittyviä huolia. Hoitojaksolla syvennytään nuoren huoliin kokonaisvaltaisesti, jolloin voidaan käsitellä myös esimerkiksi mielenterveyteen liittyviä asioita. Nuori voi ottaa itse yhteyttä palveluun. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös hänen läheisensä, viranomainen tai muu aikuinen. 

Nuori ei tarvitse Nuppoon lähetettä, vaan paikalle voi tulla, kun tarvitsee apua omassa tilanteessaan. Työntekijää voi tavata 1-2 ensimmäistä kertaa nimettömänä. Tapaamisten tavoitteena on vahvistaa nuoren elämänhallintaa ja arjessa selviytymistä sekä auttaa omien voimavarojen löytämisessä. Tapaamiset koostuvat yksilökäynneistä ja ryhmämuotoisesta toiminnasta. Niihin voidaan kutsua mukaan myös kokemusasiantuntijoita. 

Lyhty ja Lyhty Walk-in auttavat 13-17 -vuotiaita nuoria mielenterveyteen liittyvissä vaikeuksissa.  Lyhtyyn hakeudutaan lähetteellä Nuorisovastaanoton kautta. Lyhty Walk-in palveluun voi saapua päivystysajalle ilman lähetettä. Molemmissa palveluissa hoitojakso koostuu lyhytterapeuttisista keskustelukäynneistä. Nuorella täytyy olla oma motivaatio muutostyöskentelyyn. Lyhty Walk-in ei sisällä lääkäripalvelua.

Lyhdyssä hoito koostuu arviointikäynneistä, yksilö- tai ryhmähoidosta sekä tarvittaessa perhetapaamisista ja verkostoyhteistyöstä esimerkiksi koulun tai sosiaalipalvelujen kanssa. Lyhty Walk-in -palvelussa hoito koostuu yksilö- ja perhekäynneistä sekä verkostoyhteistyöstä.

Lisäksi Nuorisovastaanottoon kuuluu moniammatillinen, vaativamman hoidon mielenterveyspalvelu 13-17 -vuotiaille (Valo) ja matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu 18–24-vuotiaille nuorille aikuisille (Välke). 

Näin otat yhteyttä palveluihin

Nuppoon saa yhteyden ilman ajanvarausta ma-pe klo 10-11, muulloin vain ajanvarauksella, tai soittamalla ma-pe klo 10-11 numeroon 041 730 0665. Voit sopia ajanvarauksesta myös sähköpostitse [email protected]

Lyhty Walk-in toimii ilman ajanvarausta ma ja ti klo 16-18 Sarviksen F-rapussa, sekä ke klo 9-11 että to 12-16 B-rapussa. Walk-in puhelimeen 041 730 9031 voi soittaa aukiolojen aikana. 

Nuorisovastaanoton puhelinneuvonta palvelee nuoria, läheisiä ja ammattilaisia ti-to klo 8.30-10 numerossa 041 730 5165. Akuuteissa, välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai Taysin päivystyspalveluihin. 
 

Lisätietoja
Vastaava sairaanhoitaja Niina Immonen
Teksti: Johanna Toivanen
Jaa sosiaalisessa mediassa