Uutinen
6.9.2022 08.48
Naishoitaja istuu työpöydän ääressä ja hymyilee.
Dehkohoitaja Niina Sallinen toivoo tyypin 2 diabetesriskissä olevien tai siihen juuri sairastuneiden tamperelaisten ja orivesiläisten tulevan mukaan hankkeeseen.

Tyypin 2 diabetesriskissä oleva tai äskettäin sairastunut – tule mukaan omahoitoa ja digitaitoja vahvistavaan hankkeeseen

Kaipaatko tukea tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tai omahoitoon? Koetko, että internet on täynnä tietoa diabeteksestä, mutta et tiedä, mihin voi luottaa? Haluaisitko olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa tyypin 2 diabetestä sairastaville tai sen riskissä oleville suunnattua verkkosivustoa? Tule mukaan DIGIDIA-hankkeeseen!

DIGIDIA-hankkeeseen etsitään työikäisiä tamperelaisia ja orivesiläisiä, jotka ovat riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen tai vuoden sisällä sairastuneet siihen. Myös raskausdiabeetikoilla on mahdollisuus osallistua hankkeeseen, mikäli diabetesriskipisteraja 12 tai yli toteutuu. Jos omaa riskiään ei tiedä, voi itsenäisestikin tehdä riskitestin ja olla yhteydessä dehkohoitajaan. Riskitesti löytyy Diabetesliiton sivuilta: Arvioi riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Dehkohoitaja Niina Sallinen Tampereen kaupungilta toivoo, että tyypin 2 diabeteksen riskissä olevat tamperelaiset ja orivesiläiset rohkaistuisivat lähtemään mukaan hankkeeseen.

− Hankkeesta saa hyvää tukea diabeteksen ehkäisyyn. Jos verensokerit ovat koholla, on vielä hyvä mahdollisuus ehkäistä diabeteksen puhkeaminen, muistuttaa Sallinen. 

Hankkeeseen osallistuville järjestetään kolme työpajaa, joissa tutustutaan verkossa oleviin terveyspalveluihin, opetellaan luotettavien tiedonlähteiden löytämistä sekä vahvistetaan tietokoneen käyttötaitoja. Työpajoissa pääsee myös testaamaan hankkeessa kehitettävää diabeteksen ehkäisyn ja elintapaohjauksen verkkosivustoa, jota voi myöhemmin hyödyntää itsenäisesti omahoitonsa tueksi. Etukäteen ei tarvitse olla mitään digitaitoja, mutta toki myös digiosaajat ovat tervetulleita.

Syyskuussa pidettävän ensimmäisen työpajan teema on kaupungin sähköiset terveyspalvelut.

− Työpajasta saa konkreetista apua kaupungin sähköisten terveyspalvelujen käyttöön. Siellä esimerkiksi harjoitellaan kaupungin etävastaanotoissa käytettävää VideoVisit-palvelua, kertoo Sallinen.

Hanke tarjoaa mukaan lähteville myös vertausryhmätoimintaa, diabeteksen ehkäisyyn, hoitoon ja seurantaan liittyvät verikokeet sekä geenitestin diabeteksen perinnöllisen riskin selvittämiseksi. 

− Tarvittaessa voidaan myös sopia yksilöllisesti palveluista, jos työpajat ja DIGIDIA-verkko-oppimisympäristö eivät riitä, lupaa Sallinen.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä dehkohoitaja Niina Salliseen: puhelin 050 500 2153, ma–to klo 12–13, [email protected]

DIGIDIA-hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. Hankkeessa mukana ovat Tampereen kaupungin lisäksi Diabetesliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hanke saa rahoitusta REACT-EU-välineen määrärahoista.

Lisätietoja
Tampereen ammattikorkeakoulu, DIGIDIA-hankkeen projektipäällikkö Tuula-Maria Rintala
Puhelin:
050 311 9703

Twitter: @DIGIDIAFI

Tampereen kaupunki Terveydenhoitaja Niina Sallinen
Teksti: Marika Haapala
Kuvat: Marika Haapala
Jaa sosiaalisessa mediassa