Uutinen
30.8.2022 15.03
Laura Aatola seisomassa pääkirjasto Metson portaissa

Uuden kirjastokortin voi tilata verkossa – hakemus käsitellään automaattisesti tuota pikaa

PIKI-kirjastojen kirjastokortin voi tilata sähköisesti joko itselleen tai alle 15-vuotiaalle huollettavalleen. Uuden kortin voi noutaa mistä tahansa kirjastosta Pirkanmaalla.

Vuosittain Pirkanmaan kirjastoissa myönnetään noin 7 300 uutta kirjastokorttia. Aiemmin kirjastokortin pystyi anomaan ainoastaan paperilomakkeella tai asioimalla kirjaston tiskillä. Helmikuusta alkaen kirjastokorttia on voinut hakea myös verkossa.

- On mukavampaa ja tietoturvallisempaa, ettei asiakkaan tarvitse kertoa henkilötietojaan ääneen tiskillä, verkkosuunnittelija Laura Aatola Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Uuden kirjastokortin voi anoa täyttämällä sähköisen hakemuksen. Hakeminen edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Ohjelmistorobotti käsittelee hakemuksen automaattisesti ja lähettää hakijalle tekstiviestin, kun kirjastokortti on noudettavissa. Jos hakemuksessa on jokin virhe, ohjelmistorobotti ohjaa hakemuksen kirjaston henkilökunnan käsiteltäväksi. 

Uuden kirjastokortin voi noutaa mistä tahansa Pirkanmaan kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen asiakaspalvelussa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, myöhemmin tilatut kortit maksavat kaksi euroa. 

Lyhyemmät jonot asiakaspalvelussa

Verkkosuunnittelija Laura Aatolan mukaan mahdollisuus kirjastokortin sähköiseen anomiseen on lyhentänyt jonoja kirjastojen asiakaspalvelutiskeillä. 

- Yhden kirjastokorttihakemuksen täyttäminen asiakaspalvelussa kestää 10–15 minuuttia. Jos asiakas on hakenut kirjastokortin sähköisesti, fyysisen kirjastokortin antamiseen kuluu yksi minuutti. 

Kirjastokortin sähköinen hakulomake otettiin käyttöön 8.2. Sähköisiä hakemuksia on tullut tähän mennessä noin 1 700. Hakemusten käsittely automatisoitiin 5.7., ja tähän mennessä ohjelmistorobotti on käsitellyt noin 700 hakemusta. Verkkosuunnittelija Laura Aatola arvioi, että automatisointi vapauttanut henkilökunnan työaikaa noin 6080 työtuntia rutiinitöistä asiakkaiden neuvontaan. 

- Uskomme, että yhä useampi asiakas täyttää kirjastokorttihakemuksen kätevästi netistä. Toki paperilomakkeitakin otamme edelleen vastaan, Aatola lupaa.

Ohjelmistorobotin toimittaja on Most Digital Oy, joka on osa Digiaa.

PIKI-kirjastojen sähköinen kirjastokorttihakemus

Lisätietoja
Verkkosuunnittelija Laura Aatola
Puhelin:
040 806 3443
Teksti: Hanna Porrassalmi
Kuvat: Hanna Porrassalmi
Jaa sosiaalisessa mediassa