Uutinen
17.8.2022 09.43
Kolme työntekijää asentavat viestintäkampanjan kaivonkansitarraa katukaivon ympärille.
Tampereen keskustasta voi bongata hauskoja kalakuvioisia tarroja katukaivojen ympäriltä. Ne muistuttavat, että roskat voivat päätyä vesistöihin.

Mahanpuruja muovista -kaivonkansitarrat muistuttavat roskien kulkeutumisesta vesistöihin

Älä heitä roskaa katukaivoon – roska voi päätyä lähimpään vesistöön! Tampereen keskustassa katukaivojen kansiin on asennettu hauki- ja ahvenkuvioisia tarroja muistuttamaan, että kaduille ja sadevesikaivoihin heitetyt roskat ja tupakantumpit voivat kulkeutua hulevesijärjestelmää pitkin vesistöihin ja sitä kautta kalojen ruoaksi.

Tarroja on asennettu Hämeenkadulle, Tuomiokirkonkadulle, Laukontorille, Kuninkaankadulle ja Aleksis Kiven kadulle.  

Tampere osallistuu ensimmäistä kertaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjaan, jossa on Tampereen lisäksi 15 kaupunkia: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kotka, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Pori, Rauma, Salo, Savonlinna, Turku, Vantaa ja Vihti. Kampanja kestää parisen viikkoa.

Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sade- ja sulamisvesien mukana kaivosta suoraan lähimpään vesistöön. Useimmissa katukaivoissa ei ole suodattimia, joihin roskat kerääntyisivät.

 –Kesällä asensimme myös muutamiin katukaivoihin suodattimet ja tutkimme pienimuotoisesti hulevesikaivoihin päätyvää roskan laatua ja määrää.  Alustavien tulosten mukaan roskat ovat päätyneet kaivoihin tavallisten ihmisten käsistä. Kaivoista löytyi muun muassa tupakantumppeja, take away -tuotteiden kääreitä sekä muuta muoviroskaa. Kaikkein helpoin, tärkein ja tehokkain keino onkin, että jokainen huolehtii, että omat roskat päätyvät roskikseen, Pidä Saaristo Siistinä ry:n meriasiantuntija Jutta Vuolamo kertoo.

Tupakantumppi maatuu hitaasti ja sisältää vaarallisia kemikaaleja

Näyttävästi tarroitettujen kaivonkansien lisäksi kaupunkien näyttötauluilla ja somekanavissa voi kampanjan ajan bongata animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
 

Lisätietoja
Meriasiantuntija, Pidä Saaristo Siistinä ry Jutta Vuolamo
Puhelin:
040 458 9156
Tampereen kaupunki Erikoissuunnittelija Salla Leppänen
Puhelin:
044 423 5406
Kuvat: Salla Leppänen
Jaa sosiaalisessa mediassa