Uutinen
12.8.2022 12.39
Auringonkukat maljakossa.
Maarit Blomqvistin teos Auringonkukat.

Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkinäyttely juhlistaa 25-vuotista taivalta

Kulttuuritalon Laikun Galleriassa on nähtävillä 20.8.–11.9.2022 Tampere-maja-säätiön yli 70 suomalaisen ja virolaisen taiteilijan töiden kokonaisuus. Tampere-maja on Tartossa toimivan kahden ystävyyskaupungin Tarton ja Tampereen yhteinen kulttuuri- ja yhteistyökeskus. Tampere-maja 25 -näyttely juhlistaa säätiön 25-vuotistaivalta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tampere-maja on vuosia järjestänyt hyvin erilaisia kulttuuritapahtumia, seminaareja, konsertteja ja niin edelleen, mutta alusta alkaen talossa on järjestetty myös näyttelyitä.

”Heti alussa teimme päätöksen, että Tarton keskustassa sijaitsevasta galleriasta emme ota vuokraa, vaan olemme toivoneet taiteilijoilta yhtä lahjoitustyötä. Meidän näyttelykalenteri on tiheä, näyttelyt ovat vaihtuneet kolmen viikon välein. Meillä on ollut yli 300 näyttelyä. Kaikista näyttelyistä ei ole voinut saada lahjoitustyötä, mutta kokoelmissa on vakuutettuna yli 200 teosta. Se on merkittävä kokoelma”, toteaa Tampere-majan toiminnanjohtaja ja galleristi Sakari Neuvonen.

”Pyrimme laatimaan kokoelmasta hienon kokonaisuuden. Kokoelmassa on todellisia mestariteoksia”, toteaa näyttelyn kuraattori Kersti Raidma-Suumann. Tampere-majan galleriassa on avoin haku, hakuaika on aina joka vuoden lokakuun 31. päivä, jonka jälkeen valitaan seuraavaan vuoden näyttelyt. ”Saamme kymmeniä hakemuksia vuosittain. Olemme varanneet muutamia aikoja Tampereen taiteilijaseuran jäsenille. Siksi kokoelmassa on paljon tamperelaisia taiteilijoita”, kertoo Sakari Neuvonen.

”Näyttelyiden valintakriteerinä on kiinnostavuus, olemme suosineet nuoria taiteilijuuttaan vasta aloittavia. Yli kahdensadan kokoelmamme teoksen joukossa on varmasti tulevia kuuluisuuksia, ehkä joskus kokoelmamme saavuttaa samanlaisen kuuluisuuden, kuin Sara Hildén Tampereella”, Neuvonen naurahtaa. ”Näyttely kokoaakin kattavasti 25 viime vuoden tarttolaisten ja tamperelaisten taiteilijoiden taiteellisen tekemisen”, Neuvonen vetää yhteen näyttelyn idean.

TAMPERE-MAJA-SÄÄTIÖ: TAMPERE-MAJA 25
20.8.–11.9.2022

Galleria
Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, 33100 Tampere
Avoinna: ti-pe 9–21, la-su 10–18

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja
Koordinaattori Karoliina Paappa
Puhelin:
044 481 1775

Aikuisten kulttuuritapahtumat

Teksti: Sakari Neuvonen, Kersti Raidma-Suumann, Linda Castrén
Kuvat: Maarit Blomqvist
Jaa sosiaalisessa mediassa