Uutinen
30.7.2022 09.49
Viittellinen maisemamaalaus, jossa näkyy puunlatvoja pastellinsävyissä.

Ihmeellinen puutarha -näyttely Haiharan Tallissa on jatkumoa OmaPolun ja Inutin vuosien yhteistyölle.

IHMEELLINEN PUUTARHA- näyttelyn teemana on luonto. Näyttelyssä käsitellään aihetta eri näkökulmista ja eri tekniikoilla aina kasvivärimaalauksista audiovisuaalisiin teoksiin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Metsässä saa olla täysi hiljaisuus, kuuluu vain lintujen ääniä. Se on jollekin koti.
Kesäyö on kiireetön paikka, näkyy vain tulikärpäsiä.
Kiiltomadoilla on valo perässä, sillä ne juttelevat.
Moskiitot voivat pistää vähän niin kuin hyttyset ja paarmat,
ne kyllä purevat ja vievät palan kädestä.
Kärpänen se on semmoinen otus, mikä häiritsee ihmisten nukkumista.

Mutta ovatko oravat petoeläimiä?!  -Ei orava minusta näytä petolliselta.
Se syö vain muiden pähkinöitä. Kun katsoo rottia, ampiaisia ja torakoita,
ne ovat limaisia lurjuksia. Ja kamalia.

Oi, Jylhämaa ja Himalajan vuoristo. Paikat, missä voi hengittää.
Saari, mikä olisi voimakas ja juureva, siellä voisi olla sauna.
Saaressa olisi hyvät aamiaiset ja aina juhlat. Aamiaiseksi olisi puolukoita,
sillä karhutkin niistä tykkäävät. Sen jälkeen voisi röntsytellä pitkin arvaamattomia polkuja ja ihailla, kun ruskalehdet tekevät semmoista hommaa.
Hyönteiset ne hakevat makuja kukista ja ryyppäävät niistä,
kun käy aamu- uinnilla järvessä.

Todellisuus – epätodellisuus. Kun tippuu ojaan, kuu tippuu ojaan.
Puut kelluvat enemmän. ” 

-Omapolun taiteilijat

Luonto ja eläimet ovat aina ajankohtaisia teemoja Inutin taiteilijoille.

Ne ovat ehtymättömiä luomisen ja luovuuden lähteitä. Monet taiteilijamme kuvailevat erityistä ja intiimiä suhdettaan eläimiin ja kasveihin. Arki koetaan usein stressaavana ja hankalana hahmottaa. Luonnon keskellä elämästä tulee helpompaa ja usein kauniimpaa. Taidetta tehdessä taiteilijat luovat oman tilansa – näyttelyssä näemme esimerkkejä taideteoksista täynnä luonnollista ilmaisua.

-Inutin taiteilijat

Taidenäyttely on jatkumoa OmaPolun ja Inutin vuosien yhteistyölle.

OmaPolun ja Inutin yhteistyössä kohtaavat kaksi erityisryhmien taidetyöskentelyn pioneeria, jotka omissa maissaan ovat tehneet tinkimätöntä työtä, jotta kehitysvammaisilla ja erityisen tuen tarpeessa olevilla henkilöillä on mahdollisuus kehittää ja käyttää omia luovia taiteellisia kykyjään omaksi hyödyksi ja yhteiskunnan rikastuttamiseksi (YK:n Vammaissopimus artikla 30).

OmaPolun nuorten elämänhallintaa ja osallisuutta tukevan toiminnan kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat aikuiset. Toiminnan sisältöön kuuluu mm. taide-, kulttuuri- ja kansalaistaitoryhmiä sekä yksilöllistä tukea ammattimaiseen media- ja kuvataidetyöskentelyyn.

Omapolku on Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy:n toimintaa.

Inuti Foundation järjestää toimintaa taiteellisesti lahjakkaille kehitysvammaisille sekä autismikirjon henkilöille. Toimintaa toteutetaan kolmella Tukholmassa sijaitsevalla taidestudiolla. Vuodesta 2016 lähtien Inuti on myös pyörittänyt näyttelytoimintaa omassa Inuti galleriassa Tukholman keskustassa.

Näyttely on avoinna 6.8.–28.8.2022
 ti−su klo 12−18

Haiharan taidekeskus sijaitsee Tampereella, Kaukajärven kaupunginosassa. Taidekeskuksen toiminnasta vastaa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö.

Taidekeskukseen pääsee helposti bussilla numero 10, jonka kyytiin pääsee Hämeenkadulta (Keskustorin pysäkit). Linjan 10 päätepysäkin vierestä alkaa kartanon puistoalue ja matka taidekeskukselle on lyhyt. Taidekeskuksella on myös oma pieni parkkialue, jolle ajetaan hiekkatietä pitkin tuulimyllyn ohitse. Parkkialue on kohta myllyn jälkeen oikealla.

Lisätietoja
Kulttuurituottaja Nuutti Päällysaho
Teksti: Omapolku ja Inuti
Kuvat: Omapolku ja Inuti
Jaa sosiaalisessa mediassa