Uutinen
7.7.2022 13.59
Sereh Bojang katselemassa ankanpoikasia
Vastuullisuusagentti Sereh Sorsapuistossa

Vastuullisuusagentit huolehtivat Tampereen siisteydestä kesällä

Tampereen kaupunki palkkasi kesän 2022 ajaksi kolme ryhmää nuoria vastuullisuusagentteja huolehtimaan Tampereen siisteydestä. Samalla agentit havainnoivat, miten siisteyttä voisi parantaa. Löydöistään he tekevät raportin, joka toimitetaan kaupungin päättäjille.

Tampereen kaupunki yhdessä Tampere Tunnetuksi ry:n kanssa palkkasi kesän 2022 ajaksi yhteensä 23 nuorta vastuullisuusagenttia. Agenttien tehtävä on pitää Tampereen keskustaa siistinä sekä levittää positiivista kuvaa siisteydestä.  Seitsemän hengen kokoinen ja kesän viimeinen ryhmä aloitti työnsä heinäkuun neljäs päivä.

Tampere Tunnetuksi ry on vuonna 1965 perustettu Tampereen keskustan kehittämisyhdistys. Yhdistyksen tavoite on tehdä Tampereen keskustasta Suomen paras paikka, joka on elämää ja ihmisiä täynnä.

– Kaupungin siisteys on erittäin tärkeää keskustan yrityksille, yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Töytäri selventää.

Vastuullisuusagentit itse kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat paljon positiivista palautetta. Vastuullisuusagentti Sereh Bojang, 22, viihtyi työssä hyvin.

– Työ oli todella kivaa ja ajattelin hakea siihen ensi kesänä taas! Monet tulevat kiittelemään ja sanomaan kuinka hyvää työtä teemme, Bojang hymyilee.

Siisteystyötä takana jo viisitoista vuotta

Historiaakin vastuullisuusagenteilla on. Vuonna 2006 silloinen pormestariehdokas Timo P. Nieminen lupasi parantaa Tampereen siisteyttä, jos hänet valitaan tehtävään. Kampanja käynnistyi vuonna 2007. Silloin lisättiin roska-astioiden määrää sekä tyhjennyskertoja. Tärkeimpänä pidettiin vaikuttamista ihmisten asenteisiin, jotta he haluaisivat pitää Tampereen siistinä. Tällöin ’Siisteysagentteja’ palkattiin useina kesinä kiertämään tapahtumissa, toreilla, kaduilla, puistoissa ja rannoilla muistuttamaan positiivisesti siisteydestä sekä puhdistamaan kaupunkia. Lisäksi he pitivät siisteyden oppitunteja esimerkiksi päiväkodeissa.

– Huomasin, että jotkut ihmiset keräsivät omat roskansa maasta kun näkivät meidät. Monet myös kysyivät voiko meidän roskiksiin heittää roskat, Bojang kuvailee.

Siisteyskampanja kesti yli kymmenen vuotta ja tuotti tulosta, mutta vielä jäi paljon tehtävää. Koronapandemian vuoksi agenttien palkkaus jäi tauolle, mutta vuonna 2020 agenttien toiminta käynnistettiin uudelleen. Nykyään vastuullisuusagentin nimeä kantavat nuoret jatkavat tätä arvokasta siisteystyötä.

Siistimistä, sosiaalista mediaa ja vaikuttamista

Uusina lisinä toimintaan on tullut aktiivinen toimiminen Tampereen Ohjaamon sosiaalisessa mediassa sekä vuosittaisen raportin kirjoittaminen Tampereen siisteydestä.

Alle 30-vuotiaille erilaisia tukipalveluita tarjoavan Tampereen Ohjaamon Instagram-tilille on laitettu kuvia mielenkiintoisimmista löydöksistä, työnteosta sekä ennen ja jälkeen kuvia siistityistä alueista. Agentit ovat myös tehneet TikTok-videoita, joissa esittelevät omaa työtään hyvällä tunnelmalla. Agentit kokivat myös tämän hyvänä oppimiskokemuksena.

– Somesisällön tuottaminen oli todella kivaa! En ollut ennen käyttänyt Tiktokkia joten opin paljon uutta. Se oli kiva ideoida ja tehdä videoita yhdessä ryhmän kanssa, Bojang riemuitsee.

Kesän kaikki kolme agenttiryhmää osallistuvat raportin tekoon. Raportti on tarkoitus toimittaa Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikoselle syksyllä. Tampereen Ohjaamo on tässä apuna, jotta nuorten huomiot saadaan päättäjien tietoon.

– Raportti käsittelee epäkohtia, joita haluaisimme korjata Tampereella, esimerkiksi lisää roskiksia ja tuhkakuppeja. Haluaisimme myös tehdä roskiksista huomiota herättävämpiä. Raportissa on myös paljon kuvia, joissa ongelmakohdat näkyvät. Kerroimme myös millaisia kohtaamisia koimme työn aikana, Bojang kertoo.

Vastuullisuusagenttien kolmas ryhmä työskentelee heinäkuun loppuun asti.

Lisätietoja
Tiimiesimies Ilkka Peltomaa
Teksti: Leevi Rasila
Kuvat: Leevi Rasila
Jaa sosiaalisessa mediassa