Uutinen
1.7.2022 22.29
Hienosti pukeutunut nainen ruusu kädessään ja kaasunaamari kasvoillaan.

ISO Kollektiivin Paratiisi-näyttely Haiharan taidekeskuksen Tallissa 9.–31.7.

ISO Kollektiivi on pirkanmaalaisten valokuvaajien vuonna 2020 perustama ryhmä. Jäseniä yhdistää intohimo valokuvaukseen eri muodoissaan ja tahto kehittyä valokuvaajina taiteellisesti ja teknisesti. Kollektiivi on tehnyt yhteistyötä ja järjestänyt näyttelyjä Tampereella ja Pirkanmaalla. Näyttelyyn osallistuvat valokuvaajat ovat Anni Aapro, Pirjo Autio, Taina-Riitta Hautala, Leena Kuukasjärvi, Jussi Ristilä, Riitta Santala-Köykkä ja Paula Talviala. Kukin heistä tulkitsee Paratiisi-näyttelyssä teemaa omalla tavallaan henkilökohtaisista aiheista mielikuvituksellisesti rakennettuihin kuviin sekä realistisiin ja yhteiskunnallisesti kantaa ottaviin kuviin. Ihmiset kaipaavat ihanteellista, toivottua ja tavoittelemisen arvoista maailmaa, Paratiisia, jossa kaikki on hyvin.

Anni Aapro kokee huolta ja ahdistusta ilmastonmuutoksesta, metsä- ja lajikadosta ja planeettamme saastumisesta. Lennämme kaukaisiin luontokohteisiin ihailemaan maisemia ja nauttimaan luonnosta.  Samalla kuitenkin saastutamme ja tuhoamme luontoa, josta olemassaolomme on riippuvaisia ja jota rakastamme. Aapro on itsekin elänyt näin, tiedostamatta olevansa osa ongelmaa. Hänen kuvasarjassaan seikkailee ihminen metsässä, paratiisissa, omassa kuplassaan erkaantuneena todellisuudesta. Kollaasina toteutettujen kuvien kautta hän käsittelee ilmastoahdistusta.

Pirjo Autio on kuvataidetaustainen kuvaaja ja kuvannut tämän kuvasarjan dokumentaariseen tapaan.  Aution kuvat käsittelevät kahden iäkkään sisaruksen erilaisia päiviä. Päiviä, joissa ajatuksissa käyvät kysymykset, onko eletty elämä ollut paratiisia vai onko se tässä ja nyt vai liekö vasta tulossa?

Taina-Riitta Hautala on kuvataiteen moniosaaja, joka on laajentanut valikoimaansa valokuvauksen piiriin. Hautalan teokset niin maalauksissa kuin valokuvissa ovat voimakkaasti paikkaan sidoksissa. Hän etsii aiheita omista kokemuksistaan,tärkeistä tapahtumista sekä elämästä ympärillään. Hautalan tuotannossa luonto sekä omaan tarinaansa liittyvät ympäristöt ovat suuressa roolissa.

Kokoelman Lähelle ja kauas teokset Hautala on kuvannut Skotlannissa. Ylämaan alue sekä Skotlannin rannikkoseutu ovat paikkoja, jonne hän palaa yhä uudelleen. Maisemat, ihmiset, paikat sekä tunnelmat ovat jättäneet tekijään pysyvän vaikutuksen. Siellä on hänen paratiisinsa.

Leena Kuukasjärvi jatkaa Paratiisi-näyttelyssä Mindaria – mielen aaria -sarjaansa. Teokset ovat omakuvia fiktiivisinä hahmoina, joiden kautta voi pohtia mielikuvituksella leikitellen ihmisen identiteettiä ja eksistenssiä. Jokaisella ihmisellä on mielensä kautta pääsy Paratiisiin. Se on tietoisuuden tila, jossa ihminen elää mielessään täydellisessä maailmassa. Syy paratiisista lähtemiseen on tahto kasvattaa tietoisuutta elämällä todellisessa maailmassa ja oppimalla siitä.  Nykyihminen voi olla tietoinen maailmasta ja rakentaa siihen paratiisia siitä huolimatta, että todellisuus on kaukana paratiisista. 

Jussi Ristilä on kuvannut kuusivuotiaasta. Nuorena Ristilää kiinnosti luontokuvaus, sittemmin hän on kuvannut myös rockmusiikkia, monenlaista käyttökuvaa ylioppilaskuvista hääkuviin ja taidekuvia. Matka on kulkenut mustavalkofilmistä ja pimiöstä digitaalikuvan, kuvankäsittelyn ja tulosteiden kautta valokuvauksen alkuajan menetelmiin sekä näiden kaikkien luovaan yhdistämiseen.

Ristilän Kaksi paratiisia -kuvasarjojen taustalla on ajatus: Jokainen luo itse taivaansa ja helvettinsä. Se ei tarkoita tässä itse luodun menestyksen americanaa, vaan tässä hetkessä elämistä, asioihin syventymistä ja syvällistä kokemista. Paratiisi on löydettävissä tässä ja nyt.

Riitta Santala-Köykkä kuvaa pieniä, monitulkintaisia tarinoita. Hän poimii ilmaisutapoja historiasta ja kerrostaa ajanjaksoja pysäytettyyn hetkeen. Paratiisi-näyttelyn kuvat ovat sarjoista Puunhalaajat, Raamit ja Hyvä vs. Paha. Tekijää kiinnostavat tällä hetkellä roolit, joissa yhteiskunta sallii meidän toteuttaa yksilöllisyyttä: Raamit tutkii, miten sopia joukkoon. Puunhalaajat muistuttaa, että kaikki olemme samaa hengitystä. Hyvä vs. paha on tutkielma valosta ja varjosta, joista ei aina voi erottaa kumpi on oikeasti kumpi.

Paula Talviala on käsityön ammattilainen ja kuvataiteen harrastaja, jonka taiteen tekemiseen on tullut myös valokuvaus. Talvialan tunnistettavin tyyli valokuvauksessa ovat esinekuvat. Hän käsittelee esineiden kautta asioiden monia, laajempia merkityksiä sekä muistamista ja muistoja.

Talvialan St. Monika -kuvasarja on kohtaamisesta, joka on ollut ihmeellinen, merkityksellinen ja unohtumaton. Traagisen tositapahtuman takia tytöstä, Monikasta, tuli Tavialan silmissä myytti, nuorena kuollut idoli ja legenda, jonka yksityinen muisto elää esineessä. Tapahtumasta muistuttaa pieni nukke, jota ilman se olisi voinut unohtua kokonaan. St. Monika -sarja on tarina tytöstä, josta tuli nukke. Ja tarina nukesta, josta tuli pyhimys.

 

Näyttelytiedot:
ISO Kollektiivin näyttely Paratiisi 9.–31.7.2022
Leena Kuukasjärvi, Anni Aapro, Pirjo Autio, Taina-Riitta Hautala, Jussi Ristilä, Riitta Santala-Köykkä ja Paula Talviala

Haiharan taidekeskuksen Talli
Avoinna ti–su klo 12–18
Vapaa pääsy

Haiharan taidekeskus sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, noin 8 kilometria Tampereen keskustasta. Linja-auto numero 10 menee suoraan Keskustorilta noin 20 minuutissa Haiharan taidekeskukselle.

Lisätietoja
Kulttuurituottaja Nuutti Päällysaho
Teksti: Nuutti Päällysaho
Kuvat: ISO Kollektiivi, Leena Kuukasjärvi
Jaa sosiaalisessa mediassa