Uutinen
30.6.2022 09.00
Maalauksessa ihmisen kasvot siveltimien takana.

Haiharan taidekeskuksessa avautuu Riikka Lenkkerin näyttely Iltapäivä Työhuoneella

Iltapäivä Työhuoneella -näyttely kuvaa sitä, millaista työhuoneella on, kun maalaaminen tapahtuu. Työhuone näyttäytyy tilana, jossa asiat ovat kesken ja levällään, tekeillä olevat maalaukset ovat vain yrityksiä, jotka saatetaan hetkenä minä hyvänsä päälle maalata tai muuttaa. Maalari tekee havaintoja omasta työympäristöstään, jättämistään jäljistä, keskeneräisistä teoksista ja työvälineistään. Maalia on kaikkialla, työvaatteissa, sekoitusalustoissa, räteissä ja maalauksissa, kuivana sekä märkänä, kaikissa olomuodoissaan.

Työhuoneella vierailevat ystävät on kuvattu muotokuviin, joihin maalari on tehnyt lisäyksiä ja uusia merkintöjä vuosien varrella. Versiointi ja päällemaalaus ovat maalarin tapoja seurustella, aika limittyy ja kauan sitten koettu tapaaminen jatkuu maalaamisen kautta tekijän mielessä. Toisinaan paikalla on taiteilijan puoliso Sampsa, jota Lenkkeri on maalauksissaan kuvannut muutaman vuoden ajan, usein alastomana. Sampsa Virkajärvi, kuvataiteilija itsekin, on kirjoittanut näyttelyyn lyhyitä tekstejä, miltä mallina olo tuntuu ja miltä maalaustilanne näyttää mallin näkökulmasta.

Taiteilijapari peilaa toisiaan ja vaihtaa rooleja työhuoneen yksityisessä tilassa. Taiteilija ja malli asetelma on länsimaisessa taidehistoriassa toistuva aihe, johon tässä näyttelyssä puolisot maalaustensa ja tekstiensä kautta viittaavat ja kiinnittyvät. Molemmat etsivät tahoillaan mahdollisuutta olla toisilleen läsnä taiteen tekemisen kautta.

Näyttely on jatkoa vuonna 2020 Galleria Saskiassa Tampereella esillä olleeseen näyttelyyn.

Riikka Lenkkeri (s. 1971 Kemijärvellä) asuu ja työskentelee Mäntässä. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta (L’Accademia Ligustica di Belle Arti) vuonna 1995. Lenkkerin tuotannossa näkyy eurooppalaisen maalaustaiteen tuntemus. Teoksissaan hän usein soveltaa nykymaalaukseen vanhoja historiallisia maalaustekniikoita ja kuvallisia viittauksia. Lenkkeri tunnetaan erityisesti suurikokoisista realistisista henkilökuvista, joissa vahva sivellintyöskentely ja runsas väriaines korostavat kuvattujen henkilöiden ruumiillisuutta ja läsnäoloa. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy useista julkisista kokoelmista.

Sampsa Virkajärvi (s. 1970 Kuorevedellä) asuu Mäntässä. Virkajärvi työskentelee pääasiassa liikkuvan kuvan parissa. Hänen videoteoksiaan luonnehtii esseistien ote ja kiinnostus historiaan sekä ihmisen valinnanmahdollisuuksiin.

Kuraattori Veikko Halmetoja kirjoittaa näyttelytekstin.
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.


Näyttelytiedot:
Riikka Lenkkerin näyttely Iltapäivä Työhuoneella
9.731.7.2022
Haiharan taidekeskuksen Kartano
Avoinna ti
–su klo 12–18
Vapaa pääsy

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat:
ltapäivä Työhuoneella -näyttelyn keskusteleva näyttelykierros ti 12.7. klo 13–14
Tutustu Riikka Lenkkerin näyttelyyn matalan kynnyksen kuvataiteen tarkastelua VTS-menetelmää (Visual Thinking Strategies) käyttäen. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa tietoa taiteesta, vaan kuvaa tarkastellaan yhdessä tulkitsemalla. Ohjaajana Inka Hannula. Vapaa pääsy Kartanon näyttelyyn ja opastukseen.

Tervetuloa näyttelykierrokselle ke 13.7. klo 14
Kuvataiteilija Riikka Lenkkeri kertoo Iltapäivä Työhuoneella -näyttelynsä teoksista Haiharan taidekeskuksen Kartanossa. Vapaa pääsy.
 

Haiharan taidekeskus sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, noin 8 km:n päässä Tampereen keskustasta. Linja-auto numero 10 menee suoraan Keskustorilta noin 20 minuutissa Haiharan taidekeskukselle.

Lisätietoja
Kulttuurituottaja Nuutti Päällysaho
Teksti: Nuutti Päällysaho
Kuvat: Riikka Lenkkeri, Työhuoneella, öljy kankaalle, 2022
Jaa sosiaalisessa mediassa