Miten lievittää asunnon kuumenemista ja terveyshaittoja helteillä? 

Hellejaksojen aikana asuntojen sisäilman lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa.  Asuntoa voi viilentää kaihtimilla, yötuuletuksella ja jäähdyttimillä. Helteillä pitää myös huolehtia neste- ja suolatasapainosta, ja omaa kehoaan voi viilentää eri keinoin kuten viileällä suihkulla.

Asumisterveysasetuksen mukainen huoneilman lämpötilan toimenpideraja on asunnoissa lämpimänä vuodenaikana +32 ℃.

Palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa  huoneilman lämpötilan toimenpideraja on +30 ℃. Tämä koskee myös kotihoidossa olevia asukkaita.

Jos korkea lämpötila johtuu taloyhtiön vastuulla olevan teknisen laitteen viasta, tulee taloyhtiön korjata vika.

Kaihtimet, yötuuletus ja jäähdyttimet keinoja asunnon viilentämiseen

Asukkaat huolehtivat ensisijaisesti itse asunnon jäähdyttämisestä. Ikkunoiden kautta sisään tulevan auringon lämpösäteilyä voi vähentää kaihtimilla, markiiseilla tai ikkunaan kiinnitettävillä kalvoilla.

Yötuuletuksella ja ristivedolla voidaan jäähdyttää päivällä kuumenneita rakenteita viileämmiksi. Jos kaihtimista, tuuletuksesta ja vastaavista keinoista ei ole riittävästi apua, suositellaan koneellista jäähdytystä. Hankintahinnaltaan edullisin on siirrettävä jäähdytin, jota voidaan käyttää siinä huoneessa, missä oleskellaan.

Jäähdyttäviä laitteita voidaan asentaa huoneistoihin myös kiinteästi. Jos jäähdyttimen lauhdutinosa on ulkoseinässä tai sen ulkopuolella, sen asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa sekä usein myös rakennusvalvontaviranomaisen lupa.

Helteillä muistettava juoda riittävästi

Kehon lämpötilaa voi viilentää esimerkiksi kevyellä ja väljällä vaatetuksella, viileillä suihkuilla, viilentämällä lakanat pakastimessa tai käyttämällä huoneiston viileämpiä huoneita.

Helteellä on tärkeää muistaa myös kehon neste- ja suolatasapainon ylläpito juomalla riittävästi vaikkapa vettä, kivennäisvettä tai mehua.

Jos asukkaalla on lämmönsietoa heikentäviä tai kuumuudesta pahentuvia kroonisia sairauksia, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Ohjeen varautumisesta asunnon lämpenemiseen hellejaksoilla laati Tampereen ympäristöterveysyksikkö. 
 

Tampereen palvelupiste

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu
Maanantai 09:00–16:00
Tiistai 09:00–16:00
Keskiviikko 09:00–16:00
Torstai 09:00–16:00
Perjantai 09:00–16:00

Asumisterveys

sähköposti [email protected]

Jaa sosiaalisessa mediassa