Uutinen
13.6.2022 11.01
Kirjokimalainen imee mettä kukasta.
Hiedanrannan alueella saattaa pölyttäjäbongauksen aikana nähdä esimerkiksi melko harvinaisen kirjokimalaisen.

Pölyttäjätapahtuma Vuoreksessa tiistaina 21.6.2022 klo 17.00

Tampereella, muun muassa Vuoreksessa on järjestetty osallistavaa pölyttäjäseurantaa osana Urban Nature Labs (UNaLab) EU-hanketta ja seuranta jatkuu kesällä 2022. Tiistaina 21.6. klo 17.00 järjestetään pölyttäjätapahtuma, jossa pääset keskustelemaan pölyttäjistä sekä bongaamaan pölyttäjiä luontoasiantuntijoiden johdolla.

Asukkailta ja vierailijoilta toivotaan pölyttäjähavaintoja iNaturalist-mobiilisovelluksen kautta. Tapaaminen on Vuoreksen keskuspuistossa Vuoreksen koulun nurkalla sijaitsevan pölyttäjäkyltin luona. Tapahtumalla on säävaraus! Huonon sään sattuessa tapahtuma perutaan, koska pölyttäjät eivät ole liikkeellä sadesäällä. Seuraa tapahtuman viestintää UnaLab demot Facebook-tapahtumasivulla. Tapahtumassa on tarjolla pientä purtavaa. Kesän jälkeen kolme parasta bongaajaa palkitaan Tampereen Luontokaupan lahjakorteilla omatoimisen iNaturalist-bongauksen tulosten perusteella.

Pölyttäjähyönteiset ovat elintärkeässä roolissa ihmisen ja muun luonnon kannalta. Hyönteiset ja muut pölyttäjäeläimet pölyttävät 75 % viljelykasveistamme ja lähes 90 % luonnonkasveista, joten ravintomme on vahvasti riippuvaista pölyttäjien tekemästä työstä. Mehiläisten ja muiden pölyttäjälajien määrät ovat kuitenkin viime aikoina vähentyneet, joten tieto niiden tilasta on tarpeen.

Pölyttäjäbongauksessa on havainnoitu kukilla vierailevia pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, kukkakärpäsiä ja päiväperhosia. Havainnot on voinut ilmoittaa ilmaisella iNaturalist-sovelluksella: siinä napataan havaitusta hyönteisestä mahdollisimman tarkat kuvat ja lisätään ne havaintona palveluun. Sovelluksen tekoäly ja muut palvelun käyttäjät auttavat tunnistamaan havaintoja, joten bongaukseen osallistuvien on ollut samalla mahdollisuus oppia tuntemaan lisää pölyttäjälajeja. Pölyttäjähavainnot ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät tietoa Tampereen alueen pölyttäjien runsaudesta ja lajikirjosta. 

Tähän mennessä tehtyjä pölyttäjähavaintoja voi tarkastella verkkosivulta https://inaturalist.laji.fi/projects/polyttajaseurannat-tampere. Havainnot tukevat UNaLab-hankkeen puitteissa Ramboll Finland Oy:n alueella tekemiä pölyttäjäseurantoja. Kesinä 2020–2021 tallennettiin 145 havaintoa 74 eri lajista. 

Lisätietoja
Ramboll Finland Oy, ympäristösuunnittelija: Salla Sillanpää
Puhelin:
040 186 6055
Tampereen kaupunki: Erikoissuunnittelija Salla Leppänen
Puhelin:
044 423 5406
Kuvat: Elviira Ritari / Ramboll
Jaa sosiaalisessa mediassa