Kotihoidossa kokeillaan eteisvärinän seulontaa – tavoitteena ehkäistä aivoverenkiertohäiriöitä

Tampereen kaupungin kotihoidossa kokeillaan kotihoidon asiakkaiden eteisvärinän seulontaa. Tavoitteena on tunnistaa sydämen eteisvärinä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ohjata asiakas oikeanlaisen hoidon piiriin. 
Hoitaja mittaa naiselta sydänääniä keittiön pöydän ääressä.
Eteisvärinämittaukset tehdään osana normaalia kotihoidon käyntiä. Rintakehältä tehtävä mittaus kestää noin minuutin.

Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy iän myötä. Eteisvärinä aiheuttaa vuosittain tuhansia aivoinfarkteja. Tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa eteisvärinän aiheuttamista aivoinfarkteista voitaisiin estää lääkityksellä. 

Kesäkuun alussa käynnistyneessä kokeilussa käytetään uutta terveysteknologiaa: kotimaisen Heart2Save Oy:n sydämen rytmihäiriöiden tunnistukseen kehittämää Awario-seulontaohjelmaa, joka perustuu kansainvälisiin hoitosuosituksiin. 

Seulontakokeilu tehdään Tesoman, Tammerkosken, Tammelan ja Kalevan alueen kotihoidossa. Seulontamahdollisuutta tarjotaan näiden alueiden yli 65-vuotiaille kotihoidon asiakkaille, joilla ei ole sydämen tahdistinta tai verenohennuslääkitystä käytössä. Hoitaja tekee seulontamittauksen kotihoidon käynnin yhteydessä. Jos seulonnassa asiakkaalta löytyy eteisvärinää, hoitaja konsultoi lääkäriä jatkohoidosta. Jatkohoitona voidaan esimerkiksi aloittaa veren hyytymistä hidastava lääkitys tai ohjata asiakas tarkempiin tutkimuksiin. 

Kokeilu kestää vuoden 2022 loppuun saakka. Sinä aikana on tarkoitus mitata mahdollisimman usein asiakkaan sydämen rytmi. Samalla selvitetään, miten uusi mittaustapa sopii osaksi kotihoidon asiakkaan ennakoivaa terveydentilan seurantaa. 

Samanlaisesta eteisvärinän seulontakokeilusta on saatu aiemmin positiivisia tuloksia SiunSotessa. 

Tampereella kokeilua rahoittaa Pirkanmaan KATI-hanke eli PirKATI, jonka tavoitteena on kehittää käytäntöjä teknologian käytön ja kotona-asumisen edistämiseksi sekä saada uusia teknologioita käyttöönottamalla aikaan positiivisia hyvinvointivaikutuksia.

Lisätietoja

Pia Turunen
Pirkanmaan KATI -hanke, projektipäällikkö
Puhelin:
041 731 2119
Helena Jäntti
Heart2Save, LT ensihoito, toimitusjohtaja

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected]

Mikä on eteisvärinä?

Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, jossa sydän lyö epäsäännöllisesti ja usein myös epätavallisen tiheään. Puhekielessä eteisvärinästä käytetään myös termiä flimmeri. Eteisvärinä on yleinen vaiva, joka yleistyy iän myötä. Eteisvärinä aiheuttaa vuosittain tuhansia aivoinfarkteja. Eteisvärinästä johtuvat aivoinfarktit ovat muita aivoinfarkteja vaikeampia ja vammauttavampia. Hoitamaton eteisvärinä pitkään jatkuneena heikentää myös sydämen toimintaa. Koko Suomessa aivoinfarkteihin arvioidaan vuosittain kuluvan 1,1 miljardia, siten että ensimmäisen vuoden kustannukset ovat 21 000 euroa/aivoinfarktipotilas ja kokonaiskustannukset loppuelämän kustannukset ovat 86 000 euroa (Meretoja 2012).

Kuvat: Heart2Save
Jaa sosiaalisessa mediassa