Uutinen
8.6.2022 09.59
stillkuva videoteoksesta Parametropolis
Stillkuva Pink Twins -taiteilijaduon videoteoksesta Parametropolis.

Uutta julkista videotaidetta Nokia Arenan aulaan

Tampereen kaupungin hallinnoima kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa ja Nokia Arena järjestivät viime vuonna avoimen taiteilijahaun teoksille, jotka tulisivat yleisön nähtäville areenan aulaan aina sen aukioloaikoina. Luonnokset pyydettiin kuudelta taiteilijalta. Valintaraati valitsi niistä kolme videoteosta toteutukseen: HEMULOORDIN Kiitos 19.30-20.00, Pinja Valjan Kuin vettä vain ja Pink Twins -duon Parametropolis. Videoteokset ovat nähtävissä Nokia Arenan kaikille avoimessa aulatilassa, pääsisäänkäynnin kahdella suurella näytöllä 15.6.2022 lähtien.

Videoteoksissa katsojille on luvassa abstraktia 3D-animaatiota, suomalaisuuden parodiointia sekä teos, joka tuo näkyväksi huippu-urheilun ja harrastamisen taustalla olevaa hiljaista, laatuun ja taitoon perustuvaa työtä. Videoiden yhteiskesto on noin puoli tuntia.

Paikkasidonnaisen teoksen tekeminen ja uuden yleisön saavuttaminen sytytti taiteilijat 

Paljasjalkainen tamperelainen kuvataiteilija HEMULOORDI otti uutisen valinnastaan vastaan riemastuneena. 
–Kuvataiteilijana saa harvoin tällaisen tilaisuuden esittää teostaan tuhansille silmäpareille. Olen myös innoissani siitä, että teokseni tulee tavoittamaan katsojia, jotka eivät lähtökohtaisesti ole tulleet areenalle katsomaan videotaidetta, hän toteaa. 

Pinja Valja inspiroitui myös teoksen paikkasidonnaisuudesta. 
–Olen erityisen iloinen valinnasta, koska se mahdollistaa minulle ensimmäistä kertaa videotaideteoksen toteuttamisen nimenomaista paikkaa varten. Nokia Arenan aulassa videotaide tavoittaa myös yleisöjä, jotka eivät välttämättä muuten arjessaan kohtaa videotaidetta, Valja toteaa. 

Pitkällisen korona-ajan rajoitusten hiljennettyä myös taidemaailmaan, Pink Twins -taiteilijaduo innostui julkisen taiteen tekemisestä uudenlaiseen ympäristöön.
–Taiteen esittäminen taidelaitosten ulkopuolella on aina hienoa. Ja on erinomaista, että areenalle on varattu kiinteä paikka videotaiteen esittämiseen. Katsojat tulevat toivottavasti kokemaan yllättäviä hetkiä, toteavat Pink Twins -veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen.  

Valintaraadissa olivat mukana tuotantopäällikkö Alex Regan Nokia Arenalta, tuottaja Ilona Kyykoski Operaatio Pirkanmaa -hankkeesta, museoamanuenssi Janne Kauppinen Tampereen taidemuseosta, taidekoordinaattori Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä sekä Suomen Taiteilijaseuran nimittämät taitelijajäsenet Tatu Tuominen ja Teemu Lehmusruusu.

–Päädyimme raadin kanssa kyseisiin teoksiin, koska halusimme niiden puhuttelevan erilaisia yleisöjä. Uskomme, että jokainen löytää joukosta sellaisen, josta pitää, Heini Orell toteaa.  
 

Lisätietoja
Projektipäällikkö Ilona Kyykoski
Puhelin:
044 481 1329
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Pink Twins -taiteilijaduo, Juha ja Vesa Vehviläinen
Jaa sosiaalisessa mediassa